Koji fakultet odabrati ako se dvoumim između socijalne pedagogije i socijalnog rada?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Andrea: Već se nekoliko dana dvoumim između socijalnog rada na pravu i socijalne pedagogije, oba studija me privlače otprilike podjednako, jedino što me zanima jest s kojim studijem je lakše pronaći posao i kakav bi to bio posao. Mislim da bi mi to bilo presudno kod odabira.

Draga Andrea,

u potpunosti razumijemo zašto se dvoumiš između ovih fakulteta. Svaki fakultet je poseban, zahtijeva ulaganje truda, vremena i novaca, a ukoliko nema želje i volje za onime što se uči, puno je teže završiti upisan fakultet. S kojim od navedena dva zanimanja je lakše pronaći posao, teško je reći. Koliko god zanimanja bila slična, nikako ne možemo predvidjeti situaciju u državi za 3-5 godina nakon što završiš studij.

Ako nisi, obavezno na stranicama oba fakulteta pročitaj opis poslova koje možeš raditi nakon što završiš preddiplomski, odnosno diplomski studij.  Opis studija socijalne pedagogije možeš vidjeti ovdje.

Zanimljive tekstove za buduće studente socijalnog rada možeš pročitati ovdje: “Poruka predstojnika budućim studentima Studijskog centra socijalnog rada” i O mom faksu.” Ovdje imaš korisne informacije o tome što to rade socijalni radnici.

O studiju socijalne pedagogije više informacija možeš pronaći u našem članku.

Glavna zajednička crta socijalnih pedagoga i socijalnih radnika je da rade s ljudima, pomažu im u njihovim problemima i teškim životnim trenucima. Ono za što se osposobljavaju i način na koji rade je malo drugačiji. Socijalna pedagogija je konkretno usmjerena na probleme u ponašanju, na djecu i mlade u riziku za razvijanje problema u ponašanju i na prevenciju problema u ponašanju. Radimo s djecom, mladima, obiteljima te odraslima kao pomoć i podrška u prevladavanju životnih problema te s počiniteljima kaznenih djela. Isto tako, glavna razlika je što se socijalni radnici, za razliku od socijalnih pedagoga ne zapošljavaju u školama. Na većini ostalih radnih mjesta mogu surađivati zajedno. Razlika između ove dvije vrste studija vidi se i u učenju većeg broja zakona i pravilnika na studiju socijalnog rada. Osim što uče razne zakone i pravilnike, također odrađuju i praksu tijekom studija. S druge strane, studij socijalne pedagogije također zahtijeva znanje iz određenih zakona i pravilnika, no osim toga on nudi širok dijapazon znanja iz raznih društveno-humanističkih područja pri čemu su predavanja često popraćena vježbama u sklopu Fakulteta i u specifičnim ustanovama. Studij socijalne pedagogije također zahtijeva odrađivanje stručne prakse na 2. godini diplomskog studija.

Oba studija nakon preddiplomskog imaju i diplomski studij na kojem se malo više usmjeravaš u odabranom zvanju. Što se tiče socijalne pedagogije, znamo da razlika između modula na diplomskom studiju (1. djeca i mladi; 2. odrasli) nije velika. Po završetku diplomskog studija, na diplomi nije naveden odabrani modul. Kasnije socijalni pedagozi mogu raditi u svim domenama socijalne pedagogije bez obzira na odabrani modul. Kolegiji koji su malo specifičniji odabiru se prema vlastitom afinitetu. Za razliku od socijalne pedagogije, na diplomskom studiju socijalnog rada možeš izabrati 2 smjera: socijalni rad i socijalnu politiku. Po završetku studija, na diplomi piše magistar socijalnog rada ili magistar socijalne politike.

Ono što praktično možeš dok čitaš sve navedeno je da si zapišeš sve prednosti i nedostatke oba zanimanja, svoje želje, što ti se sviđa a što ne. Socijalnu pedagogiju nemoj upisivati ukoliko ne želiš raditi s problemima u ponašanju. Možemo reći da je rad s tom populacijom malo zahtjevniji te ako nisi 100% sigurna da to želiš, možeš naići na prepreke.

No, ukoliko upišeš neki fakultet, kasnije se možeš predomisliti i upisati drugi. Nemoj misliti da je sve gotovo ako si otkrila da to ipak nije za tebe. Mnoge stvari ne možemo znati ako ih ne isprobamo. Nije nikakav problem pauzirati godinu ili ponovo upisati prvu.

Nadamo se da smo ti barem malo pomogle i želimo ti sreću i zadovoljstvo odabirom!

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.