Kontrola karata u javnom prijevozu

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Zabrinuta: Bok Podrži me!

U tramvaju je bila kontrola karata, a ja sam kupila kartu, ali ju nisam stigla potvrditi jer su kontrolori blokirali potvrđivanje karata..Ja sam onda izasla iz tramvaja van kako nebi dobila kaznu, al jedan kontorlor je trcao od pocetka tramvaja do mene kako bi mi ocito napisao kaznu..ja sam izasla van, a on zamnom..kad sam izasla on me pita di mi je karta i ja sam mu rekla da mi je ova stanica gdje izlazim i da mi se ne isplati potvrđivati kartu..i bilo je tu jos malo rasprave i onda kada me je trazio osobnu rekla sam mu da mu ja nista ne mislim dati i krenula pjesice prema svom odredistu..

Zanima me da li mi moze kontrolor dati kaznu izvan tramvaja, da li sam mu duzna pokazati osobnu i da li moze doc do mojih podataka bez moje osobne?

Unaprijed Vam hvala na odgovoru i srdacan pozdrav!?

Draga Zabrinuta,

koliko smo mi upoznate s pravilima, kontrolor ti može naplatiti kaznu i izvan prijevoznog sredstva, ako je bila kontrola karata te je za vrijeme vožnje utvrdio da nemaš kartu. Štoviše, vrlo se često događa da kontrolor i osoba koja nije imala kartu izađu iz tramvaja ili busa te da vani sve riješe.

Što se tiče osobne iskaznice, prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, na provjeru identiteta ima pravo policijski službenik. Međutim, dok je u tijeku kontrola karata, kontrolori imaju pravo tražiti identifikacijsku ispravu koju građani (na svoju odgovornost) mogu i ne moraju pokazati. Ako osoba odluči ne pokazati identifikacijski dokument, kontrolor ima pravo pozvati policijskog službenika. Moramo naglasiti da se jedno vrijeme intenzivno progovaralo o uvođenju mogućnosti da građani na zahtjev kontrolora moraju pokazati osobnu iskaznicu. No, ne znamo je li takva odluka zasad donesena ili nije.

Ako ne pristaneš na to da kontroloru pokažeš svoju osobnu iskaznicu, ne postoji način na koji se može doći do tvojih osobnih podataka.

Za detaljnije odgovore rado bismo te uputile da pošalješ e-mail s upitom ili telefonski nazoveš ZET. Iz prve ćeš ruke čuti najtočnije informacije.

Nadamo se da si dobila neke odgovore na svoja pitanja! Međutim, imaj na umu da javni prijevoz nigdje nije besplatan te da smo kao građani Republike Hrvatske dužni plaćati ga.

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od Podrži me! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.