Cjeloživotno učenje

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Nije nikakva novost da učimo kroz cijeli život. Iz dana u dan, u različitim situacijama, s različitim ljudima. Vjerujemo da si već mnogo puta čuo/la za pojam cjeloživotno učenje. Ali, koliko si razmišljao/la o njemu? Shvaćaš li doista njegovu važnost?

Ono se proteže kroz čitav period našeg života, od rođenja, pa sve do smrti. Već smo kao djeca morali svakodnevno učiti nove stvari. Od nekih banalnijih fizičkih aktivnosti poput držanja zvečke, pa sve do nekih težih poput pisanja slova. Međutim, učenje nikada ne prestaje (od tuda i naziv cjeloživotno učenje). Možda smo jednom završili naše obrazovanje. Školska svjedodžba ili diploma su u ruci, klasičnom školskom učenju je došao kraj. Međutim, prestaje li tada naše učenje ili ono počinje dobivati neke drugačije oblike?

cjeloživotno učenje

Što misliš o tome kada bismo ti rekli da svaki dan učiš? Je li ti to pomalo čudno? Većinom se učenje poistovjećuje sa školom, čitanjem, pisanjem i „štrebanjem“. Kada bi te netko pitao jesi li danas učio/la, što bi mu odgovorio/la? Mi te uvjeravamo da bi odgovor u barem 99% slučajeva bio „da“! Učenje podrazumijeva svako naše novo iskustvo, svaku novu informaciju koju smo čuli, vidjeli, iskusili, učinili… Jesi li danas pročitao/la neku reklamu u tramvaju koju do sada nisi primijetio/la? Nešto si novo naučio/la! Jesi li od prijatelja saznao/la da je bio na klizanju za vikend? Nešto si novo naučio/la! Jesi li pročitao/la novu vijest u novinama ili na internetu? Nešto si novo naučio/la! Je li te netko danas zagrlio? Nešto si novo naučio/la! Moramo priznati, neke se stvari zaista čine banalnima… Što onda ako te netko zagrlio? Nije istina da ti se to dogodilo prvi put u životu. Ali možda te još nije zagrlila ta osoba. Ili na tom mjestu. Ili na taj način. Tim itenzitetom. Koristeći te i te riječi. Svaka naša stanica svakim našim osjetom pamti nove informacije i na taj način naše tijelo uči. Htio/htjela ti to ili ne, svaki dan učiš mnoštvo stvari! Nije li to super? ?

Vjerojatno si već shvatio/la da cjeloživotno učenje uključuje zaista mnogo toga. Od hodanja, tablice periodnih elemenata i korištenja bankomata, do iskazivanja svojih emocija, važnosti pijenja čaja tijekom bolesti i prihvaćanja komplimenata. Popis je beskrajan i u njega možeš ubaciti stvari iz svakog okruženja. Iz škole, javnog prijevoza, druženja s prijateljima, vlastitog doma, na ulici… Da nešto nesvjesno naučiš ne moraš čak ni izaći iz vlastitog kreveta (ovo ne znači da ne trebaš ići školu ili na faks! 😛 ).

Preuzeto s: www.dcu.ie

S obzirom da možemo naučiti stvarno mnogo različitih stvari, logično je zaključiti da i učimo na mnogobrojne načine. Najlakše ćemo to objasniti s primjerom kuhanja. Recimo da kuhamo tjesteninu s bolognese umakom. David ju je naučio kuhati tako da je gledao svojeg oca kako je priprema kod kuće. Lara je pročitala recept na internetu. Pavlu je ispričala kolegica s posla. Tihana je toliko dobra u kuhanju da je probala tjesteninu kod prijateljice, i na temelju tog okusa uspjela samostalno shvatiti o kojim je sastojcima riječ i napraviti gotovo identičnu tjesteninu s bolognese umakom. Ovdje smo spomenuli učenje gledanjem, čitanjem, slušanjem i okusom. Moguće je učiti i na druge načine, na primjer dodirom ili njuhom. Možeš li se sjetiti još koje ideje?

Također, kao što smo već spomenule, uči se do kraja života. Ako si mislio/la da će doći dan kada ćeš prestati učiti, gadno si se prevario/la. ? I u starijoj dobi postoji još mnogo toga što možeš naučiti. Od nekih novih informacija poput toga što se događa u politici u državi u kojoj živiš, preko nekih vještina poput korištenja računala, pa sve do učenja novog jezika. Zašto se ograničavati u bilo čemu, ako nam te granice nisu prirodno nametnute (primjerice ako ne možemo igrati košarku zbog nekih fizičkih poteškoća).

cjeloživotno učenje

Sada, kada smo utvrdili da učimo svaki dan bez obzira na to gdje smo, s kim smo i koliko godina imamo, htjele bismo se malo osvrnuti i na to koliko nam je cjeloživotno učenje važno. Učenje je najveći dar koji imamo u životu. Gdje bismo bili bez njega? Zamisli da nikada nisi naučio/la govoriti. Ili hodati. Ili koristiti pribor za jelo. Kako bi bilo da svaki dan samo ležiš, blijedo gledaš u jednu bijelu točku, ne čuješ ništa, ne osjećaš ništa, ne razmišljaš o ničemu? Čim nešto osjetiš, pa čak i bol u leđima dok ležiš i gledaš u bijeli zid, već si naučio/la nešto. Ponekad ćemo naučiti nešto lijepo, a ponekad nešto ružno i neugodno. Sva ta iskustva formiraju nas takvima kakvi jesmo, utječu na naša ponašanja i naše emocije. Međutim, mi odlučujemo kako ćemo te nove informacije pohraniti, što ćemo misliti o njima i kako ćemo ih u budućnosti koristiti.

Za kraj bismo htjele nadodati da ljepota postoji i u tome da samostalno možemo utjecati na to da naučimo više toga, posebno u okviru onoga što nas zanima. Ovdje ne mora nužno biti riječ samo o formalnim oblicima učenja, nego i o neformalnim. Neke od ideja koje vam možemo dati (počevši od nekih uobičajenih na koje pomislimo kada kažemo cjeloživotno učenje, pa do onih kojih bi se neki možda teže sjetili), su:

  1. Osposobljavanje za novo zanimanje
  2. Edukacije, treninzi, predavanja
  3. Tečajevi na internetu
  4. Učenje novih vještina gledajući Youtube
  5. Sport
  6. Putovanja
  7. Čitanje knjige
  8. Šetnja, bilo kamo
  9. Društvene igre
  10. Jednostavno: razgovor s drugima ?

Ako se sjetiš još nekih ideja, slobodno nam napiši u komentar ispod članka. 😀

Ono s čim želimo završiti članak jest: iskušavaj nove stvari, istraži ono što te zanima, gledaj oko sebe, putuj, upoznaj ljude… Otvori svoj um i srce novim spoznajama, jer za nova učenja nikada nije kasno! ?

cjeloživotno učenje

Objavljeno: 07/01/2019

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.