HOBIJI – zašto su važni i kako odabrati onaj pravi?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Dolaskom ljeta, otpuštanjem mjera, povratkom uobičajenim rutinama/aktivnostima dolaze i nove prilike za isprobavanje novih stvari, pa tako i za početak nekog hobija. Hobiji imaju veliku važnost i vrijednost u našim životima, a prednost današnjice je raznolik izbor hobija koji je s razvojem tehnologije sve bogatiji. U nastavku donosimo neke od primjera super hobija kojima se svi vrlo rado bavimo / ili vraćamo i prije svega, nekoliko razloga zašto je važno baviti se hobijima.

HOBIJI – zašto su važni?

Stalna zatrpanost školskim, fakultetskim i poslovnim obavezama, stalni boravak kod kuće uslijed pandemije Corona virusa, manjak druženja i izlazaka s ekipom – život prelazi u kolotečinu. Često budemo umorni, mrzovoljni, bez neke motivacije, ništa nam se ne da raditi, “visimo” na mobitelima / društvenim mrežama / računalima / igricama, slobodno vrijeme provodimo po principu Netflix (sezona u jednom danu), filmovi, kokice, čokolade… Svaki dan sličan je onom prethodnom, stvari postaju jednolične. Upravo zbog toga su tu hobiji. Dok čitaš, vjerojatno se pitaš, o čemu oni to?

E, pa hobiji su tu da nam unesu “malo boje” u sivu, jednoličnu svakodnevicu, da nas mislima i tijelom odmaknu od razmišljanja o stvarima koje su prošle, koje smo odradili ili koje nas tek čekaju (dodatni zadaci -.-). Hobiji unose novitete i dinamiku u naš svakodnevni život. U prilog tome da hobiji imaju raznolike pozitivne učinke govore brojna istraživanja navodeći da hobiji imaju izuzetno pozitivan učinak na psihičko i fizičko zdravlje pojedinca. U tom pogledu hobiji između ostalog doprinose osjećaju opuštenosti, povećavaju zadovoljstvo, smanjuju manje ugodne/“negativne” osjećaje, doprinose smanjenju stresa, pružaju prilike za nova poznanstva i/ili prijateljstva… Ako se već baviš nekim hobijem, nadamo se da će te ove informacije potaknuti da nastaviš s njim. No, mučiš li se s pronalaskom idealnog hobija, imamo nekoliko primjera za tebe.

Neki hobiji kojima se možeš baviti

SPORT

O prednostima bavljenja sportom ne trebamo posebno govoriti jer sve već znaš i sam/a. No, ono što bismo željele naglasiti je dostupnost vrlo različitih sportskih aktivnosti, među koje ubrajamo i tečajave/treninge samoobrane. Svakako razmisli o tome što te zanima i privlači, o čemu si uvijek sanjao/la, što ti je dostupno u tvojem gradu/kraju te koje su mogućnosti da organiziraš prijevoz s  nekim tko se tim sportom već bavi ili ide u tom smjeru. Ako izvor problema vidiš u nabavci opreme, svakako se raspitaj na društvenim mrežama prodaje li tko rabljenu opremu, gdje su dućani u kojima se takva oprema može nabaviti povoljnije i slično. U svakom slučaju, na kakve god zapreke naiđeš u postupku odlučivanja/biranja, imaj na umu da se većina njih može riješiti bez većih poteškoća i da nisi jedina osoba koju muče te zapreke. Zato, glavu gore te hrabro i odvažno kreni u nove pobjede.

UČENJE STRANOG JEZIKA

Učenje stranog jezika nikad ne može biti na odmet, a velika je prednost u tome što učenje može biti itekako zabavno i vrijedno iskustvo. Razmisli o tome koji jezici te zanimaju, imaš li već neko predznanje iz nekog jezika, kakvu ponudu imaju škole stranih jezika u tvom kraju te što bi mogao/la napraviti po pitanju nadogradnje/usavršavanja postojećeg znanja nekog stranog jezika… Ako te ne zanimaju škole stranih jezika, predloži ekipi da se 1-2 tjedno (a po potrebi i češće) nađete i zajedno učite/vježbate neki jezik. Poznavanje osnova nekih stranih jezika može ti biti velika prednost kod traženja posla, kod putovanja i sl., a upoznavanje s novim kulturama i tradicijama samo je jedna u nizu prednosti koje učenje stranih jezika donosi. U tome ti mogu biti od koristi i neke aplikacije kao što je Duolingo.

NAUČITE SVIRATI NEKI INSTRUMENT

Ako gajiš interes prema glazbi, zanimaju te instrumenti te imaš dovoljno strpljenja i ustrajnosti – svakako razmisli o tome da naučiš svirati neki instrument. Pri tome ti svakako savjetujemo da odabereš onaj instrument koji te najviše privlači/zanima, neovisno o tome je li riječ o ukulelama ili orguljama. ? Istraži kakve su mogućnosti po pitanju privatnih poduka, gdje ti je najbliža glazbena škola i koliko košta, te u konačnici možda neki tvoj frend/ica svira taj instrument, pa ti može pokazati neke početne korake.

KUHANJE

Koliko god kuhanje zvuči ko “nužno zlo”, toliko nudi beskrajno puno potencijala za učenje, nadogradnju znanja, za razvoj kreativnosti, isprobavanje noviteta, potiče nas da multitaskamo i pri tome razvijamo svoje vještine. Ujedno, kuhanje nudi niz prilika za druženje s ekipom, okupljanje i upoznavanje prijatelja na jedan drugačiji način – kroz suradnju i dijeljenje znanja i vještina. Uz sve navedeno, danas postoje brojni portali i kanali na You tube-u sa super receptima. To ti može biti prilika da gledajući video kako netko nešto priprema, sam/a kreneš s pripremom nekog jela i na taj način polako, ali sigurno možeš započeti sa svojim novim hobijem. Na stranici Od slatkoga slađe, osim recepata, možeš pronaći i puno korisnih savjeta i trikova u kuhinji.

SLIKANJE

Hobiji kao takvim često uz sebe vežu ideju da je riječ o nečem fizički vrlo aktivnom. U tom pogledu slikanje i kasnije čitanje, definitivno nisu možda toliko fizički zahtjevni, no svakako su mentalno. U tom pogledu, velika prednost slikanja se krije upravo u tome da se time možeš između ostalog baviti unutar svoja četriri zida, možeš se izražavati na bilo koji način – to je tvojih ruku djelo, pa gotovo da nema nekih pravila. Pri tome imaš potpunu slobodu po pitanju odabira boja, debljine kista, načina na koji ćeš nanositi boju i najbolje od svega djeluje opuštajuće i umanjuje razinu stresa. Znamo da tu uvijek postoji neko opravdanje, kao: “ja ne znam cratiti, nemam talenta”… Ok, u točnost tvoje procjene ne ulazimo, no, svakako smo sigurne u to da uz pomoć raznih video klipova, besplatnih on-line tečajeva na internetu, uz pokoji savjet frenda ili frendice koji super crta itd. možeš napraviti nešto novo i drugačije. A kasnije, tko zna, možda se baš u tebi krije veliki talent.

ČITANJE

Čitanje kao hobij možda nekima ne zvuči nešto posebno zabavno, jer eto, čitamo svaki dan: novine, članke, časopise, postove… No, čitanje kao takvo ima pregršt pogodnosti za tebe, čitatelja: smanjuje stres, pomaže ti da posredno iskusiš različite situacije, “vježbaš mozak”, razvijaš vokabular, posredno te priprema na raznolike situacije, pobuđuje emocije, stječeš dodatna znanja… i najvažnije od svega, učiš kako biti sam/a sa sobom i svojim mislima, a što je jako važno za tvoje mentalno zdravlje. Uz sve to, čitati možeš bilo kada i bilo gdje (u autobusu, vlaku, dok čekaš na stanici, pod pauzom, doma ušuškan/a ispod tople dekice, na plaži…) i pri tome možeš čitati bilo koju vrstu književnosti: povjesne, biografske, znanstveno fantastične romane, ljubiće, krimiće… Odluka je na tebi, samo se odvaži, istraži što te zanima i kreni. ? Kao dodatnu inspiraju za čitanje preporučujemo ti stranicu Čitaj knjigu, kao i razne grupe te tematike na Facebooku.

PUTOVANJE

Putovanje ili još bolje, putovanja kao hobi predstavljaju fizički zahtjevnu komponentu koja nudi i daje više nego što uzima/traži. Putovati možeš uvijek i svugdje, unutar granica svoje države, izvan granica, na druge kontinente, u nove gradove, na otoke… Ok, trenutno su prekocoeanska putovanja malo problematična, no, s vremenom će i to doći na svoje. Svako putovanje donosi toliko noviteta, nudi nova poznanstva, upoznaješ nove kulture, tradicije, nove vrste kuhinja, imaš super prilike za fotkanje i postanje na društvenim mrežama, oslobađa te stresa, daje ti priliku za nove vidike… Zvuči jako dobro! Sve što trebaš napraviti je pravovremeno se informirati o tome što ti točno treba za putovanje na određenu lokaciju, treba ti neka ušteđevina, dobra volja, možda frend ili frendica i pokoji kofer za svari. Više informacija o tome kako se pripremiti za putovanje nađi u članku: Savjeti i preporuke glede odlaska na putovanje.

PLANINARENJE

Kod planinarenja trebaš dobre cipele, ekipu i dobru volju.  Ono što možeš dobiti je: puno zabavnih i dobrih iskustava, prekrasan pogled s cilja/vrha planine, možeš vidjeti nove biljne (i životinjske) vrste, naučiti čitati planinarske znakove… Time ćeš učiniti veliku uslugu sebi i tvom tijelu jer ćeš boraviti na svježem zraku i uz to se baviti fizičkom aktivnošći u društvu tebi dragih osoba. Isprike kao što su: nisam u formi, bojim se šume, hoću li to izdržati… u ovom slučaju “padaju u vodu” jer planinariti može svatko tko ima i malo volje i želje, bez obzira na godine i kondicijsko stanje.

FOTOGRAFIRANJE

Slike/videi na Instagramu i Facebook-u, videi na Tik-toku i You tube-u… Sve su to neka od mjesta od mjesta na kojima možeš vidjeti i naučiti kako fotografirati i kasnije dobro obraditi fotografiju. Nije važno voliš li više selfije ili fotografije cvijeća, portrete i sl., važno je da želiš učiti i napredovati u tom području. Uz sve tu, često se organiziraju raznoliki eventi na kojima možeš besplatno učiti o fotografiji i drugim elementima, a nekad se organiziraju i radionice (uz plaćanje ili bez) na kojima također uz druge profesionalce i amatere možeš učiti o nečim što vam je svima blisko i što volite. Činjenica je da ti za to treba fotić. Zato, kreni sa štednjom i prelistavanjem kataloga s fotićima. Ako ti to zvuči previše, uvijek možeš u miru svoje sobe sve to sam/a istražiti, uzeti mobitel u ruke i krenuti. Na kraju krajeva današnji mobiteli imaju super kamere i opcije za fotografiranje. Fotografirati možeš solo, u društvu prijatelja/ica, netko ti može biti model, a možeš fotografirati prirodu/životinje… Opcija je puno i odaberi onu koja je baš za tebe.

VOLONTIRANJE

Ako još nisi razmišljao/la o volontiranju kao hobiju, onda je pravo vrijeme da kreneš, a evo i zašto. Osim što volontiranjem možeš izravno i neizravno pružati pomoć i podršku drugima, ujedno dobivaš puno iskustva, susrećeš i upoznaješ nove ljude, imaš puno prilika za učenje, rješavaš se stresa i napetosti, a to znači da osim što radiš za druge, uvelike radiš i “za sebe”. Ako želiš bilježiti svoje volontersko iskustvo, javi se u Volonterski centar Zagreb , i nabavi svoju knjižicu. Više informacija o volontiranju i iskustva volontera pronađi u klikom na članak: Volontiranje?! Da!.

POKRENI BLOG

Osim što je danas moderno voditi blog i/ili snimati vlogove, tu se kriju i brojne pogodnosti za tebe. Naime, osim što tim putem možeš “raditi na sebi” i izražavati sve svoje strahove, želje, iskustva, ambicije, planove… ujedno možeš drugima pomoći da kroz tvoje iskustvo nešto nauče. Osim toga, blog možeš voditi i privatno za sebe, u formi računalnog dnevnika – što također predstavlja sjajnu priliku da malo razmisliš o sebi, svom ponašanju, iskustvima, planovima, željama, odnosu s drugima i mogućnostima. Vođenje dnevnika/bloga/vloga definitivno može imati opuštajući učinak nakon napornog radnog rada ili dana u školi/na faksu. Također, u situacijama kada ne znaš što i kako dalje, uvijek možeš čitatelje zamoliti da ti pomognu i usmjere te nekim savjetom ili preporukom. Ako te tako nešto zanima, a ne znaš od kuda krenuti, Googlaj ključne riječi i naći ćeš puno vodiča i savjeta kako i od kuda krenuti. 

NA KRAJU SVEGA…

Nakon svih savjeta i preporuka u vezi hobija, potičemo te da razmisliš što je najbolje za tebe, što te najviše zanima i čime bi se doista želio/la baviti u slobodno vrijeme. U komentarima nam možeš napisati neke svoje prijedloge hobija. ?

Uvijek imaj na umu da gdje ima volje ima i načina. Zato ne očajavaj ako na početku naiđeš na neke prepreke ili poteškoće, već se uhvati u koštac s tim i dokaži sam/a sebi da sve možeš kad hoćeš. Osim toga, možda si prikriveni talent, zato je krajnje vrijeme da se počneš baviti nekim hobijem i ispitaš svoje vještina i sposobnosti. ?

Piše: Lorena Rukav, mag. socijalne pedagogije

Objavljeno: 01/06/2020

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.