Kako do stipendije?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Iva: Koji imaju pravo dobiti stpendiju? Koji prosjek mora imati? Što ako padne razred dali treba vratiti novac od stipendije ?

Draga Iva,

odgovaramo ti ovim putem, s obzirom da si na ostavljenu e-mail adresu ne možemo poslati odgovor.

Na samom početku želimo naglasiti da ne možemo konkretno i sa sigurnošću odgovoriti na sva tvoja pitanja, s obzirom na činjenicu da gotovo svaki davatelj stipendije ima svoja pravila po pitanju isplate i vraćanja stipendije.

Pravo na stipendiju imaju svi redovni učenici osnovne i srednje škole, kao i redovni studenti (osim ukoliko u natječaju piše drugačije). Pri tome stvarni razlozi/uvjeti za dobivanje stipendije mogu biti ekonomske prirode (niski socijalno ekonomski status obitelji), nadarenost (izuzetno dobri učenici i studenti), sportski i drugi uspjesi te invaliditet ili drugi oblici posebnih potreba. Prema tome, ovisno o razlozima, odnosno uvjetima za dobivanje stipendije, davatelji stipendije mogu, ali i ne moraju odrediti minimalni prosjek koji osoba mora imati kako bi istu i dobila. No, nekad se u praksi dogodi da se određeni prosjek za dobivanje stipendije spusti ili podigne, ovisno o tome koliko seosoba prijavilo za stipendiju. Odnosno, ukoliko se prijavi veliki broj učenika koji imaju jako dobar prosjek i time popune ukupnu kvotu za izdavanje stipendije, tada vrlo vjerojatno osobe s nižim prosjekom na žalost neće dobiti stipendiju. No, navedena situacija ovisi o prethodno navedenim uvjetima za njezino izdavanje, što znači da nekad prosjek ocjena „igra“ važniju i veću ulogu, a nekad ne. Iz navedenog možeš vidjeti da je riječ o relativnoj i promjenjivoj stvari, pri čemu točnog i konkretnog odgovora nema.

S druge strane, tu se nalaze i uvjeti glede vraćanja stipendije koje također propisuje davatelj stipendije. Nekad su uvjeti vezani uz prosjek, a nekad uz prolazak razreda, odnosno godine, a nekad ih uopće nema. Što znači da je potrebno u samom natječaju pažljivo pročitati postoji li uvjet za vraćanje i koji je on. Ukoliko se uvjet odnosi na minimalni ostvareni prosjek (npr. 3.5), tada primatelj stipendije treba dobro razmisliti o tome hoće li moći postići taj prosjek i održavati ga tijekom primanja stipendije jer ukoliko neće, tada sve dobivene novce mora vratiti. Ukoliko se uvjet odnosi samo na prolazak razreda, tada bi bilo najbolje da se primatelj potrudi da prođe razred, koliko god to teško bilo.

Za kraj valja naglasiti da je u natječaju za stipendiju potrebno detaljno iščitati koji su točno kriteriji za dobivanje stipendije, te koji su uvjeti za to da se stipendija ne vraća, odnosno postoje li oni uopće. Tada treba dobro razmisliti o tome ima li učenik šanse za stipendiju, te imali šanse za to da ispuni uvjete da ju ne vraća. Nakon toga, potrebno je prikupiti potrebnu dokumentaciju i predati ju davatelju stipendije u roku u kojem je navedeno u natječaju. Nekad su kriteriji postavljeni dosta visoko, no, isto tako se može dogoditi da se prijavi premali broj učenika, pa davatelj snizi kriterije. Stoga te ohrabrujemo da se prijaviš na natječaj, odnosno što više njih jer nikad ne znaš kakvi će biti rezultati.

Za detaljnije informacije o pretraživanju davatelja stipendija iz različitih područja pročitaj naš članak https://podrzi.me/sto-je-stipendija-i-kako-do-nje/.

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 

8 Replies to “Kako do stipendije?”

 1. Da li se stipendija može dobiti i u drugim srednjim školama osim gimnazije?Vidjela sam da za upis u gimnaziju treba imati minimalno 75 bodova, da li se u gimnaziju možemo upisati i sa npr.74,5?Kako otići studirati u inostranstvu?

  1. Draga Sajr,

   stipendije skoro nikad nisu povezane s tim u koju školu ideš, barem u Republici Hrvatskoj. Ovdje stipendije financiraju različita ministarstva, gradovi i općine, zaklade za djecu i slično. Pri tom je najčešće važan tvoj prosjek ocjena i prihodi po članu obitelji. Kad izađe neka stipendija, koju možeš pregledavati na http://www.stipendije.info ili sličnim stranicama, pogledaš koje uvjete moraš zadovoljiti kako bi tu istu stipendiju možda mogao i dobiti te slijediš upute za prijavu. U našem članku „Što je stipendija i kako do nje“, pročitaj više http://podrzi.me/sto-je-stipendija-i-kako-do-nje/ i http://podrzi.me/kako-do-stipendije/ .

   Za upis u srednju školu, ako u nekom razredu ima mjesta onda se mogu upisati i učenici koji imaju manji broj bodova.
   Vezano za studiranje u inozemstvu, mnogo toga se može promijeniti sad zbog koronavirusa, a posebno za 4 godine kad završiš školu. Ima puno opcija koje možeš istražiti na internetu ako upišeš „studiranje u inozemstvu“, a možeš pročitati i neke članke o Erasmus+ programu http://podrzi.me/zelim-putovati-i-uciti/ i slično http://podrzi.me/studiranje-i-rad/.

   Želimo ti puno sreće u nastavku školovanja.

   Puno pozdrava od Podrži me!

 2. Završio sam 1 godinu stolarske škole (industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška)sa 5,0 dali mogu ostvariti pravo na stipendiju?

  1. Dragi Karlo,
   svaki učenik unutar obrazovnog programa Republike Hrvatske ima pravo prijavite se na natječaj za stipendiju te svojim ocjenama i drugim kriterijima konkurirati u dobivanju iste. S obzirom da imaš izuzetno dobar prosjek svakako ti savjetujemo da istražiš koje stipendije se nude unutar grada/mjesta u kojem živiš ili se školuješ (službene internetske stranice, službeni oglasi…) te koje stipendije se nude na razini države. Više informacija o stipendijama možeš pronaći u članku http://podrzi.me/sto-je-stipendija-i-kako-do-nje/. Svakako ti savjetujemo da se raspitaš među drugim učenicima ili prijateljima koji primaju stipendiju kako bi dobio informacije o tome što se nudi i koji su potencijalni kriteriji za dobivanje stipendije. Uvijek imaj na umu da kod prijave poštuješ rok za podnošenje dokumentacije te da dostaviš cjelovitu dokuemntaciju jer, na žalost, učenici koji ne dostave cjelovito dokumentaciju su uglavnom diskvalificrani iz natječajnog postupka.

   Sretno i držimo ti fige da uspješ dobiti stipendiju.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me!

 3. Sta ako sam dobio stipendiju prve 2 godine , i onda nisam imao dovoljan prosjek za 3 . Dali ja sad moram vratiti stipendiju od prijašnje 2 godine ili ostaje u mene ta stipendija koju sam primio.

  1. Dragi Katana,

   na ovo pitanje ti ne možemo sa sigurnošću odgovoriti jer to ovisi o ugovoru koji si potpisao. Predlažemo ti da zamoliš roditelje ili neku drugu osobu da ti malo pomognu oko toga kako biste detaljnije i kvalitetnije proučili uvjete povrata stipendije.

   Sretno sa time.

   Lijep pozdrav od Podrži me!

 4. Pozdrav!
  Trenutno idem u treći razred srednje strukovne škole za frizera. Drugi razred sam prošla s 4.36, a za prvi ne znam trenutno točan prosjek, ali je isto bila četvorka. Ove godine bih mogla proći s peticom jer kada bi mi zaključivali prvo polugodište imala bih 5.0. Zanima me da li bi ja mogla ostvariti pravo na stipendiju i kako da dođem do nje. Živim u Puli inače. Hvala unaprijes.

  1. Draga Sara,

   drago nam je što se informiraš u svezi stipendije i nadamo se da ćeš ju uspjeti dobiti.
   Što se tiče stipendija, postoje raznolike stipendije koje dodjeljuje općina, grad, županija, obrtnici/privatnici, ili pak država. U svakom slučaju mnoge od tih stipendija se nalaze na njihovim službenima stranicama i pri tome postoji određeno pravilo kada se natječaj objavljuje i kada završava.
   S obzirom na to da si navela da živiš u Puli, svakako potraži na internetu koje stipendije nudi Pula, Istarska županija i postoje li stipendije za učenike ili se samo dodjeljuju studentima. Uz navedeno, možeš se raspitati kod prijatelja, poznanika, potražiti pomoć roditelja oko toga jer možda baš oni znaju za nekog obrtnika/privatnika koji stipendira učenike srednjih škola. U svakom slučaju, savjetujemo ti da sve to istražiš i informiraš se na službenim stranicama i tako ćeš doći do najtočnijih podataka. Uzmi u obzir činjenicu da se na žalost većina natječaja za stipendije raspisuje krajem kalendarske godine, tako da je možda već većina natječaja završena. Uz sve informacije koje se nalaze u članku koji si vjerojatno već pročitala, na ovom linku http://podrzi.me/sto-je-stipendija-i-kako-do-nje/ možda pronađeš još neke korisne informacije.

   Sretno sa svim i želimo ti puno sreće!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.