Gdje se kreativnost i logika dotiču

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Život oponaša umjetnost, a ne obratno.

Oscar Wilde izrekao je tu misao prije više od jednog stoljeća. Ako bi pokušali tu misao povezati s današnjim svijetom u kojem živimo, vidjeli bismo da na nas mnogo utječu mediji, određeni pojedinci itd. Svakodnevno smo pod utjecajem velikog broja informacija koje se kreću oko nas. Većinu reklama, plakata, naslovnica knjiga koje svakodnevno susrećemo osmislile su osobe koje se, naravno, time bave. Što je svim tim osobama zajedničko, osim da se bave socijalnim marketingom? Ono što im je pomoglo da osmisle dobru reklamu jest kreativnost. Na žalost, što smo stariji, to nas se manje potiče na kreativno razmišljanje. Kroz školu naglasak se stavljao na učenje gradiva napamet i to uglavnom čitajući više puta određene tekstove. Kako svi znamo da ne učimo jednako, prije nekoliko godina postalo je popularno spajati kreativno izražavanje i učenje školskog gradiva.

 Što je to kreativnost?

Većina nas kreativnost povezuje s ljudskom osobinom pa često znamo reći za sebe ili za nekog drugoga: „On je kreativan“ ili „Ja sam kreativna“. Povezujemo to sa sposobnošću da možemo osmisliti nešto novo i originalno u određenoj situaciji. To može biti crtež, nova igra, rješenje nekog problema itd.

U svojoj knjizi Kako misliti poput Leonarda da Vincija, Michael J. Gelb spominje teoriju višestruke inteligencije koja govori o tome da se inteligencija može razvijati tijekom cijelog života. Poput inteligencije, kreativnost se također može  razvijati.  U knjizi se daju praktični savjeti koji mogu doprinijeti razvoju kreativnog načina razmišljanja.

Vjerojatno se pitate zašto je važno razvijati kreativnost? Jedan od razloga je da nažalost u našem obrazovnom sustavu vrlo često naglasak stavljamo na znanost, logički način razmišljanja i slično. Desna polutka mozga koja je odgovorna za kreativan način razmišljanja vrlo često zbog toga ostane zanemarena. Jedna vrlo korisna tehnika koja pomaže kod uspostava veza između kreativnog i logičkog razmišljanja jest umna mapa.

kreativnost
Preuzeto s: www.stranijezici.com

Kakva je to tehnika?

Umna mapa je metoda korištenja cijelog mozga za stvaranje i organiziranje ideja. Osmislio ju je Tony Buzan koji je bio inspiriran da Vincijem i njegovim pristupom pravljenja bilješki. Umna mapa može poslužiti za postavljanje osobnih ciljeva, dnevno planiranje i zajedničko rješavanje problema. Ona uspostavlja ravnotežu između stvaranja i organiziranja.

Primijetit ćete kako je vrlo slična tehnici koju mnogi koriste kod učenja i povezivanja određenih pojmova u gradivu. Takve mape podsjećaju na prirodnu strukturu mozga – živčanu stanicu. Smatra se kako su iz tog razloga umne mape vrlo korisne i praktične za učenje. Možemo reći kako je ustvari ova tehnika vrlo korisna za primjenu u svakodnevnim situacijama u kojima trebamo jednu temu podijeliti na više segmenata.

Pravila umne mape

Slijedi par jednostavnih pravila pomoću kojih možete napraviti svoju idealnu umnu mapu:

  1. Mapu započnite sa simbolom ili slikom (koji predstavlja vašu temu) na sredini stranice. Slike i simbole mnogo je lakše upamtiti nego riječi, a ujedno više potiču na kreativno razmišljanje o temi.
  2. Zapišite ključne riječi. One su vrlo vrijedan izvor pamćenja i kreativnih asocijacija jer sadrže mnogo informacija.
  3. Povežite ključne riječi s redovima koji se šire iz središnje slike. Time vidimo odnos između jedne i druge ključne riječi.
  4. Uz jednu liniju pišite ključnu riječ. Tako bi trebali otkriti maksimalni broj kreativnih asocijacija uz svaku ključnu riječ. Također, uz jednu crtu pišemo jednu ključnu riječ.
  5. Riječ i crta neka budu iste dužine.
  6. Upotrijebite boje, slike, oznake veličine i kodove da potaknete veći broj asocijacija.

 

Umna mapa jedan je od načina kako pokušati sažeti bitne stavke kod određenog gradiva. Već smo ranije pisali u našim člancima o raznim tehnikama i načinima kako uspješno naučiti određeno gradivo (Kako uspješno učiti i naučiti prvi i drugi dio). Za razliku od nekih tehnika o kojima smo prethodno pisale, ovdje se naglasak stavlja više na kreativno izražavanje. Također, kako smo prethodno spomenuli, ova se tehnika može koristiti i kod rješavanja problema. Određeni problem možemo napisati na sredinu papira i potom pokušati osmisliti što više načina kako ga rješiti.

Za kraj, donosimo vam par primjera vrlo kreativnih umnih mapa. Nadamo se da će vam ovi primjeri koristiti kako biste i vi napravili svoju idealnu umnu pamu!

kreativnost
Preuzeto s: www.stranijezici.com
kreativnost
Preuzeto s: uk.pinterest.com
kreativnost
Preuzeto s: www.1way-to-english.livejournal.com
kreativnost
Preuzeto s: www.pinterest.com

Objavljeno: 12/6/2017

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.