Homoseksualnost i njeno liječenje

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Stipe: 
Želim si priuštit ljep i ispunjen život tako što ću pokušati izliječiti svoju homoseksualnost.
Šta mislite koliko je to  moguće?

Dragi Stipe,

kao što si i sam mogao pročitati na linku kojeg si nam poslao, homoseksualnost se danas više ne smatra bolešću. U skladu s time, uvriježeno je mišljenje da se homoseksualnost ne treba liječiti. Međutim, još uvijek postoje osobe koje se ne slažu s time i smatraju da je homoseksualnost loša, perverzna, neprirodna itd. Kao što možeš vidjeti, neki od njih idu u krajnost i smatraju da se osobe homoseksualne orijentacije moraju liječiti. Moramo priznati da tijekom cijelog našeg obrazovanja nismo naišle ni na jednog stručnjaka koji se slaže s tom tvrdnjom te da nikada nismo čule da ijedan stručnjak provodi takav oblik tretmana na našim prostorima.

Razumijemo da se osobe homoseksualne orijentacije susreću s mnogobrojnim poteškoćama u svojem životu, počevši od straha od priznanja, pa sve do ruganja od strane okoline. U razvijenijim dijelovima svijeta, posebno u većim gradovima, homoseksualnost je u potpunosti prihvaćena i rjeđe se događa da se homoseksualne osobe hvataju ukoštac s predrasudama. No, u ovom dijelu Europe društvo je još uvijek poprilično tradicionalno (posebno u ruralnim dijelovima), zbog čega brojne osobe homoseksualne orijentacije odlaze u druge države.

Ako bi htio posjetiti stručnjaka vezano uz svoju homoseksualnost, radije bismo ti predložile da s njim porazgovaraš o stvarima koje te pri tome muče, te da zajedno poradite na tvojem samopoštovanju i prihvaćanju homoseksualnosti. No, ako te to toliko smeta i zaista bi htio vidjeti može li se ona izliječiti, ne želimo te odgovarati od pokušaja. Međutim, ako igdje pronađeš stručnjaka koji smatra da se to može učiniti, upozoravamo te da ne očekuješ da će se zaista dogoditi dugotrajna promjena. Seksualna orijentacija nije nešto što sami biramo.

Već smo u nekoliko navrata pisale o homoseksualnosti. Ako te zanima možeš pročitati nešto više:

Kako priznati da sam gay? – odgovor na upit

Homoseksualnost i druge poteškoće – odgovor na upit

Homoseksualnost kao razlog preseljenja u drugu državu – odgovor na upit

Seksualnost – što je i koje postoje – članak

(Homo)seksualnost – nedoumice i problemi – članak

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.