Ekonomska gimnazija – opći dojam i druge sitnice!

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Rosel: Bok,zanimame skola ekonomska gimnazija.Je li teska,kamo se mogu zaposliti nakon srednje skole; koji bi to bio smjer-zanimanje,opci dojam na skolu i ne bi li bilo pretesko da se premjestim u tu skolu-ekonomska gimnazija,nakon mjesec dana skolovanja u drugoj skoli znaci drugi smjer.Puno vam hvala.HITNO!!!

Draga Rosel,

Moramo priznati da se s ekonomskom gimnazijom prvi puta susrećemo te se nadamo da ćemo ti pomoći sljedećim informacijama. Naime, ekonomska gimnazija kao takva ne postoji u svim gradovima u Hrvatskoj, no s time si vjerojatno upoznata. Opći dojam je da je to proširena ekonomska škola koja uz opće obrazovne predmete ima i strukovne ekonomske predmete. Tako primjerice, u takvoj školi imaš povijest, geografiju, sociologiju, likovnu umjetnost, psihologiju, biologiju i tako dalje, uz neke stručne predmete poput računovodstva, statistike i poslovnog stranog jezika. Navedeno smo pronašli OVDJE.

Prednost ovakve škole je što ćeš imati puno više općeg znanja, nego što bi ga imala da si upisala običnu ekonomsku školu. Drugi par rukavica je da ako te zanima ekonomija, može biti zamorno učiti likovni, biologiju i slične predmete koji ti, ako se kasnije odlučiš za Ekonomski fakultet, biti manje potrebni. Isto  je i ako ne želiš upisati fakultet jer te gimnazija kao takva osposobljava za jako malo zanimanja (poput tajnice i slično) jer s takvom školom ne stječeš zanimanje/zvanje. No, ekonomska gimnazija te osposobljava i za ekonomske poslove, te pretpostavljamo da bi se mogla zaposliti na bilo kojem radnom mjestu na kojem se zapošljavaju ekonomisti sa srednjom stručnom spremom. Vezano uz težinu škole, istina je da takva škola može biti teška osobi koja nije navikla na učenje i razvila radne navike, ali to možemo reći i za bilo koju drugu četverogodišnju školu. Poanta svega ovoga je da ekonomska gimnazija i nije toliko loša opcija jer ćeš zasigurno imati boljih izgleda za više ocjene na maturi i u skladu s tim ćeš moći upisati željeni fakultet. No, ako će ti prosjek ocjena zbog gimnazijskih predmeta biti lošiji, možda ćeš se naći u težoj situaciji.

Što se tiče toga hoće li ti biti teško prebaciti se nakon mjesec dana provedenih u jednoj školi u ekonomsku gimnaziju, to uvelike ovisi o tome koji smjer trenutno pohađaš. Primjerice, ako ideš u neku drugu vrstu gimnazije, mogla bi imati manje poteškoća zbog sličnosti obrazovnog programa (što se tiče gimnazijskog kurikuluma). Međutim, ovisno o tome hoćeš li se uspjeti prebaciti već sada ili tek u drugom polugodištu, imaj na umu da ćeš možda morati položiti razlikovne ispite koji se odnose na stručne predmete karakteristične za ekonomsku struku. Zaključno možemo reći da sve ovisi o tvojem trudu i radu. Ako poznaješ nekoga tko trenutno polazi ekonomsku gimnaziju, mogla bi se kod te osobe raspitati vezano uz profesore, predmete i dosadašnje gradivo 🙂

Nadamo se da ti je naš odgovor pomogao.

Za kraj bismo te zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.