Ispit i strah od ponovnog pada

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Trnoruzica: E ovako danas sam išla na polaganje ispita prvi put…naravno pala sam i osjećam se užasno i posramljeno…Imam osjećaj da ni iz 10’tog puuta neću položiti… Više ne znam od kud da krenem, s tim da za 2 tjedna izlazim na ispit ponovo.

 

Draga Trnoružice,

žao nam je što čujemo da si pala ispit za koji si vjerojatno učila i/ili pripremala se da ga položiš. Nažalost, nisi nam napisala o kojem ispitu se radi (vozačkom, ispitu na fakultetu, stručnom itd.) tako da ti konkretnije informacije i savjete ne možemo dati.

Međutim, vrlo često se ljudima zna dogoditi da idu polagati neki ispit prvi put (pogotovo prethodno navedene) i zbog stresa, anksioznosti, nervoze, razmišljanja o najgorim opcijama i padu, ne uspiju ga položiti iz prve. Ali naravno, ako padnemo određen ispit jednom, dva ili više puta, to ne znači da ga nećemo uspjeti položiti. Najčešće nam u padu ili prolazu ispita najviše utječu naša vlastita razmišljanja. Ona proizvode određene emocije koje najčešće prenosimo na slične događaje. Čest je slučaj i kod ispita gdje koliko god izlazili na isti, ne možemo ga proći jer imamo stalne misli o padu i osjećamo anksioznost. Iz tog razloga važno je na nekome mirnome mjestu ili u razgovoru s bliskim prijateljem vidjeti koje nam se to emocije i destruktivne misli javljaju vezano uz određeni događaj. Kako bi smanjila takve misli preporučujemo ti da pročitaš članak Kako spriječiti negativne misli? Kako smo ranije napisale, ne znamo o kojem ispitu se radi, ali kako bi se bolje pripremila savjetujemo ti da proučiš neke korisne savjete koje smo navele u člancima Kako uspješno učiti i naučiti i Strah, trema i vozački ispit.

Nadamo se da smo ti barem malo pomogle vezan uz tvoj strah za ispit. Kako imaš 2 tjedna do ponovnog polaganja, vjerujemo da imaš dovoljno vremena za pripremu. Za uspješno polaganje uvijek je važna vjera u sebe i svoje vlastite sposobnosti. Jedino tako možemo uspješno savladati prepreke i doći do krajnjeg cilja. Ako imaš nekakva pitanja ili nejasnoće, slobodno nas kontaktiraj.

Za kraj bismo te zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti i pozdrav od tima Podrži me!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.