Bauk zvan državna matura: kratki vodič za pripremu :)

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Svi znamo koliko je državna matura u Republici Hrvatskoj važna za nastavak obrazovanja nakon srednje škole. Rezultat koji ostvarimo na državnoj maturi, zajedno s ocjenama iz škole i rezultatom prijemnog ispita, utječe na to koji ćemo fakultet upisati. Konkurencija je u današnje vrijeme poprilično velika i razumljivo je ako te državna matura brine. Na njoj trebaš pokazati znanje stečeno tijekom cijelog dosadašnjeg obrazovanja. Nema prepisivanja. Nema popravka. S obzirom da razumijemo koliki ti stres ti ispiti predstavljaju, odlučile smo napisati ovaj članak za koji se nadamo da će ti pomoći u tome da lakše prođeš kroz cijelo to razdoblje. Slijedi upute i nemoj dopustiti da te državna matura izbaci iz takta 😉

Pročitaj ispitne kataloge predmeta

Znaš li da svaki predmet na državnoj maturi ima svoj ispitni katalog u kojem je objašnjeno što sve iz tog predmeta moraš znati za polaganje ispita? Osim toga, objašnjen je i način bodovanja, pribor koji smiješ koristiti te primjeri zadataka. Bilo bi dobro da pročitaš te kataloge, barem dio koji se tiče sadržaja koji će se provjeravati na ispitu, kako bi znao/la na što se moraš više usmjeriti tijekom učenja. Sve ispitne kataloge za državnu maturu 2017/2018 možeš pronaći ovdje.

Prikupi materijale za učenje

Odluči što ćeš sve koristiti za pripremu ispita. Jesu li ti dovoljni udžbenici iz škole? Hoćeš li koristiti i neki od priručnika za pripremu državne mature? Možeš li pronaći nešto na internetu što će ti koristiti u pripremi za ispit? Razmisli i odaberi sve ono za što misliš da će ti pomoći da se pripremiš najbolje što možeš.

Pogledaj datume ispita i izradi plan

Vjerujemo da ne moramo posebno objašnjavati zašto je važno pogledati datume ispita 😀 Međutim, važno je i izraditi plan pripreme. On će ti pomoći u tome da uspiješ na vrijeme proći sve predmete i da ništa ne ostaviš za zadnji čas. Napiši za svaki dan što taj dan namjeravaš napraviti i koje ćeš gradivo proći.

„Učenje“ 🙂

Okej, znamo da je državna matura vrlo opsežna i da se na njoj ispituje svo tvoje znanje prikupljeno tijekom zadnjih 12 godina. I znamo da se pretpostavlja da za maturu ne trebaš ništa učiti jer bi to gradivo već trebao/la znati. No, teško je za očekivati da se svi sjećaju sve što su u tih 12 godina učili. S druge strane, svjesne smo i toga da ne možeš svo gradivo naučiti u tako kratkom vremenu, između završetka škole i početka državne mature. Ono što možeš jest prisjećati se i ponavljati. Ali imaj na umu da si to ponavljanje možeš učiniti i malo zanimljivijim. Umjesto da samo čitaš knjige i skripte, možeš dogovoriti i ponavljanje s prijateljima. Možeš pronaći na internetu zanimljive video materijale, pogotovo ako ti nešto nije jasno oko matematike. Postoji i mnogo kvizova na internetu uz pomoć kojih se možeš prisjetiti nekih stvari. Mijenjaj tehnike, nemoj da te dosada odvrati od toga da se dobro pripremiš za maturu 🙂

Provjeri znanje na ispitima iz prošlih godina

Možda je najbolji način provjere svojeg znanja, ali i svojevrsne pripreme za ispite, rješavanje ispita s prošlih rokova državne mature. Sve ispite možeš pronaći ovdje. Nakon rješavanja provjeri svoje odgovore, a možeš i izračunati koliku bi ocjenu dobio/la. Ako ih isprintaš, možeš se i psihički pripremiti na pisanje državne mature uz pomoć vizualizacije, da imaš osjećaj kao da si trenutno tamo. Slobodno mjeri i vrijeme koje imaš za rješavanje pojedinog ispita.

Imaš li sve što ti je potrebno?

Provjeri imaš li sve što ti je potrebno od pribora. Također, imaš li odgovarajući kalkulator i smiješ li taj model koristiti na državnoj maturi?

Dovoljno se naspavaj

Već i vrapci na grani znaju koliko nam je san važan. Večer prije ispita otiđi dovoljno rano na spavanje, kako bi ujutro bio/la odmoran. Bilo bi dobro da imaš oko 8 sati kvalitetnog sna. Zahvaljujući tome ćeš se na ispitu lakše koncentrirati i prisjećati gradiva.

Na dan ispita…

Vrijeme pripremanja za ispit je prošlo i jedino što možeš učiniti na dan pisanja ispita jest provjeriti imaš li sve, da nešto ne zaboraviš ponijeti. Od pribora, pa sve do osobne iskaznice. Imaj na umu da za vrijeme ispita ne smiješ izlaziti iz prostorije, pa ne bi bilo loše da imaš sa sobom flašicu vode s koje prethodno moraš skinuti etiketu.

Ne zaboravi se nagraditi! ?

Ispit je prošao i možeš malo odahnuti. Slobodno se nagradi čokoladom, kavom s prijateljima, izlaskom, filmom…

Slikovni rezultat za happy
Preuzeto s: www.knowledge.wharton.upenn.edu/article/the-downside-of-happiness/

Nadamo se da smo uspjele obuhvatiti sve ključne dijelove za što bolju pripremu. Državna matura je stresna, ali vjerujemo da ćeš uspješno položiti ispite. Imaj vjere u sebe, učini sve što možeš da se čim bolje pripremiš i sve će biti okej ? Ako imaš još koji savjet za druge, slobodno ga podijeli sa svima nama u komentarima ispod članka!

Objavljeno: 28/05/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 4.6]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.