Ambicioznost

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Sigurne smo da sanjariš, fantaziraš, imaš očekivanja od sebe, od studija, svoje karijere, imaš planove i očekivanja oko svoje budućnosti, očekivanja od veze i prijateljstva itd… Sva očekivanja i ambicije utječu na tebe i na tvoje trenutno, ali i dugoročno zadovoljstvo/sreću. No, pitamo se, kakva su tvoja očekivanja, imaš li veće koristi od cijelog puta i procesa kojim dolaziš do željenog cilja ili više uživaš na kraju svega – kad je cilj ostvaren? Smatraš li ambicioznost važnom karakteristikom?

Kakve su to ambiciozne osobe i jesi li ti ambiciozna osoba?

Ambiciozna osoba je osoba koja si neprestano postavlja neke nove izazove, zadatke, ciljeve te ulaže puno truda i energije u ono što želi postići. Ambicioznost je karakteristika koju se često promatra iz oba kuta, kao negativna i pozitivna strana, a to je primarno vezano uz očekivanja koja imamo od sebe i cilja koji želimo postići. Da bi ti to bilo jasnije, pitaj se: kakve ciljeve si postavljam; jesu li oni realni i dosežni; kakva su moja očekivanja od mene samog – previsoka, realna ili niska; kako se osjećam i što mislim o sebi kada ta očekivanja ne ispunim; kako se osjećam i što mislim o sebi ako ostvarim više nego što sam očekivao/la, jesam li ambiciozna osoba te jesam li sretan/a nakon što ostvarim svoju ambiciju/cilj?

U kakvoj je vezi ambicioznost sa srećom?

Nakon odgovaranja na gore navedena pitanja, vjerojatno razmišljaš kakve veze ambicioznost ima sa tvojom srećom. Kako bi ti bilo lakše to povezati i shvatiti, zamisli da su sve tvoje ambicije, ciljevi i očekivanja koja imaš od sebe zapravo traka za trčanje, odnosno hedonistička traka za trčanje. Kako bi došao/la do svog cilja i uživao/la u njemu ti trčiš po traci, ganjaš svoje ciljeve i ambicije, kreiraš očekivanja od sebe i trčiš, trčiš i trčiš. Dok trčiš vjerojatno srećeš i upoznaješ razne ljude, rješavaš usputne probleme i zapreke, malo skreneš sa svog puta pa mu se opet vratiš…

I onda, kada konačno dođeš do tog cilja, npr. upišeš željenu srednju školu, položiš maturu i upišeš željeni faks, prohodaš sa simpatijom, useliš u stan, dobiješ posao iz snova, otputuješ u neki grad/zemlju – kako se tada osjećaš? Koliko dugo uživaš u tom uspjehu i ostvarenju tvog cilja? Što će biti tvoj sljedeći cilj, što je tvoja sljedeća ambicija i koja očekivanja pri tome imaš od sebe?

Business, The Next Step, Next, Success, Stairs, Board
Preuzeto s: www.pixabay.com

Kako nas ne bi pogrešno shvatio/la, pohvalno je i dapače, poželjno biti ambiciozan, ići dalje, kreirati očekivanja od sebe, postavljati si ciljeve, ali ono što je važno odnosi se na tebe na putu prema ostvarenju i tebe nakon što ostvariš svoj cilj/ambiciju. Jesi li ok sa sobom, kako se nosiš s poteškoćama i neuspjehom, hoćeš li odmah krenuti dalje, ganjati svoju traku hedonizma, trčati za svojim ambicijama i loviti nešto što zapravo već imaš… ili ćeš zastati, uživati u tome što imaš sada i tu, biti zahvalan/a na svim poteškoćama i ljudima koji su bili uz tebe na tvom putu prema ostvarenju tvoje ambicije.

Stani, uživaj u svom uspjehu, uživaj u ostvarenju svojih ambicija i želja, pohvali se za sav uložen trud i ustrajnost koja te držala na traci/putu prema ostvarenju tvojeg cilja. Daj si vremena, skoči s trake za trčanje i budi hedonist – uživaj i guštaj jer u konačnici je to onaj osjećaj kojeg si ganjao/la. Vjerujemo da je osjećaj fantastičan.

U kakvoj je vezi ambicioznost sa očekivanjima?

Nakon uživanja u ostvarenju cilja i ambicije i prije nego si ponovno postaviš neku novi cilj, neku novu ambiciju, postaviš ljestvicu više i vratiš se na hedonističku traku za trčanje razmisli o tome kakva imaš očekivanja od sebe. Ne od drugih, ne od svog cilja, ne od puta koji te čeka, nego baš i samo od sebe. Jesu li očekivanja koja imaš realna i dostižna, ili su pak previsoka ili preniska? Kakva očekivanja bi te motivirala da nastaviš dalje, koja očekivanja bi ti više pomogla? U odnosu na očekivanja, kada si više ili manje sretan/a?

Primjer vezan uz ambicioznost na studiju: imaš visoka očekivanja od sebe da ćeš prvu godinu na faksu završiti s 5.0 i da ćeš sve ispite rasturati. I to je ok, ali pitamo se, hoćeš li biti sretan/a ako ne položiš sve ispite i ne završiš godinu s 5.0? Koliko si spreman/a odricati se užitka studiranja, samog procesa upoznavanja novih osoba, izlazaka, učenja, snalaženja u novim okolnostima, a sve pod cijenu ganjanja svoje ambicioznosti i visokog cilja? Pomaže li ti u toj situaciji visoko očekivanje od sebe? Misliš li da ćeš na kraju godine biti sretniji/a od neke osobe koja si je postavila realnija i dosežnija očekivanja i rekla si: ok, ulazim u nešto novo, ne znam što me čeka, ne znam kakvi su profesori ni ispiti, ali želim uživati dok studiram i trudit ću se, u skladu s mogućnostima, da položim sve ispite i da završim godinu.

Pazi, ambicija/cilj je na kraju isti – završiti godinu, ali sve ovisi o tome iz koje početne pozicije krećeš, što ćeš si sve natovariti kao očekivanja od sebe. Pitamo se: ako i završiš godinu s 5.0 koja će biti tvoja sljedeća ambicija, tvoj sljedeći cilj? Koliko ćeš si sam/a ubrzati hedonističku traku za trčanje, samo kako bi ostvario/la taj cilj. Hoćeš li u konačnici biti zadovoljan/a svojim postignućem ili ćeš i dalje ganjati još nešto? Ima li kraja tome?

Razmisli o tome koliko te visoka očekivanja od samog sebe mogu koštati uživanja u procesu prema ostvarenju tvog cilja/ambicije i koliko si sam/a postavljaš visoko ljestvicu, ne drugi, ne roditelji, ne okolina – nego ti sam/a.

I za kraj donosimo isječak iz priče, a sve kako bi te podsjetili na važnost uživanja na putu prema ostvarenju tvojih ciljeva i ambicija.

Pooh Bear Quotes About Honey. QuotesGram | Winnie the pooh pictures, Winnie  the pooh honey, Winnie the pooh
Preuzeto s: www.pinterest.com

A. A. Milne: “Jednog jutra medvjedić Winnie i Praščić razgovaraju o tome što im pruža najveći užitak. I premda je Winnie veliki obožavatelj meda, smatra da je trenutak prije negoli ga počne jesti još bolji od samog jedenja, iako ne zna kako ga nazvati.”

Piše: Lorena Rukav, mag. socijalne pedagogije

Objavljeno: 02/08/2021

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

Članak je inspiriran knjigom:

Wiking, M.: Lykke: Potraga za najsretnijim ljudima na svijetu. Zagreb, Mozaik knjiga, d.o.o., 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.