Želiš raditi, a ne znaš odakle krenuti?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Razmišljaš o zaposlenju, a nisi siguran/a kako pronaći posao? Nije ti sasvim jasno gdje možeš pronaći oglas, kako se prijaviti, kako napisati molbu, što je to CV, što je Student servis itd.? U nastavku teksta donosimo ti nekoliko informacija koje bi ti mogle biti od pomoći.

Koja je najniža dob za zaposlenje?

Prema Zakonu o radu, osoba mlađa od petnaest godina ne smije se zaposliti. Osoba koja je navršila petnaest godina, ali još nije navršila osamnaest godina, a koja i dalje pohađa osnovnu školu, ne smije se zaposliti. Dakle, ukoliko ne spadaš u ranije navedene skupine, Zakon ti dozvoljava zaposlenje. Tada si poslovno sposoban/a. No, moraš imati na umu da ti je i dalje potreban pristanak roditelja. Važno je spomenuti i da se maloljetnici na određenim poslovima ne smiju zaposliti (npr. poslovi koji kojih postoji izloženost štetnom zračenju, vrlo visokoj ili niskoj temperaturi itd.).

Što je Hrvatski zavod za zapošljavanje?

Zavod za zapošljavanje je javna institucija koja ima dvije osnovne funkcije, a to su posredovanje pri zapošljavanju i ostvarenje prava za vrijeme nezaposlenosti. Najjednostavnije rečeno, on građanima nudi informacije o slobodnim radnim mjestima, ali i mogućnost primanja određene vrste pomoći za vrijeme nezaposlenosti. Prije korištenja usluga potrebno je prijaviti se na Zavod.

S obzirom da se redovni učenici i redovni studenti ne mogu prijaviti na Zavod, u ovom se tekstu neće detaljnije govoriti o samoj prijavi niti o uslugama koje on nudi. Više informacija možeš pronaći na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Što je to Student servis?

Razgovor za posao
Fotografija preuzeta s: ourcrowd.com

Student servis je ”posrednik” pri zapošljavanju redovnih studenata. Zanimljivo je da pravo na učlanjenje imaju i učenici/e koji su u postupku upisa na studij, ali najdulje tri mjeseca od završetka srednje škole. U Student servis najčešće se učlanjuje osobno uz predočenje dokumenata (u Republici Hrvatskoj postoji nekoliko Student servisa te ti stoga preporučamo da na njihovim službenim internetskim stranicama provjeriš koje dokumente traži pojedini od njih). Nakon učlanjenja možeš se početi javljati na oglase za poslove namijenjene studentima. Oglasi se najčešće nalaze na internetskim stranicama samih servisa ili su izvješeni na oglasnim pločama u Student servisu. 

Neki od Student servisa u Hrvatskoj nalaze se u Zagrebu, Splitu, Rijeci, OsijekuZadru, Šibeniku, Dubrovniku,  Puli,  Varaždinu

 

Gdje još mogu pronaći oglas/natječaj za posao?

Neovisno o tome da li si srednjoškolac/ka, student/ica ili odrasla osoba, osim ranije spomenutih mjesta, oglase možeš pronaći i na nekim drugim mjestima. Primjerice:

 1. Oglasni dio internetske stranice Narodnih novina koji možeš posjetiti ovdje
 2. Kategorija posao na Njuškalu koju možeš posjetiti ovdje
 3. Moj posao koji možeš posjetiti ovdje
 4. Bika.net koji možeš posjetiti ovdje 
 5. Oglasnik.hr koji možeš posjetiti ovdje
 6. Rubrika ”Ponuda poslova” u dnevnim novinama…

Što je to molba za posao, a što je CV?

Nakon što si pronašao/la oglas za posao koji ti se čini zanimljivim, potrebno je prijaviti se. Prijava se najčešće vrši slanjem životopisa (CV) i molbe za posao na adresu koja je navedena u oglasu kao adresa poslodavca. Postoji mogućnost i da ih predaš osobno. Svi znamo da je prvi dojam vrlo važan stoga molba i CV trebaju biti što bolje sastavljeni. Osim samog sadržaja, pozornost obrati i na gramatiku. Zamoli nekoga od prijatelja ili članova obitelji da dodatno pročita. Ponekad sami ne primjećujemo greške, osobito kada dulje vrijeme radimo na istom tekstu. 

Molba za posao

Molba za posao je dokument koji kreiramo sami. Najčešće se sastoji od tri dijela: uvodni dio u kojem se navodi posao za koji se javljamo te gdje smo pronašli oglas za taj posao, središnji dio u kojem ukratko opisujemo sebe, naše radno iskustvo, kvalitete i sve ono za što smatramo da nam može pomoći kod dobivanja posla te završni dio u kojem zahvaljujemo na pažnji i navodimo kontakt podatke. Detaljnije upute kako napisati kvalitetnu molbu za posao možeš pronaći ovdje, a nekoliko savjeta kako ona ne bi trebala izgledati možeš pronaći ovdje. 

Važno je spomenuti da postoji i tzv. otvorena molba za posao. Radi se o molbi koju šaljemo čak i kada ne postoji natječaj za popunjenje slobodnog radnog mjesta. U tom slučaju manja je vjerojatnost da ćemo dobiti posao. No, ukoliko je molba kvalitetno sastavljena, mogla bi ”zapeti za oko” poslodavcu koji bi je mogao staviti sa strane i kontaktirati nas u slučaju potrebe. Ona izgleda nešto drugačije od ”obične”, osobito u svojem prvom dijelu. S obzirom da ne postoji oglas za posao, ni ne možemo navoditi gdje smo ga pronašli 🙂

Životopis

Životopis ili Curriculum Vitae (CV) je dokument koji sistematizirano prikazuje informacije o našem obrazovanju, radnom iskustvu i ostalim kompetencijama (poznavanje stranih jezika, vozačka dozvola, iskustvo volontiranja, hobi, dodatne edukacije…). Njega ne kreiramo samo, već ispunjavamo postojeće obrasce. Jedan od najpoznatijih je Europass, a više o njemu možeš pronaći ovdje.

Što nakon prijave?

Kako pronaći posao - razgovor za posao
Fotografija preuzeta s: tipsonlifeandlove.com

Nakon što si poslodavcu dostavio/la prijavu, ne preostaje ti drugo nego da čekaš. Postoje dva moguća ishoda: da te nitko ne kontaktira ili da te pozovu na razgovor za posao. Ukoliko te nitko ne kontaktira, ne odustaj! Imaj na umu da se na svaki oglas javi veliki broj ljudi i da poslodavci jednostavno ne mogu voditi razgovore sa svima. Ukoliko su te pozvali na razgovor, to još uvijek ne znači da je posao tvoj. Ponovno moraš imati na umu da nisi jedini kandidat/kandidatkinja. Smatraj ovo ”užim izborom”. 

Nekoliko savjeta za razgovor!

 1. Nemoj kasniti! Već samim kašnjenjem odaješ dojam da ti posao nije važan. Postoji i mogućnost da zbog kašnjenja nećeš dobiti priliku za razgovor. 
 2. Informiraj se o radnom mjestu! Poslodavac očekuje da znaš za što se prijavljuješ i što se od tebe očekuje. Ukoliko se ne informiraš, odaješ dojam da ti ovaj posao nije bitan. Što više znaš, ostavljaš bolji dojam.
 3. Budi iskren/a! Ukoliko dobiješ posao, radit ćeš ga gotovo svakodnevno. Nema smisla izmišljati iskustvo jer će sve jednom izaći na vidjelo. Radije iskreno reci da to još nikada nisi radio/la, ali da si spreman/a učiti!
 4. Fizički dojam je bitan! Pod ovime ne mislimo na tvoj fizički izgled općenito, već na govor tijela i odjeću. Jednostavno rečeno, nemoj se ”zavaliti” u stolicu, već sjedni uspravno! Pokaži poslodavcu da ga slušaš! Izbjegavaj velike količine šminke i parfema, dekoltiranu odjeću, cipele s neprirodno visokom potpeticom, skini kapu ukoliko je nosiš…
 5. Isključi tonove na mobitelu! Mobitel koji zvoni za vrijeme službenog razgovora nikako nije poželjan, a i vibracije mogu biti ometajuće. Također, savjetujemo ti da ga ne držiš u ruci.
 6. Slušaj i ne skreći s teme!  Mnogi, kako bi prekrili nervozu, počinju brzo pričati i skaču na temu za koju misle da bi ”slušaču” mogla biti zanimljiva. No, sjeti se da se nalaziš na službenom razgovoru. Poslodavac točno zna što ga zanima i u skladu s time će ti postavljati pitanja.
 7. Pitaj! Kada poslodavac završi s postavljanjem pitanja, iskoristi priliku i pitaj ga ukoliko te nešto zanima! Čak i ako ti je sve jasno, postavljanjem pitanja pokazuješ poslodavcu da te posao zanima!

Objavljeno: 29/3/2016

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

3 Replies to “Želiš raditi, a ne znaš odakle krenuti?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.