Aktivnost koja mijenja navike

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Ljeto je pri kraju i počinje nova školska/akademska/radna godina. Već dugo vremena  razmišljaš o upisu na određeni sport, kreativnu radionicu, volontiranje i slično. Na žalost, već godinama imaš izlike da nitko od prijatelja ne želi krenuti s tobom na željenu aktivnost, jednostavno smatraš da ćeš brzo odustati ili da si prestar/a da započneš učiti nešto novo i tako dalje. Potičemo te da upišeš ono što te zanima. Za početak, možemo pregledati neke od čestih razloge zbog kojih se ne odlučujemo na novu aktivnost.

1. Nemaš dovoljno vremena
aktivnost
Preuzeto s: www.digitaler-mittelstand.de/business/ratgeber/design-thinking-process-in-6-schritten-zur-produktentwicklung-18070

Svi imamo ponekad problema s usklađivanjem obaveza i slobodnog vremena. Kada mislimo na obaveze, većinom se to odnosi na vrijeme provedeno na poslu ili školi, a ne uzme se u obzir vrijeme koje provedemo na putu do određenog mjesta i nazad do doma, vrijeme provedeno na pisanje zadaće ili seminara, pripremanje za određenu obavezu itd. Ono drugo vrijeme što nam ostane želimo iskoristiti na odmor ili na druženje s prijateljima. Vikendi znaju često proletjeti u tren oka, a imali smo toliko planova koje nismo uspjeli realizirati (poput pisanja zadaće, izlaska, gledanja serije, učenja…).

2. Misli ti odlutaju
 Odlučio/la si upisati preko Interneta tečaj programiranja, engleskog jezika, možda pogledati koji Youtube video o vježbanju. Čim si upalio kompjuter i otišao na Internet pogledati što ima novoga na Facebook-u ili Instagramu, automatski si zaboravio na svoj prvobitni plan. Drugi put si počeo gledati svoju seriju ili si jednostavno odlučio otići van na kavu. Svaki put jednostavno misli odlutaju.
3. Strah te novog mjesta ili u novog društva 

Promjena okoline i odlazak na novo mjesto zna predstavljati veliki stres za pojedince. Ponekad počnemo previše analizirati i razmišljati o svim mogućim i nemogućim scenarijima. Na kraju uvidimo da je sve poprilično dobro prošlo. Mnogim osobama je također neugodno te iz tog razloga znaju biti suzdržani u reakcijama i govoru.

4. Ako nisi dobar u nečemu-odustani

Kada smo bili manji, voljeli smo isprobavati mnoge stvari s kojima se prije nismo susretali. Kako rastemo, više se uspoređujemo s drugima te nam je u određenim situacijama (npr. pred simpatijom) bitno da se istaknemo ili da budemo barem u nečemu bolji od ostalih. Odlučili ste ipak otići sami npr. na neki grupni trening ili sličnu aktivnost, nemate naviku vježbanja i volite isprobavati različitu vrstu hrane. Dolaskom u teretanu vidite da su oko vas okruženi svi koji imaju mišiće, piju proteine i očigledno paze na prehranu. Kako niste niti prilično blizu toga da izgledate poput tih osoba, odlučili ste da teretana ipak nije za vas. Samo se sramotite dolaskom na mjesto gdje ne izgledate poput drugih. To naravno vrijedi i za druge aktivnosti, ako se usporedimo s drugima koji su bolji u nečemu od nas (jer su uložili vrijeme i trud), najbolje bi bilo odustati kako se ne bi sramotili.

aktivnost
Preuzeto s: www.gorodkirov.ru/content/article/srochno-nuzhnyi-dengi-gde-vzyat-vyigodno–20180208-1549
5. Nemaš dovoljno novaca

Moramo priznati da je za mnoge aktivnosti potreban novac – od opreme do mjesečne članarine. Naravno, ako nemaš novaca za mjesečnu članarinu, bilo bi dobro da preispitaš vlastiti budžet. S jedne strane, možda postoji teretana ili radionica koja dođe manje nego ona u tvom kvartu? Možda postoji popust za studente ili učenike? Postoje li možda neke aktivnosti koje su sasvim besplatne? Možda za početak ne trebaš kupiti novi materijal ili opremu ako već posjeduješ nešto. Zašto ne započeti npr. trenirati ili učiti slikati jer nemaš novaca za nove materijale i opremu, a staru opremu držiš u kutiji. 

 

 I što sada?

Većinu vremena nas vlastite misli sputavaju da se u potpunosti posvetimo i prepustimo. Nije čak niti poanta da budemo u nečemu bolji nego drugi. Važnija stvar je činiti ono što nas zanima i što nas veseli kako bi mogli zaboraviti na stres. Ukoliko su neke željene aktivnosti preskupe za nas sada, možda ih ne bismo smjeli skroz odbaciti. Sezonski posao ili neki posao sa strane mogao bi nam pomoći da napokon krenemo učiti nešto novo ili nešto što nas uistinu zanima. Donosimo neka rješenja koja vam predlažemo da pokušate prije donošenja odluke kako bi se uvjerili možete li započeti učiti nešto novo. 🙂

1. Zanima li me to doista?

Nakon što si izabrao aktivnost koja ti se čini jako zanimljivom, bilo bi dobro da se uvjeriš da te ona doista zanima. Npr. neki klubovi nude prvi probni sat, postoje forumi ili kratki video o nečemu što te zanima, možeš čuti tuđa iskustva itd. To je važno i s financijskog aspekta, ako se ta aktivnost plaća.

2. Postavi rok kada možeš započeti s aktivnošću
aktivnost
Preuzeto s: www.depositphotos.com/135679906/stock-video-teenager-girl-thinking-about-something.html

Početak je školske/akademske godine, početak ispitnih rokova, selidba… Sve su to situacije koje otežavaju početak. Prilagodba može trajati dugo, ali bilo bi poželjno da traje otpriliku mjesec dana. Ako dobiješ raspored sati, možeš vidjeti koji će ti dani biti više naporni, a koji manje, hoćeš li raditi preko vikenda ili ne… Nakon otprilike mjesec dana možeš ući u kolotečinu i time nadopuniti svoje dnevne aktivnosti s još jednom.

3. Strukturiranje vremena

Odlučno si postavio rok kada krećeš i odjednom shvatiš da dodatna aktivnost ne stane u tvoj dnevni plan. Ujutro si u školi/faksu, nakon što dođeš doma malo moraš prileći, poslije pisati zadaću, pogledati epizodu omiljene serije i navečer kava s prijateljem/icom. Cijeli dan ti je popunjen i jednostavno nemaš vremena da odradiš nešto drugo. Ako stvarno želiš započeti i isprobati nešto novo, preporučujemo ti da pokušaš prebaciti nešto za npr. vikend, kako bi za vrijeme radnog dana imao sat-dva slobodnog. Ponekad je bitno razmišljati i tjedan unaprijed, npr. ako bi htio ići na kavu, predloži termin koji ti neće poremetiti planove.

4. Ako je novac problem…

Mnoge aktivnosti nisu besplatne, ali ne moraju tražiti od vas da potrošite cijeli džeparac ili plaću. Odlučiti ne započeti nešto jer je preskupo može se činiti kao dobar izgovor. Umjesto toga, možeš se raspitati postoji li jeftinija solucija. Možda postoji web stranica s besplatnim sadržajem za početnike. Možda je netko od tvojih prijatelja upućen u određeni sport pa ti može besplatno pokazati ili dati savjet. Također, dobro je zapisati mjesečno koliko i na što trošimo novac. Iz toga možemo vidjeti koliko trošimo na potrebne, a koliko na nepotrebne stvari. Ušteda za nešto što će nam pružiti neko novo iskustvo nikada nije na odmet 🙂

5. Svaki početak je težak

Mnogi započnu nešto novo i nakon prvoga puta odustanu. Možda shvate da ih to ne zanima, a možda smatraju da neće doći do željenog cilja (npr. postati profesionalac koji će se baviti time). Uspoređivanje s drugima često nas zna obeshrabriti te zbog toga niti ne krenemo na put prema cilju. Najvažnije je prije početka razmisliti zanima li vas nešto doista, a nakon toga dati sebi realan cilj koji se može ostvarit. To za početak može biti da u prva 2-3 susreta upoznaš okolinu, ljude, prostor… Nakon toga možeš vidjeti svoj osobni napredak i nastaviti ga pratiti pokušavajući se što manje uspoređivati s drugima. Kasnije možeš razmatrati opcije koje će ti pomoći da budeš još bolji nego što si u trenutnoj situaciji.

aktivnost
Preuzeto s: www.sourcesofinsight.com/how-to-use-the-six-thinking-hats/
6. Vježba čini majstora

Nakon određenog perioda savladavanja početnih vještina te dodatnog vježbanja i usavršavanja, može se reći da si savladao određenu vještinu. Svaki profesionalac zna da unatoč tome što je dobar u nečemu, može biti još bolji. Konstantno učenje i usavršavanje čini majstora! Tada možete svoje vještine prenijeti i na druge koji su žedni znanja.

Nadamo se da smo ti barem malo uspjele pomoći u odluci da ovu školsku/akademsku/poslovnu godinu započneš s nečime što će te veseliti!

 

Objavljeno: 03/09/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3.5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.