Kako uspješno učiti i naučiti ?!

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Kako uspješno učiti i naučiti? Često se susrećemo s manjkom motivacije za učenje. Gradivo nam je dosadno, ne volimo taj predmet, radije bismo radili nešto drugo itd. U situacijama otpora prema učenju i dalje moramo biti svjesni činjenice da će nas to što sada odgađamo pričekati za sutra, prekosutra, za 2 tjedna itd. Prije ili poslije ćemo to gradivo morati savladati i položiti.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako jednostavnije, zabavnije i kako uspješno učiti!

Napravite plan!

Pročitajte nekoliko savjeta kako uspješno učiti
Preuzeto s: www.weheartit.com

Kako bismo u svakom danu uspjeli obaviti sve što trebamo potrebno je napraviti dobar plan, odnosno raspored obaveza. Plan možete sastaviti na papiru ili ga razraditi u svojoj glavi. Njime određujete svoje dnevne rutine i obaveze tijekom svakog dana, tjedna ili mjeseca.

Primjerice, kad ćete učiti, gledati serije, provoditi vrijeme na društvenim mrežama, baviti se sportskim aktivnostima ili vježbati, družiti se s prijateljima, kad ćete otići u šetnju s kućnim ljubimcem (ako ga imate) i slično.                             

Za početak treba odrediti kad ćete učiti, koje predmete i koliko dugo. Svaki dobar plan uključuje i vrijeme za odmor.  Također valja maknuti/stišati sve što nas ometa (Facebook, mobitel, TV, glazba…). Ukoliko nekome glazba pomaže kod koncentracije, u tom slučaju je dobrodošla. Izuzetno je važno da se plana pridržavate kako biste odradili sve što ste planirali za taj dan, tjedan ili mjesec.

Postoje različiti stilovi učenja. Otkrijte koji vam najviše odgovara!

 

Auditivni/slušni

Vizualni

Motorički

učenje na glas

korištenje slika, dijagrama, filmova učenje hodanjem lijevo-desno, glumljenjem, igrom

učenje u paru tako da ti druga osoba čita ili objašnjava

zaokruživanje, podcrtavanje, crtkaranje, bojanje, vizualiziranje, mentalne mape

izvođenje pokusa, učenje dodirom, zapisivanje

učenje u tišini, ponavljanje na glas učenje u određenom prostoru za učenje: možemo ga iskorisiti za postavljanje različitih skica, formula, natuknica, kratica…

učenje u prirodi

Istraživanja pokazuju da je:
35% učenika vizualan tip – njima je važno slikovno gradivo
25% učenika auditivni/slušni tip – njima su važna predavanja, diskusije, učenje na glas
40% učenika motorički tip – njima je važan pokret i rad rukama

Bez obzira na postotke i istraživanja, ponekad smo kombinacija različitih tipova. Najvažnije je da prepoznamo koji stil ili kombinacija stilova nam najviše odgovara, odnosno kojim tehnikama najbrže pamtimo.

Pokazalo se da najbolje pamtimo kada je uključeno više različitih osjeta, primjerice kombinacija podcrtavanja u različitim bojama i izrada skica za neke sadržaje, čitanje onog što smo označili na glas ili u tišini (nekoliko puta, ovisno o količini gradiva) i ponavljanje na glas uz hodanje sobom/prostorijom za učenje.

Ako imate problem s usmenim odgovaranjem, tada vam tehnika učenja ili ponavljanja na glas može pomoći jer ćete tako moći točno uvježbati ono što želite reći, a ujedno ćete provjeriti i koliko toga znate, te možete pokušati vizualizirati prostoriju u kojoj odgovarate taj predmet kao i profesora ispred vas, čime će se postepeno smanjivati osjećaj neugode.

Pauze

Pauza
Preuzeto s: www.weheartit.com

Tijekom učenja radite povremene kratke pauze, primjerice učite 20-30 minuta (može i duže, ovisno o koncentraciji) i nakon toga napravite kratku pauzu od 5 minuta te krenite dalje.

Učenje u kraćim vremenskim periodima, s više kraćih pauza pokazalo se učinkovitijim od kontinuiranog učenja od nekoliko sati, bez pauza. Prvenstveno zbog toga što mozak lakše i brže pamti uz kraće pauze, nego kad se pretjerano forsiramo, što nas na kraju jako umori i može završiti time da zaspite. No, kao što je i prethodno naglašeno, važno je pridržavati se predviđenog trajanja pauze.

Ukoliko nešto specifično ne možete zapamtiti, primjerice:

 Podjelu 
 1. Pokušajte načiniti kraticu od početnih slova podjele i nju zapamtite, te svaki put kad ćete doći do tog dijela krenite od kratice i toga što pojedino slovo znači i tako ćete lakše zapamtiti podjelu.
 2. Ako je podjela velika i nikako ne možete zapamtiti sve elemente, prvo naučite koliko elemenata ima, npr. 4, 6, 8 i slično, a potom pokraj onih elemenata koje ne možete zapamtiti skicirajte ono o čemu podjela govori ili ono na što vas podjela asocira i nastojte upamtiti skicu/crtež. Svaki put kad prilikom učenja ili ponavljanja dođete do tog dijela pokušajte se prvo prisjetiti koliko podjela ima i što je nacrtano pokraj njih, te tek onda krenite u nabrajanje.
 3. Pokušajte pronaći smisao podjele, neku logiku kojom je ona postavljena i temeljem toga razvijte priču o podjeli. (Kako bi priču što lakše zapamtili nastojte ju vizualizirati, bilo temeljem ključnih elemenata u podjeli, bilo temeljem asocijacija.)
Naziv ili novu riječ 
 1. Fotografija preuzeta s: weheartit.com
  Preuzeto s: www.weheartit.com

  Ukoliko niste sigurni ili ne znate što ona znači, provjerite točno značenje.

 2. Razmislite na što vas asocira, možete li njezino značenje povezati s nečim što ste već dosad naučili ili znate iz opće kulture, u kojem kontekstu možete upotrijebiti tu riječ. Temeljem tih riječi pokušajte svojim riječima objasniti ono što vam definicija govori. Ako shvatite poantu definicije tada ju možete naučiti s razumijevanjem, što i jest cilj učenja.
 3. Točno značenje riječi ili asocijaciju zapišite iznad/pokraj riječi tako da svaki put kad čitate taj dio gradiva pročitate obje riječi.

 

Definicije 
 1. Nastojte definiciju podijeliti na nekoliko elemenata te izvucite najbitnije riječi na kojima se definicija temelji.
 2. Ključne riječi možete zaokružiti, označiti drugom bojom ili ispisati pokraj definicije

Predmet po predmet

Nakon što prođete cijelo gradivo iz nekog predmeta, prije nego krenete dalje, na drugi predmet nagradite se nečim što volite. Primjerice, preslušajte nekoliko pjesama, uzmite nekoliko keksi ili red(ova) čokolade, posjetite društvene mreže, napravite si čaj, kavu ili kakao, poigrajte se s kućnim ljubimcem ili se bavite bilo čime što za vas predstavlja nagradu.

Vrlo je važno da unaprijed odredite koliko ćete vremena provesti na društvenoj mreži i koliko će trajati odmor/nagrada. Nastojte ne prekoračiti predviđeno vrijeme kako biste stigli odraditi preostale stvari koje ste planirali za taj dan.

Kontaktirajte prijatelje!

Ako vam nešto nije jasno ili niste sigurni što točno treba učiti ili kako uspješno učiti, prijatelji su dobrodošli. S njima možete provjeriti rješenja nekih zadataka ili vam mogu pomoći tako da vam dodatno objasne neko gradivo koje ne razumijete ili vam je teško, primjerice neki zadatak iz matematike, fizike, kemije… Također možete predložiti da zajedno ponovite neko gradivo, međusobnim postavljanjem pitanja, pojašnjavanjem i slično.

Repetitio mater studiorum est – Ponavljanje je majka znanja

Nakon što smo sve prošli, naučili i provježbali gradivo uvijek valja ponoviti. Učenici to često doživljavaju kao najdosadniji i najgori dio, no, on je ujedno i jako važan kako bismo provjerili koliko toga doista znamo, a što bi trebali dodatno proraditi.

Prilikom ponavljanja dobro dođu pitanja i ključni pojmovi koji se često nalaze na kraju svake cjeline. Još jedna od metoda kako uspješno učiti jest da se gradivo jedanput prođe odostraga prema naprijed. Navedeno možda zvuči čudno, no ima smisla. Gradivo koje je na početku često i najbolje upamtimo jer smo odmorni i najviše koncentrirani, a kako nam koncentracija postepeno pada tijekom učenja ono što se nalazi na samom kraju često prođemo dosta brzo i nekad najmanje zapamtimo. Stoga, u tom slučaju krećemo suprotnim smjerom, što znači da posljednje dijelove gradiva krećemo ponavljati odmorniji i s višom koncentracijom, čime povećavamo vjerojatnost da ćemo to lakše i brže zapamtiti.

I za kraj: preporučamo da budete pažljivi na nastavi, sudjelujte i vodite bilješke!

Bilješke prvenstveno služe da vas kroz kratke natuknice i napomene podsjete na ono o čemu ste razgovarali na nastavi, na nešto što vas se posebno dojmilo… Bilo bi dobro kad bi navedene bilješke po dolasku iz škole pročitali jer vas one ujedno počinju podsjećati na ono što ste čuli na nastavi čime se povećava vjerojatnost da ćete upamtiti dio sadržaja.

Bilo bi idealno kad bi svaki dan nakon nastave pročitali poglavlje u knjizi koje ste taj dan i obradili i potom prošli kroz bilješke koje ste vodili. Ako imate manjak vremena ili vam se ne da čitati sva ta poglavlja, tada se usmjerite samo na one predmete koji su vam najteži i za čije gradivo vam treba najviše vremena da ga savladate.

P.S.
Ukoliko vi imate nakakav savjet kako uspješno učiti, podijelite ga s nama u komentaru ispod teksta!

 

Objavljeno: 13/3/2016

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 27 Average: 3.6]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

6 Replies to “Kako uspješno učiti i naučiti ?!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.