Igre na sreću ili nesreću

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Za vrijeme trajanja školske ili akademske godine, nakon silnog učenja i obavljanja različitih zadaća ili seminara, svi ponekad poželimo malo odmora i zabave. Najčešće su to izlasci vikendom u neki klub, kava s frendovima, šetnja u parku, čitanje knjige itd. U ovom slučaju slobodne aktivnosti spadale bi pod sve aktivnosti koje se odvijaju izvan naših obaveza. Možete li se sjetiti još kojih aktivnosti koje provodite u slobodno vrijeme? Jedna od aktivnosti koju danas mladi (a i stariji) vrlo često prakticiraju jest igre na sreću.

Što su to igre na sreću?

igre na sreću
Fotografija preuzeta s. www.vijesti.ba

Vjerojatno svi znamo na što se navedeni termin odnosi. Definicija igara na sreću koja se nalazi u zakonu govori kako se radi o uplati određenog iznosa od strane sudionika gdje on može steći novac, stvari ili usluge. To naravno ovisi o slučaju ili nekom drugom neizvjesnom događaju. Također, postoje 4 vrste igara na sreću: lutrijske igre, igre u casinima, igre klađenja i igre na sreću na automatima. Posljednjih godina može se primijetiti porast broja registriranih mjesta priređivača igara na sreću i to za pet puta. Naravno, igre na sreću zakonom su zabranjene za osobe mlađe od 18 godina, no time nitko ne jamči da se te osobe neće okušati u jednoj od navedenih igara.

Po čemu su igre za sreću bitne?

Na prvu, ne vidimo razloga zašto bi provođenje vremena u casinu, igranje srećki ili klađenje bilo loše provođenje vremena. Naravno, prva najlošija stvar koja nam pada na pamet je gubitak novca. Nadalje, iako je to prvenstveno oblik zabave, ona može kod osobe proizvesti različite poteškoće i rizike. Jedan od razloga zašto je to tako jest motivacija za igrama na sreću. Ako osoba ide isključivo radi zarade ili zbog bijega od stvarnosti, možemo reći da je tu nešto više od čiste zabave.

Kada igre na sreću postaju doista problem?

Smatra se kako igre na sreću postaju problem kada prestaju biti zabava za pojedinca te postaju stalni obrazac ponašanja koji predstavljaju problem u svakodnevnom funkcioniranju

igre na sreću
Fotografija preuzeta s: www.lcpinc.org

Kako smo rekli, osoba može početi ići sve češće u kasina, kladionice ili na druga mjesta gdje može dobiti velike iznose novaca kako bi vratila dug ili kako bi pobjegla od svojih problema. Osoba radi toga može početi ne izvršavati svoje dnevne poslove (npr. odlazak na posao, školu, pisanje zadaće), prestane se javljati prijateljima i rjeđe je doma nego inače. Zbog gubitka velike količine novca osoba može postati nemirna, razdražljiva i agresivnija nego inače. Ta se agresija može prenijeti  na osobe koje nemaju nikakve veze s gubitkom. Osobe mogu početi ulagati sve veće iznose novca koji počinju gubiti. Kako bi osoba nastavila kockati te time nadoknadila gubitak, može se upustiti i u krađu stvari koje može prodati za određeni iznos novca (koji ne mora biti veliki) kako bi se nastavila kockati ili kladiti. Ovdje igre na sreću postaju glavni izvor zarade.

Važno je prepoznati na vrijeme kada igre na sreću prestaju biti razonoda i postaju dio svakodnevne rutine.

Ovdje je navedeno 10 pravila odgovornog kockanja (Torre i Zoričić, 2013):

  1. Kockajte samo kako biste se zabavili i uživali u igranju.
  2. Novac koji izgubite kockajući smatrajte cijenom kockanja kao zabave. Računajte na gubitak, a ne na dobitak. Eventualnu dobit držite iznimkom koja potvrđuje pravilo o gubitku.
  3. Prije kockanja odredite ne samo svotu koju kanite prokockati i izgubiti, nego i ukupnu svotu za koju ćete uopće kockati. Nikada ne prekoračujte svotu predviđenu za kockanje: ni ako gubite ni ako dobivate.
  4. Unaprijed odredite vrijeme koje ćete provesti kockajući i pridržavajte se toga, bez obzira na to dobivate li ili gubite u tom trenutku.
  5. Računajte da ćete izgubiti. Više je nego visoka vjerojatnost da ćete izgubiti. Gubitak planirajte kao više nego siguran ishod zabave koju poručujete kroz kockanje. Tko god se odvaži kockati, kockao on prvi ili tisućiti put, mora biti svjestan da mu eventualne taktike i strategije kockanja neće biti od pomoći, te da mu se stoga ne isplati kockati za svote koje nije spreman potrošiti kao cijenu zabave i uzbuđenja koje mu kockanje pruža.
  6. Nikad ne posuđujte novac kako biste kockali.
  7. Kockanje kao aktivnost ne smije postati zamjenom za druženje s prijateljima, bivanje sa članovima obitelji ili pak za radne obveze.
  8. Nikad ne pokušavajte vratiti izgubljeno. Neusporedivo je veća vjerojatnost da ćete u pokušajima povrata izgubljenog još više izgubiti nego dobiti. Ne mijenjajte ulog! Držite se uloga za koji ste se izvorno kanili kladiti. Ne povećavajte ulog ako dobivate, niti ako gubite (u cilju da vratite izgubljeno).
  9. Ne kockajte niti da biste zaradili niti da biste otklonili ili zaboravili životne probleme.
  10. Prepoznajte znakove problemskog kockanja, kako vas ono ne bi zahvatilo.

 Nadamo se da smo vam barem malo približili problematiku vezanu uz kockanje i općenito igre na sreću. Kako smo ranije rekli, dok god su takve aktivnosti vezane uz društvo i zabavu, možemo smatrati kako su one u granici normale.

Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

Koliko ti se članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

Objavljeno: 17/4/2017

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.