Složena motivacijska struktura: Flow- doživljaj

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Kada spomenemo riječ motivacija, na prvu svi znamo o čemu ona govori i što predstavlja. Naše želje, o kojima duže razmišljamo i o kojima počinjemo imati namjere, mogu postati dio naše motivacije za postizanjem toga cilja. Motivaciju možemo najlakše definirati kao „proces ili stanje koje se odvija unutar pojedinca te ga potiče, održava i usmjerava prema određenom cilju“. Većinom se tom temom bave psiholozi i sama po sebi nije toliko zanimljiva, osim ako ju ne spajamo s nekim našim namjerama poput vježbanja, učenja itd. Ovdje nije riječ o motivaciji kao takvoj, već o jednoj manje poznatoj podteoriji: Flow-doživljaju.

flow
Preuzeto s: www.theindiantalks.com

Prvi put čujem za to. Što je to flow-doživljaj?

Njegov osnivač, psiholog Mihaly Csikszentmihalyi, opisuje flow kao stanje potpunog predavanja nekoj djelatnosti koja glatko protječe i tijekom koje se ne razmišlja. Doživljavanje toga stanja potpuno je ispunjeno radošću. Za primjer možemo uzeti zaljubljenika u računala koji je proveo brojne sate uz računalo zaboravivši na jelo i jedan dogovor s prijateljem koji je imao.

 

Flow-doživljaj je zanimljiv za istraživanje jer se radi o aktivnostima koje ne donose neku jasnu korist kao što su novac i prestiž. Nasuprot tome, one zahtijevaju troškove kao što su novac, oprema, vrijeme, napor i slično. Takve aktivnosti koje su same sebi cilj moraju ponuditi poticaje koji su u nama samima, a ne u nagradi koja će uslijediti. Ključni element te zanesenosti je intrinzična motivacija (sve ono što nas iznutra navodi na aktivnost kako bismo zadovoljili unutrašnje potrebe) i zbog toga jer smo izabrali aktivnost gdje dolazi do očaravajuće zanesenosti, one postaju indikatori onoga što stvarno jesmo. Provedeno je istraživanje gdje je osobama oduzeto nešto što ih dovodi do stanja sličnog flow-doživljaju. Osobe su postajale razdražljive, dekoncentrirane i iritirane. Csikszentmihalyi navodi kao najvažnije uvjete opažane sposobnosti i opažane zahtjeve. Ako zahtjevi prekoračuju naše sposobnosti nastaje strah, a ako su oni ispod razine naše sposobnosti, nastupa dosada.

Glavne karakteristike flow-doživljaja su:

  1. Jasni ciljevi – trebate znati što želite
  2. Koncentracija i ciljevi – visok stupanj koncentracije na jednu ograničenu stvar
  3. Gubitak osjećaja samosvijesti
  4. Iskrivljen osjećaj za vrijeme – u smislu da za vrijeme te aktivnosti vrijeme neprimjetno prolazi
  5. Direktna i trenutna reakcija na stimulaciju – ponašanje se može na vrijeme prilagoditi situaciji
  6. Ravnoteža između mogućnosti i izazova – bitno je da aktivnost nije ni preteška ni prejednostavna
  7. Osjećaj posjedovanja kontrole nad situacijom ili aktivnošću
  8. Aktivnost je sama po sebi nagrađujuća, tako da se ne shvaća kao preteška

 

flow
Preuzeto s: www.huffingtonpost.com

Mislim da nikada nisam to doživio. Zašto?

Svatko može doživjeti flow-doživljaj, ali to ne postiže. Koji su razlozi tome?

Csikszentmihalyi, baš kao i Maslow, iznosi kao najveće prepreke u ostvarivanju optimalnog iskustva u društvenim uvjetima. Čovjek ga ne može ostvariti zbog poremećaja u pažnji, usmjerenosti prema sebi, osjećaja dosade i anksioznosti. Znamo započeti s nekom aktivnošću u kojoj uživamo, ali često ne možemo utjecati na vanjske faktore koji nas ometaju. Također, u današnjem užurbanom načinu života vrlo rijetko imamo vremena posvetiti se u potpunosti nečemu.

Koje su koristi od flow-doživljaja za samog pojedinca?

Također možemo povezati flow-doživljaj s motivacijom uspjeha. Teorije motivacije uspjeha vidljive su u njenim rezultatima kao što su ponos na vlastitu marljivost, poticaj za djelovanje prema uspjehu i u posljedici rezultata. Isti uvjeti poticaja čine i flow.

Osoba ne dobiva nakon ovog doživljaja neku nagradu, prestiž kako smo ranije naveli, ali je dobila vrijeme za sebe i najvažnije- našla je nešto u čemu je uživala! Danas, kada imamo manje vremena nego prije zbog obaveza, škole, fakulteta, posla, važno je naći neki hobby ili aktivnost u kojoj uživamo. Odvajanje dnevno barem pola sata za sebe i za neki oblik odmora nam uvelike pomaže kod smanjenja stresa. Istraživanja su pokazala kako odvajanje jednog dana posvećenog odmoru uvelike smanjuje vjerojatnost od različitih bolesti.

 

Objavljeno: 20/2/2017

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

Izvor:

Rheinberg, F. (2004). Motivacija (str. 13-15, 87-97, 132-139). Jastebarsko: Naklada Slap.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.