DepresiJA: tihi uzvik u pomoć

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

„Ma pusti ga, on je u depri!“ „Ne želim se s njom družiti jer je sva depresivna.“ Navedene i njima slične rečenice gotovo svakodnevno možemo čuti na ulicama gradova, u kafićima, u hodnicima škola i slično. Reći da je netko u depresiji/depri jako je lako, no postavlja se pitanje zna li osoba što uopće znači depresija? Je li upoznata s mogućim uzrocima depresije, zna li koji su simptomi i zna li ono najvažnije, kako pomoći osobi koja pati od depresije?

Što je to depresija?
depresija
Preuzeto s: www.i.ytimg.com/

Za početak valja naglasiti da se depresija kao bolest uvelike razlikuje od privremenog neraspoloženja ili tuge uzrokovane gubitkom (voljene osobe, prijatelja…). Sasvim je normalno i prirodno da smo povremeno tužni, bezvoljni i da nam se ništa ne da raditi. No, navedeni osjećaji često imaju svoj uzrok, svijesni smo zbog čega nam je tako. Dobro je to što znamo zašto se tako osjećamo i upravo nas zbog toga ti osjećaji prođu nakon nekoliko dana i tada se vraćamo smijehu, veselju i uživanju u životu.

S druge strane tu je depresija. Ona se može javiti tako da smo bez posebnog razloga tužni. No, može se razviti kao produžetak tuge/žaljenja za nečim ili nekim koga smo izgubili. Pri tome je tuga koju doživljavamo znatno veća/jača od vrijednosti izgubljenog. Ukoliko takva tuga ne prestaje ili se često vraća, bez posebnog razloga i time značajno utječe na život osobe, tada govorimo o depresiji.

Depresija, kao i svaka druga bolest, uvelike utječe na oboljelu osobu na način da se s vremenom sve više pogoršava. No, isto tako, kao i svaka druga bolest ona je izlječiva i upravo s liječenjem treba krenuti što ranije kako se bolest ne bi pogoršala. Potrebno je naglasiti da depresija, kao i neke bolesti, ne može biti izliječena „preko noći“, stoga je potrebno uložiti dosta vremena, truda i strpljenja kako bi došli do konačnog oporavka.

Što uzrokuje depresiju?
depresija
Preuzeto s: www.cdn.tinybuddha.com

Uzroke depresije možemo pronaći u samoj osobi kao i u njegovoj okolini. Kad govorimo o uzrocima u osobi, tada govorimo o slučajevima kad je više osoba u obiteljskoj povijesti imalo depresiju, čime se povećava vjerojatnost da će netko od budućih naraštaja također imati depresiju. Tu također možemo govoriti o osobama koje se učestalo pesimistične, sve ime je crno, ne vesele ih neke pozitivne stvari u životu i slično. Za njih možemo reći da su skloni depresiji i da je takvim osoba potrebno pružiti neki vrstu pomoći i podrške, kako se bolest ne bi zaista razvila.
S druge strane, uzroke depresije pronalazimo u okolini osobe, što uključuje razne stresove u životu, poput: narušenih odnosa u obitelji i okolini, nezadovoljstvo poslom/školom, česta razočaranja, prekidi veza, smrtni slučajevi nama bliskih osoba, odvojeni život od roditelja/obitelji, zloupotreba alkohola i droga, neke vrste lijekova kao i teške tjelesne bolesti i mnogi drugi.

Kako prepoznati depresiju? Koji su njezini simptomi?
depresija
Preuzeto s: www.thecatholicgeeks.

Osobe koje su oboljele od depresije svoju bolest mogu pokazivati na različite načine. Ono za što se može reći da najčešće pokazuju su osjećaji tuge i praznine koji traju najmanje 2 tjedna. Nakon toga dolazi do gubitka zanimanja i uživanja u različitim aktivnostima koje su nas inače veselile
Potom osoba može naglo mršaviti (izgubi apetit) ili počinje dobivati na težini (povećanje apetita), ima teškoće sa spavanjem (spava jako puno i stalno joj se spava ili nikako ne može zaspati), stalno je umorna, bez energije, usporena, plače bez razloga, razdražljiva je, osjeća se bezvrijedno, teško se koncentrira i pamti i, ono najgore, počinje razmišljati o samoubojstvu.

Važno je naglasiti da različite osobe na različite načine proživljavaju svoju bolest, što znači da prethodno navedeni simptomi ne moraju biti prisutni kod svih, no oni su jedni od najčešćih koji se javljaju.

Depresija se može liječiti!

Kao što je već ranije nevedeno, depresija je bolest kao i svaka druga i prema tome postoje različite tehnike kojima se ona može izliječiti. No, isto tako važno je naglasiti da što se prije započne s liječenjem to je veća vjerojatnost da će se osoba izliječiti. Dva najčešća oblika liječenja su psihoterapija i antidepresivi, a nekad i njihova kombinacija.

depresija
Preuzeto s: www.partyforyou.ro

Psihoterapija predstavlja oblik liječenja koji se odnosi na to da oboljela osoba razgovara s terapeutom o sebi,  svojim problemima i slično. Time se postepeno otkrivaju mogući uzroci depresije i potom se kreće prema rješavanju samog problema, odnosno bolesti. Psihoterapiju često nazivaju najuspješnijom metodom liječenja upravo zbog toga što sama oboljela osoba na neki način bira hoće li njezina terapija trajati kraće vrijeme (primjerice: 2 puta tjedno kroz nekoliko mjeseci) ili će trajati dulje vrijeme, odnosno nekoliko godina.

Kao druga najčešća metoda ljiečenja jesu antidepresivi (lijekovi). Oni se ponekad koriste u kombinaciji sa psihoterapijom, a nekad i ne, ovisno o težini slučaja, a propisuje ih psihijatar.

Kako pomoći osobi koja pati od depresije?
depresija
Preuzeto s: www.i.huffpost.com

Kako biste potvrdili sumnju da osoba ima depresivne smetnje, predlažemo da pratite koji se od prethodno navedenih simptoma javljaju kod te osobe i koliko dugo takvo stanje traje. Ukoliko su kriteriji zadovoljeni, tada valja odlučiti hoćete li to domah reći toj osobi ili ćete prvo razgovarati s njezinim roditeljima/braćom/sestrama ili drugom bliskom osobom. Ta odluka ovisi o vama i vašoj procjeni situacije.
Neovisno o tome kome ćete prvome to reći, za početak valja naglasiti da je depresija česta bolest. To dokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, govoreći da depresija pogađa 350 milijuna ljudi u svijetu. Prema tome, valja ohrabriti tu osobu, kao i njezinu okolinu da nije jedina koja ima tu bolest i da se depresija, kao i svaka druga bolest može liječiti. Također je potrebno naglasiti da bi s liječenjem trebalo početi čim prije jer se time sprječava daljnji razvoj bolesti. Uz to, poželjno je da sama oboljela osoba nauči što više o samoj depresiji, kako bi mogla aktivnije sudjelovati u programu liječenja i lakše se oslobađati depresivnih simptoma. To znači da što više informacija o samoj depresiji i njezinim simptomima osoba ima time će lakše moći prepoznati simptome koji se javljaju kod nje te će se uz pomoć i podršku iz okoline lakše s njima nositi. Oboljeloj osobi također valja naglasiti da je liječenje proces koji kod nekih osoba traje dulje, a kod nekih kraće. No, tijekom procesa valja biti uporan, aktivan, s vjerom u sebe i vjerom u to da će doći do promjene. 

Za kraj donosimo nekoliko savjeta za roditelje čija djeca pate od depresivnih simptoma:
 1. Koristite pozitivna ponašanja: navedeno se odnosi na činjenicu da svi oblici pozitivnih oblika ponašanja kod roditelja poželjni. To se odnosi na: ohrabrivanje, pružanje uputa/pomoći, osmijeh, igranje s djetetom i slično. Takvim ponašanjem potičemo isto ili slično ponašanje kod djeteta, a istovremeno se time izbjegava stvaranje neugodnih tišina, odnosno stvara se ugodnija i toplija atmosfera, čime se posredno potiče osjećaj ugode kod svih članova obitelji.
 2. Smanjite verbalne i fizičke sukobe: korištenje vulgarnih riječi, nazivanje pogrdnim imenima, tučnjava, šamar, čupanje za kosu, udaranje i slično. U takvim situacijama se svatko od ukućana osjeća jako loše i povrijeđeno, a te osjećaje svakako ne želite razviti kod svog djeteta.
 3. Uključite dijete: u donošenje svakodnevnih odluka (što ćete kupiti u trgovini, što bi želio jesti, što želi gledati s roditeljima u kinu, koju posteljinu bi sad želio staviti…). Uključite ga u donošenje svih malih i velikih obiteljskih odluka: koji tepih ti se više sviđa za dnevni boravak, koju vrstu psa/mačke/papige ili druge životinje bi želio, pitajte ga što misli o ideji da se preselite u drugi stan i slično. Navedeno je potrebno učiniti prije svega jer time djetetu dajemo određeni osjećaj važnosti, osjećaj pripadnosti i poželjnosti u obitelji. Uz navedeno, time ga pripremamo za donošenje drugih važnih odluka u njegovom životu i preuzimanje odgovornosti za njih. 
 4. Jačajte djetetovo samopoštovanje: pohvalama (ocjene, ponašanje, talent), nagradama za male i velike uspjehe (slatkiši, igračka, crtić…), pružanjem pomoći u savladavanju obaveza/problema (potičete ga da pomaže drugima), izbjegavajte kritike (iako su one dio svakodnevnice, nastojte ih davati što manje i usmjeravajte ih na ponašanje ili radnju koju kritizirate: Ovo što si učinio je loše!, a ne na samo dijete: Ti si loše dijete!) i pomozite mu u postavljanju ciljeva (koji su realni i ostvarivi, a ipak traže ulaganje truda).

 5. Objavljeno: 12/9/2016

  Koliko ti se naš članak svidio?

  Click to rate this post!
  [Total: 5 Average: 4]
  Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

  P.S.
  Lajkaj nas na fejsu!
  PODRŽI ME

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.