Knjiga kao izvor znanja, mudrosti ali ponajprije zabave!

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Knjiga otvara horizonte. 

Nudi nam ulazak u nečiji tuđi život koji može biti sličan našemu ili pak u potpunosti različit. Ako je sličan našemu lakše ćemo se uživjeti u nečiju situaciju, lakše ćemo razumjeti postupke likova koji ˝žive u knjizi˝. No, ako je različit možemo vježbati našu empatiju, suosjećanje koje osjećamo prema liku iz knjige pokušavajući ući što dublje u njegov život i razne probleme s kojima se susreće uviđajući neku drugačiju perspektivu i ˝obuvajući tuđe cipele˝.  Na taj način lakše uzimamo u obzir mišljenje i percepciju nama bliskih ljudi, posebice kada smo s njima u sukobu ili svađi.

Kada smo već kod problema i svađa, knjiga je savršena prijateljica. Na najlakši mogući način odvlači nas od vlastitih problema i misli koje nam se kovitlaju umom te nas na taj način opterećuju i spriječavaju smišljavanje ozbiljnog rješenja problema. Čitanje knjiga opušta naše tijelo i um, smiruje misli te smo nakon čitanja u potpunosti smireni te lakše možemo krenuti smisliti pravi plan rješenja svoga problema. Isto tako, lako se možemo poistovjetiti s likovima kao i događajima u knjizi, te na taj način nešto naučiti. Možda na nesvjesnoj razini otkriti neko rješenje problema ili usvojiti novi i kvalitetniji način razmišljanja, poslušati savjet koji daje neki lik u knjizi svojem prijatelju i slično.

Knjiga spašava dane od dosade ili usamljenosti.

Znamo kako je to kada baš vi ne idete na more onda kada svi vaši prijatelji odu, a vi ostanete sami u gradu, na užeglom asfaltu ili ako imate sreće, negdje izvan grada, u prirodi. No, dosada je česta pratiteljica ljeta jer često ne znamo organizirati ljetne dane da budu zabavni a opet da ne moramo ništa pretjerano raditi osim izležavanja i pijuckanja nekog hladnog pića u hladu. Upravo to je pravo vrijeme za knjigu, za ulazak u nečiji tuđi svijet, tuđi napeti život koji će nas zainteresirati i otresti dosadu za čas.

Knjiga nam otvara razne mogućnosti, a ponajviše zadovoljava naše potrebe za različitim tematikama i žanrovima. U ovom članku možete pronaći neke naslove knjiga koje su se nama sviđale kroz različite periode života, neke su bestseleri, neke nisu ali su sve vrijedne čitanja. Razvrstane po žanrovima u cilju lakšeg snalaženja, pronađite neke stvorene za vas te si na taj način obogatite ljetne dane i noći jer vjerujemo da će vas mnoge držati budnima u mnogim noćima.

Ljubav/romantika i prijateljstvo

Preuzeto sa: http://tewhid.blogspot.hr/2013/08/knjiga-najbolji-prijatelj.html
Preuzeto sa: http://tewhid.blogspot.hr/2013/08/knjiga-najbolji-prijatelj.html

Morate priznati kako ljubavne knjige imaju ˝ono nešto˝ što vas odvuče daleko od vaših neslavnih ili propalih veza i zaljubljenosti. Takve knjige pokazuju nam da kraj veze ne znači i kraj života, te nas uče na koji se sve način možemo nositi s ljubavnim zavrzlamama i tragedijama. No, ponajviše nas hrabre i pokazuju da nakon pada uvijek dolazi uspon, nakon gubitka uvijek dolazi sreća. Ove knjige su mnogo dublje nego se na prvi pogled čini. Nisu to površne i ˝ljigave˝ romantične knjige samo za ˝vječne romantične duše˝, baš naprotiv, one nas uče o ljudskim odnosima, komunikaciji, podršci i prijateljstvu bez kojeg ne bi bilo ništa. Pokazuje nam kakav život zaista jest, ponekad zabavan, pun sreće, veselja i uspona, ponekad pun tuge,  bolesti, krivih odluka ili izbora i povrijeđenih osoba. No, to je sve život, zato uđite u taj svijet i zabavite se uz netipične ljubavne knjige! 😀

 1. Kći moje najbolje prijateljice, D. Koomson
 2. Tu sam pred tobom, Jojo Moyes (film upravo u kinima, a nastavak knjige izlazi 1.7.)
 3. Ljubav i hipnoza, L. Moriarty
 4. Žena vremenskog putnika, A. Niffenegger (snimljen film) 
 5. Posljednji ples leptira, K. Hannah
 6. Na kraju duge, C. Ahern (snimljen film)
 7. Ps. Volim te, C. Ahern (snimljen film)
 8. Moj prijatelj samac, J. Costello 
 9. Čuvarica sestre svoje, J. Picoult (Film)

 

Povijest        

Preuzeto sa: http://www.pticica.com/slike/stare-knjige/1403089
Preuzeto sa: http://www.pticica.com/slike/stare-knjige/1403089

Povijesne knjige otvaraju nam olazak u prošlost omogućavajući nam učenje povijesti iz aspekta neke poznate ili manje poznate osobe iz prošlosti. Ona može biti značajna u nekom razdoblju, no isto tako može biti i izmišljena ali smještena u razdoblje i događaje koji su se zaista i dogodili. Tako možemo na jedan zanimljiv i zabavan način naučiti nešto što smo propustili na satu povijesti i u isto vrijeme biti zadovoljni sobom jer smo usvojili nešto novo. Povijesne knjige nisu ni najmanje pisane na način na koji su pisani udžbenici, nego na jedan životan način ulazeći u život osoba iz prošlosti, njihove osjećaje, razmišljanja, nedoumice i probleme. Ako još niste zaronili u taj svijet, pokušajte i nećete zažaliti 😀

 1. Djevojka koja je postala Maria Antoaneta, J. Grey (snimljen i film)
 2. Crvena kaljica, P. Gregory
 3. Kradljivica knjiga, M. Zusak (i film)
 4. Imperator (serijal rimske povijesti), C. Iggulden
 5. Kćeri rima, K. Quinn
 6. Ruska zima, D. Kalotay
 7. Madame Tussaud (roman o Francuskoj revoluciji), M, Moran
 8. Zimski vrt, K. Hannah

 

Posebne knjige za mlade 😀

Preuzeto sa: http://www.okkt.hr/page/2/
Preuzeto sa: http://www.okkt.hr/page/2/

Iako naslov ne odaje puno, ovo je popis knjiga koje su nas zabavljale dok smo bile mlađe. Šarolike su tematike i nadamo se da ćete uživati u njima kao što smo i mi! Također su na popisu i nedavno pročitane knjige novijeg datuma koje bi vam se mogle svidjeti 😀

 

 1. Sestre po trapericama, A. Brashares (trilogija, a snimljen je i film)
 2. Ako ostanem, G. Forman
 3. Bez nade, C. Hoover
 4. Drhtaj, M. Stiefvater ( trilogija Vukovi iz Mercy Fallsa)
 5. Serijal Ulica straha – R.L. Stine
 6. Serijal Na rubu (Miriam ima anoreksiju, Nadine je HIV pozitivna…), M. Arold
 7. Pitaj Alicu, Dnevnik jedne narkomanke, Autor anoniman

 

Pustolovne, akcijske knjige i poneki triler

Preuzeto sa: http://www.sportiputovanja.hr/
Preuzeto sa: http://www.sportiputovanja.hr/

Napetost i ludo iščekivanje slijedećeg raspleta situacije je odlično sve dok se ne radi o tvom životu? Knjige su pravi odgovor za tebe bilo da želiš uploviti u tajanstvena i mračna mjesta ili želiš upoznati zemlje koje nažalost još nisi posjetio, a želio bi jednoga dana. Svaka stranica dolje navedenih knjiga vjerojatno će zaposjesti tvoju pažnju i maštu i lako ćeš zaploviti u nepoznato. 

 1. Ova zlatna zemlja, B. Wood (mjesto radnje: Australija)
 2. Sestra, R. Lupton
 3. Poslije svega, R. Lupton
 4. Nestala, G. Flynn (film)
 5. Pretinac 21, Roslund i Hellstrőm
 6.  3096 dana, Natascha Kampusch (film)
 7. Robinja, M. Nazer i D. Lewis

I za kraj, nadamo se da smo vam barem malo potaknule želju za čitanjem, a s našim izborom knjiga zasigurno nećete pogriješiti koju god tematiku odabrali 😀 Ne plašite se putovanja koje vam nudi knjiga nego se lako prepustite njezinom bogatstvu, utjesi i zabavi. 

“Knjiga je vrijednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga koji je čita.” 

Egipatski zapis

 

Objavljeno: 4/7/2016

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.