(Homo)seksualnost – ozbiljne nedoumice i problemi

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Seksualnost je, kao što je navedeno u našem prijašnjem članku, složeno područje koje nije crno ili bijelo, nego ima i puno sivih, možemo reći i šarenih područja. Ovisno u kojem dijelu svijeta živimo, seksualnost će se malo drugačije definirati, nešto će u društvu kojem pripadamo biti prihvaćeno, dok će to isto biti neprihvaćeno, pa možda čak i kažnjivo u nekom drugom društvu.

Što utječe na to kako će društvo gledati na neka naša ponašanja? Što utječe na to hoće li osuditi neko ponašanje, bilo zakonom, bilo nekim društvenim pravilima?

Možemo reći da kultura ima veliko značenje u društvu, pa tako i u odgovorima na gore postavljena pitanja. Ona organizira društvo, dajući mu red i pravila koja bi trebala omogućiti miran suživot. Također, tu je i pitanje individualnog odgoja. Međutim, odgoj je također zrcalo određene kulture. No, to ne znači da osoba koja je odgojena na jedan način, ne može odrasti u odraslu osobu i ponašati se na potpuno drugačiji način. Svi smo mi jedinstvena bića, rođena s određenim temperamentom i karakteristikama, kao i sa svojom seksualnom orijentacijom. Nažalost, konzervativnost ili liberalnost odgoja mogu utjecati na to kako će se osoba osjećati sa svojom seksualnošću koju ne može birati – kako i kada će je prihvatiti i, na kraju krajeva, hoće li je uopće moći prihvatiti. Pri tome najviše problema imaju osobe koje nisu heteroseksualne.

U današnje vrijeme, seksualnost je još uvijek tabu tema, nešto o čemu se komentira potajno. Roditelji često ne razgovaraju sa svojom djecom o njoj, a ona se boje bilo što pitati jer osjećaju nelagodu i negativno ozračje koje može obavijati bilo kakvo pitanje o spolnosti, spolnim odnosima ili samoj seksualnosti. Rekli smo da je seksualnost temelj svakog ljudskog bića. Pa, možda nije jasno zašto je nama ta seksualnost još uvijek nešto o čemu se ne priča, a posebno nešto o čemu roditelji ne razgovaraju sa svojom djecom, ne podučavaju ih o tome, ne daju im prostora za bilo kakva pitanja. U ranim danima svojeg života djeca puno ispituju, pa tako dođe na red i pitanje dolaska djece na svijet. Nažalost, mnogi roditelji pribjegnu onom najlakšem objašnjenju: „djecu nose rode“. Ne znaju kako bi djetetu odgovorili na takvo pitanje, ne vide da na prethodno opisan način mogu stvoriti jednu veliku zbunjenost kod djeteta, posebno ako je ono izloženo raznim sadržajima na televiziji ili računalu.

Seksualnost
Preuzeto s: www.heisenbergreport.com

Priznajmo, većina nas je sve ono što zna o spolnosti ili seksualnosti naučila drugdje, a ne od roditelja. Stoga ne iznenađuje činjenica da je mladim osobama najteže roditeljima priznati da nisu kao i svi drugi. Da možda imaju neke osjećaje prema nekom bliskom prijatelju istog spola. Možda. Nisu sigurni. Neugodno im je. “Što će oni misliti, kakvog su me to odgojili.” I tu je ključ problema. Seksualnost je neupitna, takva kakva je i ne može se „preodgojiti“, promijeniti.

Zašto je to tako? Promislimo o toj zaista ozbiljnoj temi, ali i pokušajmo to promijeniti, počevši od svoje najbliže okoline.

Najintenzivniji osjećaj seksualnosti, i za heteroseksualne i za homoseksualne osobe, počinje u vrijeme adolescencije, te u to vrijeme mladi ljudi često mogu zbog eksperimentiranja i neznanja doživjeti negativna iskustva i posljedice. U to vrijeme kod velike većine postoji potreba za pripadanjem grupi vršnjaka i dokazivanjem njima, ali i sebi samima. Pri tome, teško je oduprijeti se nagovoru najbolje prijateljice ili prijatelja, posebno nakon rečenice „Ma, ajde, svi smo to već napravili“, „Neće ti biti ništa“, „Nije to velika stvar“. Ali, je velika stvar, u pitanju je tvoje tijelo i način na koji se odnosiš prema njemu, prema sebi. A ti si važna/an. I da, vjerojatno pola toga što pričaju zapravo nisu napravili. I da, moguće je da će te kasnije ismijati što god da odlučiš. Zato odlučuj pametno, odlučuj za sebe. Nemoj bježati od toga kako se osjećaš, najčešće ćeš znati što je prava stvar koju bi trebao/la odabrati, jer svi uvijek imamo izbor. Mi odabiremo hoćemo li poljubiti određenu osobu, hoćemo li prisiliti nekoga na poljubac ili spolni odnos, hoćemo li nagovarati nekoga na tako nešto. Mi odabiremo želimo li „prijatelje“ koji će nas nagovarati da „već jednom krenemo sa seksom“ jer smo jedini koji to još nisu napravili. Ili ćemo ih pustiti da pričaju što god žele i da misle što god žele, da im se odupremo i kažemo da je to naša stvar i da sami odlučujemo što ćemo i kada ćemo. To na početku može biti zaista teško, može te biti strah kako će tko reagirati, ali barem će te ostaviti na miru jer će vidjeti da radiš ono što želiš. Možda će potajno željeti biti na tvom mjestu i željeti da su napravili tvoj izbor. Malo tko će to priznati, ali sigurno ih ima. Isto tako, ako si homoseksualna osoba može te biti strah priznati to usvojem društvu i možda misliš kako zbog toga imaš još više problema i briga od svojih vršnjaka, ali tako ćeš barem znati tko su oni koji će uvijek biti uz tebe, čak možda i potvrditi da su to već sami shvatili, te ćeš znati tko su oni koji će te podržavati i voljeti takvog kakav jesi. Bez skrivanja, bez pretvaranja i bez šaputanja iza leđa. 

Mladi i društvo
Preuzeto s: www.vichealth.vic.gov.au

Također se može dogoditi da te netko, pa čak i netko tko ti se sviđa ili s kim si u vezi prisiljava, možda čak „samo“ blago nagovara, na spolni odnos, na odnos na koji nisi spreman/a ili pak ne želiš to uopće raditi s tom osobom. I to treba reći, treba reći osobi da to ne želiš. Sve ostalo je – prisila na seksualni odnos ili čak i silovanje. Budite hrabri i odlučujte o svom tijelu. Odgovorno.

Ako se ne možeš sam/a izboriti s tom osobom ili ti treba pomoć u toj odluci, obrati se onome kome vjeruješ, a ako je u pitanju zaista ozbiljno kršenje tvojih odluka i možda čak spolni odnos na koji nisi pristao/la, reci to svojim roditeljima, drugoj odrasloj bliskoj osobi, razredniku/ici u školi ili stručnom suradniku. Također, tu su i savjetodavne stranice, anonimni telefoni (Hrabri telefon i Plavi telefon) putem kojih će ti savjetovati što možeš učiniti, kome se još možeš obratiti za pomoć. Osim toga, možeš se i nama anonimno obratiti te ćemo ti probati pomoći ako imaš neko pitanje, nedoumicu ili problem.

Objavljeno: 13/11/2017

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.