Pilule i to one kontracepcijske – znaš li sve o njima?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Prilikom svakog spolnog odnosa, važno je zaštititi se. Pritom mislimo na zaštitu zdravlja, ali i zaštitu od neželjene trudnoće. U nastavku pročitaj više o tome koje vrste zaštite postoje i što su kontracepcijske pilule. Jesi li znao/znala sve informacije?

Kontracepciju možemo podijeliti na: maternične uloške, prirodne metode, barijerna sredstva, hormonske metode, prekinuti snošaj, kirurške metode i “hitnu kontracepciju” (tableta za dan nakon, postkoitalna zaštita). 

Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke, a svima je najvažnija cijena, pristupačnost odnosno lakoća korištenja. Na svakoj je osobi koju kontracepcijsku metodu zaštite će odabrati za sebe, no najčešće kad se radi o spolnom odnosu „na jednu noć“ najčešća i najsigurnija metoda su prezervativi, odnosno kondomi, a u duljim vezama parovi posežu za nekim drugim metodama koje ne štite od spolno prenosivih bolesti, nego samo od neželjene trudnoće. Jedna od tih su kontracepcijske pilule kao najraširenija uporaba kod mladih, posebno žena koje još nisu rodile.

Svakako prije donošenja odluke o odabiru kontracepcije, istraži svaku za sebe i konzultiraj se s liječnikom, ginekologom o najboljoj metodi zaštite.

Kontracepcijske pilule spadaju u hormonske metode zaštite i ne zahtijevaju nikakvu pripremu prije samog spolnog odnosa. Imaju 99% učinkovitu zaštitu od neželjene trudnoće, ali ne i od spolno prenosivih bolesti, no samo ako ih se uzima onako kako je propisano (svaki dan u približno isto vrijeme).

Dobra stvar kod pilula je da osim što imaju zaštitu od neželjene trudnoće, zbog niske razine hormona koje sadrži pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa, mogu smanjiti obim krvarenja i menstrualne bolove, ali i pojavu akni. Osim toga, koristi se i za liječenje policističnih jajnika endometrioze, pretjerane dlakavosti (hirzutizam) i povišene razine muških spolnih hormona (hiperandrogenizam). Važna prednost je i ta što korištenje kontracepcijskih pilula smanjuje rizik za nastanak karcinoma jajnika i endometrija.

KAKO FUNKCIONIRA PILULA?

Pilule ili hormonska kontracepcija sadrži sintetske oblike ženskih spolnih hormona. Ti hormoni mijenjaju hormonski ciklus žene i sprečavaju ovulaciju te mijenjaju sastav sluzi u vratu maternice. Cervikalna sluz postaje gusta i onemogućuje ulazak spermija u maternicu i jajovode. Ona zapravo stvori barijeru spermijima kako ne bi oplodili jajnu stanicu. Ti čimbenici su razlog zbog koje je pilula iznimno učinkovita u sprječavanju trudnoće.

Kontracepcijske pilule kupuju se na recept koji se dobije od strane ginekologa, tek nakon provedenih potrebnih pretraga kao i savjetovanja s ginekologom. Prema tome, ginekolog preporučuje koje pilule bi bile dobre za točno određenu pacijenticu. Nikad ne kupuj pilule za prijateljicu jer možda ima neko zdravstveno stanje za koje niti ne zna, a zbog kojeg bi uzimanje pilula bilo opasno za nju.

Žene kojima se nikako ne preporučuje hormonska kontracepcija (prema Mazalin):

 • imaju tromboembolijske poremećaje ili povećan rizik za ta stanja (duboku vensku trombozu, emboliju pluća i dr.)
 • imaju dijagnozu ili sumnju na karcinom dojke
 • imaju cerebrovaskularne bolesti i bolesti krvnih žila srca (srčani i moždani udar i dr.)
 • imaju karcinom endometrija ili neki drugi o hormonima ovisan tumor
 • imaju bolesti jetre
 • imaju nerazjašnjeno krvarenje iz genitalnih organa
 • su trudne ili je trudnoća moguća
 • imaju teške kronične bolesti (šećerna bolest s komplikacijama, kronično povišen tlak i dr.)
 • doje kraće od 6 tjedana nakon poroda
 • puše i starije su od 35 godina.

Naravno i kontracepcijske pilule imaju svoje negativne strane, odnosno nuspojave i rizike. Neke koje se mogu pojaviti su:

 • napetost i bol u dojkama
 • mučnina
 • glavobolje
 • zadržavanje tekućine
 • oskudno krvarenje.

Te nuspojave bi trebale prestati nakon nekoliko mjeseci od početka uzimanja, a ako ne prestaju, izrazito su neugodne ili primijetiš još neke, obavezno se javi svom ginekologu koji će provjeriti u čemu je problem i eventualno odabrati neke druge pilule koje bi ti više odgovarale. Nikako nemoj trpjeti ako ti tvoje tijelo govori da nešto nije u redu!

Također, pilule mogu izazvati privremeni porast tjelesne mase jer potiču povećano zadržavanje tekućine. Taj učinak obično traje nekoliko mjeseci, ali kod nekih žena može trajati i dulje. Isto tako, neke kontracepcijske pilule mogu potaknuti povećanje apetita. To zajedno može pridonijeti dobivanju na tjelesnoj težini pa od tud one izjave „udebljala sam se zbog pilula“. Svaka osoba mora paziti na svoje zdravlje i težinu držati u zdravim granicama, pa tako i žene koje koriste kontracepcijske pilule. Pritom, svatko od nas donosi svoju odluku koje namirnice i u kojim količinama će jesti, nitko umjesto nas ne donosi te odluke, kao što nas ne prisiljava da (ne)jedemo. Prema tome, pilule nisu izgovor za povećanu tjelesnu masu!

Jedini znanstveno dokazan rizik korištenja hormonske kontracepcije, odnosno pilula, je rizik od nastanka arterijske i venske tromboze – duboke venske tromboze i embolije pluća te srčanog i moždanog udara. Međutim, taj rizik nije značajno veći od rizika kojeg ima ostatak ženske populacije koji ne koristi kontracepcijske pilule.

ŠTO JE JOŠ VAŽNO ZNATI?

Prilikom korištenja kontracepcijskih pilula važno je pročitati upute o lijeku, kao i korištenju bilo kojeg drugog lijeka, antibiotika i slično. Uvijek prilikom propisivanju bilo kojeg novog lijeka, skreni pozornost liječniku da koristiš kontracepcijske pilule kako bi ti dao savjet ili propisao neki drugi lijek koji je kompatibilan s pilulama.

Koju vrstu zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti ti koristiš? Piši nam u komentar! 🙂

Ako imaš nekih pitanja vezana uz zaštitu ili spolnom odnosu, rado ćemo ti odgovoriti. Piši nam u komentar, putem obrasca na početnoj stranici ili na mail [email protected] Više o PARTNERSKOM ODNOSU možeš pročitati OVDJE, a o SPOLNOM ODNOSU OVDJE.

Piše: Iva Zaimović, mag. socijalne pedagogije

Objavljeno: 05/07/2021

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

KORIŠTENA LITERATURA NA KOJOJ MOŽEŠ PROČITATI VIŠE:

Poliklinika Mazalin
Hopa cupa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.