Komunikacijske vještine – napokon znam komunicirati

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Našao/la si se u situaciji da ne znaš kako izraziti svoje misli ili osjećaje? Stalo ti je do druge osobe, ne želiš ju povrijediti, napraviti još veći kaos od problema s kojim se susrećete, ali isto tako želiš reći što misliš, a pri tome biti iskren/a? Postoje komunikacijske vještine koje se uz malo volje i truda možeš savladati i koje će ti pomoći kod gore navedenih problema. Predstavit ćemo vam 4 komunikacijske vještine koje pomažu izbjegavanju nesporazuma i sukoba između osoba, boljem međusobnom razumijevanju i, ono najvažnije, razvijanju povjerenja koje je važno u svakoj vezi, to jest odnosu. 

 1. AKTIVNO SLUŠANJEZnamo li slušati?
vještine
Fotografija preuzeta s: www.adhoc.hr

U komunikaciji se često događa da dok jedna osoba govori, mi razmišljamo što ćemo ju pitati, što ćemo na to odgovoriti, kako ćemo ju zeznuti ili kako da se svidimo toj osobi. Takav pritisak je posebno prisutan kada želimo ostaviti dobar dojam na nekoga.

Dokazani najčešći uzroci neslušanja su: nemotiviranost za slušanje osobe koja govori ili za temu o kojoj govori, monotonost, prezasićenost informacijama pa se izgubimo nakon određenog vremena i ˝isključimo˝ iz razgovora, te ritam govora koji je sporiji od sposobnosti slušanja (one osobe koje nam toliko sporo pričaju da se jednostavno isključimo jer im ”treba tri dana da dovrše rečenicu”). 

Dobra vijest je ta da mi nismo krivi jer naš mozak brže prima informacije – sluša, nego što drugi mogu prenijeti tu informaciju – govorom! 

No, slušanje je zapravo posebna tehnika koja ne uključuje samo naše uši, nego i aktivnu koncentraciju i razmišljanje. Kako kaže jedna definicija, aktivno slušanje je način slušanja kojim možemo pomoći drugima da nam pojasne svoje misli i pronađu pravi put koji vodi do rješavanja briga, problema ili poteškoća. Treba jasno poslati poruku da smo čuli što nam je osoba rekla ali i da smo razumjeli osjećaje koji se kriju u toj poruci. Dakle, aktivno slušanje uključuje određene vještine (koje možda već imaš, pa ih samo trebaš izoštriti), razumijevanje onoga što si čuo, interpretaciju te poruke i pamćenje kako bi mogao odgovoriti na određeni sadržaj.

vještine
Fotografija preuzeta s: www.gimconsultancy.com

 Najvažnija poruka je:

–> Čujem što govoriš

–> Vidim kako se osjećaš

–> Pomoći ću ti razmisliti o problemu koji imaš i da pronađeš rješenje.

  Kako bi postali što bolji:

 • suzdrži se od prekidanja sugovornika
  vještine
  Fotografija preuzeta s: www.intelligenthq.com
 • nemoj dopustiti da ti druge stvari/ljudi odvlače pozornost
 • budi strpljiv/a ako je drugoj osobi teško izraziti misli ili osjećaje
 • pazi što ti osoba govori, ne smišljaj unaprijed svoj odgovor 
 • osmjehni se osobi, kimni glavom kako bi ju potaknulo/a i pokazao/la razumijevanje.

 

Dok slušaš, pokušaj napraviti ovo:

Sažimanje ili parafraziranje onoga što nam je osoba rekla potvrđuje naše zanimanje za tu osobu i pomaže međusobnom razumijevanju.
Parafraziranje je kratko ponavljanje svojim riječima ono što je druga osoba rekla s time da se ponovi ključna misao ili poruka. Svrha je da provjerimo jesmo li dobro razumjeli ono što smo čuli. Rečenicu možeš početi s: ˝Ono što želiš reći…; Kako razumijem, govoriš o…; Drugim riječima…˝. 
Korištenje potvrdnih izraza kao što su: razumijem, da da, a-ha, vidim itd. tijekom slušanja potvrđuje da obraćamo pozornost na ono što nam druga osoba govori. 

Zadnje, ali ne i manje važno je razumijevanje govora tijela druge osobe. Zapravo se manje od 10% komunikacije odvija preko izgovorenih riječi. Nešto o tome možete pročitati u našem drugom članku. 

Isto tako aktivno slušanje uključuje i vještine postavljanja pitanja, a to je ujedno i sljedeća vještina.

2. POSTAVLJANJE PITANJA

Ajmo to pojednostaviti. Sugovorniku možeš postaviti otvoreno ili zatvoreno pitanje.

Zatvorena pitanja daju samo jednu mogućnost odgovora, ali i relativno malo informacija. Npr. Imaš li još pitanja? (Ono što se traži je DA/NE odgovor), Tko je to učinio? Jesi li me razumio? Shvaćaš li što želim reći? Voliš li me?. Najbolje ih je postaviti kada želimo kratak i precizan odgovor, bez suvišnih komplikacija. U suprotnom, dolazi do blokiranja razgovora.

Otvorena pitanja zahtijevaju od sugovornika duži i specifičan odgovor, te najčešće počinju sa: tko, što, kako, kada, gdje i sl.

vještine
Fotografija preuzeta s: www.kako.hr

Na primjer: Što mi sve možeš reći o tome što se dogodilo? Kako zamišljaš svoju budućnost? Možeš li mi opisati svoju obitelj? i sl. Takvom vrstom pitanja otvaramo razgovor, potičemo daljnju komunikaciju, ali i zahtijevamo određeno objašnjenje

Isto tako, pitanja koja počinju sa ˝Zašto˝ imaju napadački karakter, izazivaju velike tenzije te se u sugovorniku pobuđuje potreba za obranom. Ta pitanja možeš vrlo lako zamijeniti s ˝Kako to˝.

Npr. umjesto: “Zašto nisi došao na tulum ako sam te pozvala?” možeš pitati: ” Kako to da nisi došao na tulum iako sam te pozvala na njega? Iznenadilo me to.”. 

3. JA- PORUKE

Kako bi veze koje održavamo bile što uspješnije, važno je izreći svoje potrebe i osjećaje kao i mišljenje o nečemu što nam smeta. Kako bi to sve napravili potrebne su gore navedene vještine, ali i dvije koje slijede. To su Ja-poruke i asertivno ponašanje.

Ja-poruke su izjave u prvom licu koje pokazuju preuzimanje odgovornosti za vlastite osjećaje. One izražavaju ono što mi osjećamo, a ne osuđuju i prebacuju odgovornost na drugu osobu. Takav način komunikacije ne izaziva obranu, nego potiče daljnju komunikaciju (onu produktivnu) i suradnju. Ovdje je najbitnije shvatiti da mi sami odlučujemo kako ćemo se osjećati zbog nečega. Na primjer, netko nas je naljutio ili povrijedio s određenim ponašanjem, no mi si uzimamo za pravo da ili ćemo se unedogled ljutiti na osobu ili ćemo s njom porazgovarati o onome što je učinila. Također, možemo izabrati ne biti ljuti. To su naši osjećaji, a osjećaje možemo kontrolirati (naravno ne u potpunosti, ali možemo djelomice) i dovesti u kontrolu našu reakciju na određeno ponašanje. Naglašavamo ponašanje, a ne osobu. Primijetite razliku između “Ljut/a sam” i “Naljutio/la si me”.

Ja-poruku možete oblikovati na ovaj način: “Teško mi je slijediti što pričaš jer skačeš s teme na temu.” ,
umjesto: “Ti si toliko smušen da nemaš pojma što pričaš.” Shvaćaš? 

4ASERTIVNO PONAŠANJE

Prije objašnjenja vještine asertivnog ponašanja definirat ćemo što je asertivnost.

Asertivnost je vještina koja nam omogućuje da se lakše izborimo za svoja prava i potrebe, te nam osigurava uzimanje u obzir našeg mišljenja, osjećaja i prava, a da pri tome svemu ne narušimo prava drugih.

U komunikaciji s drugima važno je znati iskazati svoje osjećaje, zapažanja, mišljenje ili potrebe na jasan i iskren način (ako smo u iskrenom i korektnom odnosu s drugom osobom). To se naziva asertivnim komuniciranjem. Asertivno ponašanje temelji se na poštivanju i uvažavanju kako sebe tako i drugih. Obuhvaća poštivanje vlastitih prava i potreba, odgovornost za vlastito ponašanje, kao i samokontrolu za izražavanje vlastitih potreba na način koji ne ugrožava tuđe interese i potrebe.

Zvuči komplicirano? Evo uputa kako sastaviti jednu dobru asertivnu poruku koja se sastoji od 4 dijela:

 1. Opis konkretnog ponašanja druge osobe koje nam smeta, bez osuđivanja za to ponašanje
 2. Izražavanje svojih osjećaja
 3. Pojašnjavanje konkretnih i stvarnih posljedica opisanog ponašanja za nas
 4. Prijedlog željene promjene ponašanja

 Primjer:

 1. Kada drugima prepričavaš naše intimne razgovore
 2. jako mi je neugodno
 3. jer tako svi znaju ono što sam ja tebi rekla u povjerenju.
 4. Možemo li se dogovoriti da ubuduće ono što kažemo među nama i ostane među nama?

I za kraj, imajte na umu da je ponašanje naučeno i ponavljano godinama, te da nije jednostavno promijeniti nešto s čime nismo zadovoljni. Navedene vještine će vam u tome pomoći, ali ne očekujte da se promjena dogodi preko noći jer je to stvarno nemoguće. 

Budite ponosni na svoje ponašanje, nošenje s osjećajima i uživajte u jeseni 😀

Pripremljeno prema: Cesar i sur. (2006) Bolje spriječiti nego liječiti, CESI, Zagreb

Objavljeno: 26/9/2016

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 34 Average: 3.4]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

One Reply to “Komunikacijske vještine – napokon znam komunicirati”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.