Fakultet: od ideje do upisa

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Upisati fakultet ili ne? Koji fakultet upisati? Jesam li uopće za to? Što me točno zanima? Gdje mogu raditi po završetku tog studija? Jesam li ja uopće za taj posao? Navedena i njima slična pitanja često nam se vrte po glavi kad razmišljamo o upisu na fakultet. Na neka od njih odmah znamo odgovor, dok su nam odgovori na preostala pitanja i dalje velike nepoznanice. Kako odabrati pravi fakultet prema vlastitim talentima i interesima, gdje i kako prikupiti dovoljno informacija o studiju koji te zanima donosimo u nastavku.

U početku bijaše ideja o radnom mjestu…

fakultet
Preuzeto s: www.tip.ba

Zasigurno su se mnogi od vas našli u situaciji da ste točno znali što želite raditi, odnosno gdje želite raditi. No, možda niste znali ili niste bili sigurni koji fakultet je potrebno završiti da bi došli do tog radnog mjesta. S druge strane možda znate ili imate ideju o tome što je potrebno završiti za određeno radno mjesto, ali niste sigurni gdje/u kojim gradovima se nalaze fakulteti koji nude taj studijski program. Možda niste sigurni treba li vam određeno predznanje za upis ili ne znate zahtijeva li određeni fakultet polaganje prijemnog ispita. Koliko uopće studenata može upisati taj studij?

A onda se pojavila i matura

fakultet
Preuzeto: www.gimnazija-sb.com

Uz prethodna pitanja uvođenjem državne mature javljaju se i druga, poput: koliko je važan prosjek ocjena iz srednje škole, koju razinu obaveznih predmeta moram polagati, u kojem postotku se vrednuje pojedini ispit, trebam li polagati izborne predmete, bio sam na državnom natjecanju iz nekog predmeta – mogu li dobiti neke bodove temeljem toga… Pitanja je mnogo i često smo zbog njih zbunjeni i nismo sigurni hoćemo li uopće upisati fakultet ili ne. Dobra vijest je da odgovore na svako od njih možete pronaći na jednom mjestu, a to je Postani studentTu možete odabrati i istražiti sve što vam se nudi po pitanju nastavka obrazovanja, bilo da je riječ o veleučilištu, sveučilištu, bilo da je ono privatno ili javno. Možete pretraživati po nazivu fakulteta, po gradu u kojem se ono nalazi, po području u koje pripada i slično. Ako niste zadovoljni ponuđenim informacijama na stranici Postani student, tada posjetite stranicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koja nudi mnogo podataka u kontekstu visokog obrazovanja.

Što ako se dvoumim između različitih fakulteta koji nisu srodni ili uopće ne znam što želim studirati? 

fakultet
Preuzeto s: www.psiholoskikutak.com

Ako nisi siguran ili ne znaš koji fakultet odabrati, tada ti savjetujemo da ispuniš upitnik o interesima i kompetencijama. Možda ti dobiveni rezultati pomognu da odlučiš što doista želiš. Ako ni to nije pomoglo, još uvijek imaš opciju odlaska u Zavod za zapošljavanje gdje možeš razgovarati sa stručnjacima o svojim željama i interesima. Ovdje možeš vidjeti gdje su locirani uredi Zavoda za zapošljavanje. Učenicima koji ni nakon toga nisu sigurni što bi točno željeli studirati savjetujemo da razmisle za početak o tome koji predmet najviše vole i koji im ujedno jako dobro ide. Tada pokušajte zamisliti da sve što do sada znate o tom predmetu učite puno detaljnije, opširnije. Nakon toga zamislite da radite u struci, na što različitijim radnim mjestima, u različitim vremenskim uvjetima, da ste u kontaktu s raznim ljudima, da vam šef/ica zadaje puno posla koji morate obaviti u kratkom roku… Ako uz sve to i dalje imate onaj tihi glasić u sebi koji govori: „Hej, radim posao koji volim i želim raditi i nije mi teško čak ni onda kad bi drugi posustali.“ – čestitamo, tada ste odabrali pravo zanimanje! Sve što trebate dalje činiti jest učiti za maturu kako biste upisali fakultet, a po upisu na isti čeka vas još učenja i predanog rada.

Znam što želim studirati, ali prije konačne odluke želim prikupiti neke informacije o fakultetu i studijskom programu

fakultet
Preuzeto s: www.sindikatpolicije.hr

Nakon što odlučite što želite studirati savjetujemo da pokušate prikupiti što više informacija o samom fakultetu, obavezama koje se vežu uz odabrani studijski program/smjer i slično. Osobama koje žele upisati društvene fakultete čiji se rad odnosi na izravan rad s korisnicima različitih karakteristika, savjetujemo da se svakako okušaju u volontiranju s istima. Time ćete se izravno okušati u radu kakav vas vjerojatno očekuje nakon studija, nakon kojeg ćete vjerojatno lakše odlučiti je li to za vas ili bi ipak bilo bolje da se odlučite za nešto drugo. Također savjetujemo da pokušate stupiti u kontakt sa studentima koji studiraju upravo ono što i vi želite studirati. Od njih možete prikupiti najviše korisnih informacija što o zadovoljstvu studijem, što o obavezama koje vas čekaju, o kolegijima/predmetima koji se nude, o praksi koju morate obaviti (ako postoji na tom studiju) i slično. Temeljem prikupljenih informacija također možete još jednom razmisliti o svom odabiru i tada donijeti konačnu odluku.

I za kraj…

Nakon što upišete željeni fakultet sve što vam preostaje su upoznavanje i druženje s kolegama, učenje, pisanje seminara, pripremanje za vježbe, redovito pohađanje nastave…a tu su i izlasci, mnogobrojni studentski popusti, odlasci u kino, putovanja i mnoge druge pogodnosti koje prije svega uključuju potpuno preuzimanje odgovornosti za svoje ponašanje i obaveze. Oni koji nisu uspjeli upisati željeni fakultet, odnosno svoj prvi izbor, bilo da ste pali obavezni ispit iz državne mature, loše napisali prijemni, imate premalo bodova, nalazite se točno ispod praga i slično, ne trebate očajavati. Za vas postoje tri mogućnosti. Za početak možete upisati neki drugi fakultet (primjerice drugi ili treći izbor) i nakon prve godine odlučiti želite li nastaviti to studirati ili ćete ponovno pokušati upisati svoj prvi izbor. S druge strane možete odlučiti da ćete raditi preko godine i da ćete s idućom generacijom maturanata ponovno pokušati upisati ono što vas zanima. Treća mogućnost je donošenje odluke da ne želite studirati, pri čemu imate potpuno pravo donijeti takvu odluku. Koju god odluku donijeli prije svega savjetujemo da o njoj razgovarate s roditeljima jer će vas oni još neko vrijeme financirati i brinuti se o vama, a možda vam i pokoji savjet starije, mudrije i iskusnije osobe pomogne oko donošenja konačne odluke. 

Objavljeno: 28/11/2016

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

 

 

One Reply to “Fakultet: od ideje do upisa”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.