Homoseksualnost kao razlog preseljenja u drugu državu

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Anonimus:
Mislite li da bi se kompleks niže vrijednosti i socijalna fobija mogle umanjiti kada bih otišao u drugu zemlju gdje bih započeo život kakav želim?

Živio bez straha da će me neko osuđivati, ubiti, ismijavati i ponižavati.Živjeti u zemlji gdje mogu reći tu sudbonosnu  rečenicu ,,Ja sam Gej”?

 

Dragi Anonimuse,

 

istina je da su građani nekih država mnogo otvoreniji kada je u pitanju homoseksualnost i imaju više razumijevanja za nju, u odnosu na našu državu. Međutim, smatramo da u svakoj državi postoje ljudi koji još uvijek imaju negativno stajalište o tome. U skladu s time, gaje brojne predrasude prema osobama koje se deklariraju kao homoseksualne. U nekim slučajevima, mogu izražavati takvo mišljenje na društveno neprihvatljiv način, poput vrijeđanja takvih osoba ili fizičkog napada. Na žalost, nismo u potpunosti sigurne u to da postoji ijedna država na svijetu u kojoj bi kao homoseksualna osoba mogao biti u potpunosti zaštićen i u kojoj ne bi doživio nijednu negativnu situaciju povezanu s time. Međutim, vjerujemo da bi u nekim društvima mogao biti otvoren po tom pitanju, bez toliko straha od osude drugih.

Što se tiče započinjanja života kakvog želiš u drugoj državi, važno je za početak razmisliti kakav bi to život bio i na koji bi način mogao doći do takvog života. Preseljenje u drugu državu samo po sebi sadrži mnogobrojne izazove za svaku osobu i ne bismo htjele da imaš osjećaj kao da će se preseljenjem riješiti sve brige. Možda će se neke odmah riješiti, možda će za neke trebati malo više vremena, neke će ostati, a nove će se brige pojaviti.

Vezano uz kompleks niže vrijednosti i socijalnu fobiju za koju smatraš da je imaš, mi ne možemo znati proizlaze li oni iz toga što si homoseksualne orijentacije ili zbog nekog drugog razloga. Zbog toga ne možemo reći da smo 100% uvjerene da bi se ti problemi riješili preseljenjem u sredinu u kojoj homoseksualnost ne predstavlja problem, iako postoji vrlo velika vjerojatnost da će se barem umanjiti. Međutim, uvijek postoji mogućnost pokušaja rješavanja tih poteškoća i u Hrvatskoj u razgovoru sa stručnjacima kao što su psihoterapeuti.

 

Nadamo se da smo ti uspjele odgovoriti na pitanje. Međutim, ako smo nešto propustile ili imaš dodatnih pitanja, slobodno nam se ponovno javi ?

 

Za kraj bismo te zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.