Djeca i mladi iz alternativne skrbi

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Pitate li se možda kakvi su to mladi? Neki alternativci? Što to zapravo znači? Pa započnimo s najjednostavnijom definicijom…

Primarna skrb – primarna obitelj je ona u kojoj mladi odrastaju sa svojim roditeljima, dok je alternativna skrb ona koja se razlikuje od te primarne. Da ne kompliciramo previše, to su djeca i mladi koji žive u dječjim domovima, odgojnim domovima, domovima za odgoj te udomiteljskim obiteljima. Na samu spomen odgojnih domova, priznajte da ste pomislili na mlade koji puše, piju, drogiraju se, agresivni su, ulaze u fizičke obračune, kradu, rade probleme, uništavaju stvari i tako dalje. No, jeste li pri tome pomislili na pozadinu koja je iza tih mladih, na obitelji iz kojih su izdvojeni, “otrgnuti” kao dio koji je ili predobar za tu obitelj ili pak možda preloš? Otrgnuti kao neki konac koji viri iz majice i jednostavno smeta kako bi majica bila onako kako spada. Isto tako, mogu vas pitati znate li to koja djeca i mladi idu u koji dom ili su za vas to sve domovi? Nebitno kakvi. Možda i nije bitno. No nekima od njih je i više nego bitno. Posebno jer ih se etiketira kao „domaše“ ili „one iz doma“, „one bez roditelja“. To zaista mogu biti mladi s problemima koje smo opisali gore, ali i ne moraju. Mogu biti povučeni, depresivni ili anksiozni. Jedni i drugi mogu biti bez povjerenja u ljude, bez vjere u ljubav jer oni koji su ih trebali zaštititi i voljeti, nisu ih štitili, nego baš suprotno- izlagali su ih svemu što dječje, a ni odrasle oči i uši ne moraju gledati i slušati. Neki su došli u dom i iz prosječnih obitelji, obitelji koja ih nije zlostavljala niti zanemarivala, ali ipak su na kraju s onom djecom koja su iskusila takvu torturu u obitelji. Nitko ne zna zasigurno zašto i što se točno dogodilo, ali svakako znamo da je nešto pošlo po krivu. Jer nije sve u zanemarivanju i zlostavljanju – fizičkom i psihičkom. U pitanju je nešto još dublje. Nešto u samoj nutrini djeteta, mlade osobe u adolescenciji koja od normalnog eksperimentiranja postane ovisnik – nebitno koje supstance, ona postaje osoba visoko nezadovoljna svojim životom, razvije cijeli spektar problema u ponašanju. Ali uvijek s potrebom za ljubavlju i pripadanjem. Uvijek. Tko vjeruje u suprotno, debelo je u krivu.

Još jedna nepoznanica vezana uz djecu i mlade iz alternativne skrbi je da je njima stalo do svojih roditelja, vole svoje roditelje neovisno o tome koliko su ih puta razočarali ili ozlijedili to malo srce koje je na kraju postalo krvavo i puno rana. Srce koje je počelo samo sebe zavaravati da mu nije potrebna ljubav, da mu je dovoljno pripadanje u društvu sebi sličnih. Onih s ranjenim srcima i ranjenim dušama. Dušama koje su krenule ranjavati druge, osobe i stvari, ali same sebe u najvećoj mjeri. Jer to je uvijek tako. Ni ne sluteći, sebe raniš najviše.

U svemu tome, tu su i oni drugi mladi koji imaju probleme kojima više naude sebi nego drugima, onima povučenima u sebi, koji se s nikim ne druže, pogoršaju ocjene u školi, ne vole sebe, misle da ne vrijede. To su djeca koja su ranjena i nastavljaju se potiho ranjavati. Njih najteže otkrijemo, najkasnije shvatimo da smo baš njima trebali pomoći. Počnemo im pomagati kada je prekasno. Oni ne ometaju nastavu, ne smetaju nikome. Uvuku se u svoje sigurno mjesto i zamisle da su u nekom drugom svijetu. Svijetu potpuno drugačijem od onog u kojem se nalaze. Ponekad shvate da ipak nisu u tom svom svijetu nego našem pa požele zaista otići na drugi svijet.

Puno problema muči ta mala srca, koja postaju velika.

Puno je mladih koji su preživjeli dom, preživjeli probleme koji su ih mučili, izvukli se iz problema u ponašanju i odrasli u zdrave mlade ljude. No, neki nisu. Neki se i dalje bore. Bore za vlastiti život jer teško je živjeti u ovome svijetu i ne pogriješiti. Živjeti pravedno i biti zadovoljan kada je oko tebe sve puno nepravde.

Mislite da ste nešto drugačiji od „onih u domovima“. Pa možda i niste. Svi mi imamo probleme, samo neki imaju, a neki nemaju podršku da te probleme i riješe, prevladaju prepreke bez prevelikih ogrebotina i rana na srcima.

S mladima iz alternativne skrbi radi i udruga Igra u sklopu Centra za mlade iz alternativne skrbi. Ako si ti mlada osoba iz skrbi i ne znaš kome se obratiti, možeš se javiti njima na njihov Facebook profil za mlade: Igrana Kontaktić i dobiti podršku i pomoć – odmah ili kada će ti zatrebati u budućnosti.

Objavljeno: 15/10/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.