Mogu li sa završenom ekonomskom školom raditi kao tajnica?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube
Luca: Kad se npr zavrsi srednja ekonomska skola za ekonomista moze li se onda ic upisat u drugu srednju skolu za tajnicu al ta druga srednja je u drugom gradu.I moze li se to.Imam jos jedno pitanje, ekonomist moze li on bit tajnik nekome il ne moze?

 

Draga Luca,

žao nam je što ti moramo priopćiti da nakon što završiš jednu srednju školu, poslije nje ne možeš upisati drugu (bez obzira na to je li riječ o srednjoj školi kojom ćeš postati tajnica ili o nekoj drugoj srednjoj školi). Na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja piše sljedeće: „Pravo upisa u prvi razred srednje škole imaju učenici koji do početka školske godine u kojoj upisuju prvi razred srednje škole navršavaju 17 godina. Iznimno, uz odobrenje školskog odbora, u prvi razred srednje škole može se upisati učenik do navršenih 18 godina, a uz odobrenje ministarstva nadležnog za obrazovanje i kandidat stariji od 18 godina.“

Uzevši u obzir da se četverogodišnja srednja škola u većini slučajeva završava s 18 ili 19 godina, znači da se nakon njezinog završetka zbog svoje dobi više ne možeš upisati u drugu srednju školu. Međutim, ako ćeš htjeti, možeš se nakon završetka ekonomske srednje škole upisati u neki od programa usavršavanja kojim ćeš dobiti i diplomu koja će jamčiti da si po struci poslovni tajnik. Negativna strana ove solucije jest što se takvi programi plaćaju.

Što se tiče toga možeš li sa završenom ekonomskom stručnom spremom biti tajnica – možeš! 🙂 Možda će se dogoditi da neka firma striktno traži završenu stručnu spremu i diplomu na kojoj piše da si tajnica, no većina njih traži samo završenu četverogodišnju srednju školu i posjedovanje pojedinih vještina.  S obzirom na nastavni plan i program ekonomske srednje škole (pogotovo uzevši u obzir da uključuje kolegij daktilografije koji je važan u poslovima tajnica), ona te može vrlo dobro osposobiti za taj posao.

Ako želiš nešto više saznati o poslovima koje tajnica obavlja s obzirom na vještine koje su ti potrebne, možeš se informirati na sljedećim linkovima:

Vodič kroz zanimanja

E-usmjeravanje

Nadamo se da smo ti barem malo pomogle, a ako ti je potrebna još neka pomoć – slobodno nam ponovno pošalji upit! 🙂

Lijep pozdrav od tima Podrži me 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.