Kako uspješno učiti i naučiti ?! – II. dio

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Jeste li već pročitali naš članak Kako uspješno učiti i naučiti? Ako jeste, nadamo se da vam je pomogao. Ako niste, što čekate? 🙂 Maturantima sve više i više približava matura, ostalim srednjoškolcima kraj školske godine, a našim čitačima koji su stariji od 19 godina možda čak i ispiti/kolokviji na fakultetu. Upravo zbog toga odlučile smo vam pripremiti Kako uspješno učiti i naučiti – II. dio. U nastavku teksta pročitajte još više savjeta i tehnika kako jednostavnije, zabavnije i uspješnije učiti!

Mjesto je važno!

 1. Odaberi dobro osvijetljeno mjesto! Ovo je osobito važno ukoliko učiš u poslijepodnevnim satima. Loše osvjetljenje samo će te podsjećati da se bliži vrijeme spavanja i u skladu sa time osjećat ćeš se pospano. Isto tako, loše osvjetljenje tjera nas da se naprežemo što nas može iscrpiti.
 2. Odaberi mjesto na kojem se osjećaš ugodno! Tko kaže da moraš učiti za radnim stolom? Ako je to mjesto koje ti odgovara, onda u redu. No, ako nije, zbog čega ga ne promijeniti? Sjedni na krevet! Sjedni na kauč! Sjedni na pod! Lezi na trbuh! Izađi na terasu! Uči u kuhinji kad je prazna! Uči u knjižnici! Pusti mašti na volju i pronađi svoje savršeno mjesto za učenje.
 3. Mijenjaj mjesta! Nakon duljeg perioda učenja, vjerujemo da ti je već ”puna kapa” svega. No gradiva i dalje ima… i ima… i ima. Ukoliko osjećaš da više ništa ne možeš upamtiti, pokušaj promijeniti mjesto! Ako ćeš sljedeći dan ponavljati gradivo, odgovarati ili pisati test, pokušaj se sjetiti gdje si se nalazio/la kada si to učio/la. 

”Aha, osmoza… to sam čitao/la u kuhinji prije nego se tata vratio s posla…E, da, sad se sjećam…’

Učini učenje zabavnim!

kako uspješno učiti
Fotografija preuzeta s: collegetimes.com
 1. Koristi boje! Možeš koristiti markere, flomastere u boji, kombinirati podcrtavanje ravnim i valovitim linijama…
 2. Idi korak dalje i pridodaj bojama značenje! Zašto ne bi žuti marker koristio/la za podcrtavanje definicija, zeleni za podcrtavanje godina, narančasti za neke statističke podatke itd.? Pronađi svoju kombinaciju!
 3. Ispisuj ključne riječi! Ispisivanje ključnih riječi mnogo pomaže u učenju  (još više u ponavljanju), a ispisivati možeš i asocijacije. Možeš koristiti bilježnice, rokovnike, samoljepljive papiriće, A4 papire, kolaž papir…
 4. Uključi stvari koje voliš! To može biti mirisna svijeća, red (dva, tri…) omiljene čokolade, fotografija tebi dragih ljudi koju možeš koristiti kao ”označivač” stranica u knjizi, motivacijska poruka za učenje koju ti je napisala djevojka/dečko, najbolji prijatelj/ica….

Isprobaj drugačije tehnike!

 1. Zamisli da ti predaješ gradivo! Šeći prostorijom i  objašnjavaj gradivo na glas. Pritom možeš koristiti bilježnicu, knjigu ili papir s bilješkama. Ipak je ovo tehnika učenja.
 2. Testiraj sam/a sebe! Za ovu tehniku potrebne su ti škare i papir. Za početak trebaš izrezati trakice od papira. Zatim na svaku od njih napiši neki podnaslov iz udžbenika, naslov slajda, ključnu riječ ili sl. Kada na taj način obuhvatiš cijelo gradivo, presavini papiriće i stavi ih sve na jednu hrpu. Dobro ih promiješaj i izvlači pitanje po pitanje. Kada upamtiš odgovor na neko od pitanja, tu trakicu izdvoji sa strane, a s ostalima nastavi u krug tako dugo dok ne znaš odgovore na sva pitanja. 
 3. Guglaj! Ako postoji neko gradivo koje ti je izrazito dosadno ili apstraktno, proguglaj ključnu riječ! Pronađi fotografiju kako to nešto izgleda, od čega se sastoji… Vezano uz ovo tehniku, podsjećamo te na dvije stvari: ne vjeruj apsolutno svemu što pročitaš na internetu (blogovi, forumi…) te ne zaboravljaj da učiš! Što to znači? To znači da provjera poruka na Facebooku i sl. u ovom trenutno nije poželjna. Za to postoje zaslužene pauze o kojima možeš više pročitati u Kako uspješno učiti i naučiti –  I. dio. Posljednje, ali ne i najmanje važno jest nešto na čemu su zahvalni mnogi koji muče muku s matematikom, a nalazi se ovdje.
 4. Povezuj! Obrati pozornost na svoje tijelo i okolinu. Koje je doba dana? Jesi li gladan/a? Umoran/a? Koje mirise osjećaš? Koje zvukove čuješ? ili sl. Sve te informacije možeš iskoristiti kada se pokušavaš prisjetiti određenog dijela gradiva! Koje je bilo doba dana kada si čitao određeno gradivo? itd.

Kada bismo stručnjake i učenike pitali kako uspješno učiti, rekli bi nam…

 1. Nutricionisti nam za povećanje koncentracije preporučuju konzumaciju namirnica koje sadrže omega 3 masne kiseline (riba, orašasti plodovi itd.), a za poboljšanje pamćenja namirnice koje sadrže fosfor (žitarice, bijeli luk, kukuruz, kupus, brokula, karfiol, jaja, soja…). 
 2. Hrabri telefon savjetuje da ukoliko te nešto muči i zbog toga se ne možeš koncentrirati, uzmeš nekoliko minuta za sebe, porazgovaraš s nekim (roditelj, dečko/djevojka, prijatelj/ica…). Nakon toga se vrati učenju. Ako ne poduzmeš ništa i samo sjediš nad knjigom razmišljajući o nećem petom, nećeš imati rezultata. 
 3. ”Za vrijeme učenja konzumirajte pepermint bombone. Pomažu kod otvaranja dišnih puteva zbog čega mozak dobiva više kisika” – Dennis, učenik
 4. ”Ukoliko se bavite sportom ili sl., pokušajte učiti prije treninga/utakmice, a ne nakon. Odmorni i opušteni pamtit ćete više” – Fubu, učenik
 5. ”Pijte mnogo tekućine” – Daryl, učenik
 6. ”Pokušajte učiti ujutro kada ste najodmorniji. Upamtit ćete više nego kroz noć” – Harinder, učenik

Savjeti učenika preuzeti su sa internetske strance adprima.com.

Kako uspješno učiti
Fotogradija preuzeta s: allinlearning.com

 

Objavljeno: 18/4/2016

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

3 Replies to “Kako uspješno učiti i naučiti ?! – II. dio”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.