Akne i problem s pronalaskom dečka

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Snjeguljica: Imam 18 godina i imam problema s aknama od petog razreda.. osjecam se ko da nikada nece proci i da cu ih cijeli zivot imati na licu.. probala sam sa svime i svacime, ali ni jedan tretman nije pomogao..osjecam se grozno..usput jos nikad nisam imala decka, dok su sve moje prijateljice imale..osjecam se katastrofa..

Hvala Vam unaprijed na odgovoru

Draga Snjeguljica,

žao nam je što se osjećaš loše zbog problema s aknama i zbog toga što nikada nisi imala dečka. Međutim, mnoge djevojke tvoje dobi također imaju problema s aknama, a kod nekih akne ostaju prisutne i u kasnijoj dobi. Najčešći razlog zbog kojeg dolazi do pojave akni su hormoni koji se u tim godinama pojačano luče. S obzirom na česti biološki izvor problema, najbolji stručnjaci koji ti mogu pomoći su dermatolozi. Oni ti mogu preporučiti i napisati određenu terapiju, dati ti korisne savjete kako da umanjiš ili spriječiš pojavljivanje novih akni itd.

Neke od članica tima i naše poznanice također su imale ili još uvijek imaju probleme s aknama. Mnoge od njih su se javile dermatologu (poslije 18-te godine) kako bi im dao najbolji savjet i preporuke za rješavanje tog problema. U tom pogledu, osim savjeta vezanih uz kupovinu preparata za njegu lica, upoznate smo i s “prirodnijim” metodama njege. Međutim, moramo naglasiti kako ti možda neki od ovih savjeta neće pomoći jer svatko od nas ima drugačiju kožu i uzroke nastajanja akni. Također je važno istaknuti kako je nekima problem vezan uz akne s godinama prošao, a neki se s njim “bore” i dan danas jer se akne znaju pojaviti ponekad i nakon 24-te godine.

  • Prvi i najvažniji savjet odnosi se na održavanje čistoće lica. U tom pogledu, prije nanošenja šminke potrebno je oprati lice gelom koje najviše odgovara tvome tipu kože i nakon toga ga hidratizirati kremom za masnu kožu. Nadalje, u mnogim drogerijama postoji jako puno sredstava koja su namijenjena za akne. No, pri tome je važno da  ne pretjeruješ i ne mijenjaš često takva sredstva, pogotovo ako ti se koža još nije navikla na njih. Također izbjegavaj sredstva koja sadrže sitne čestice u sebi koje navodno čiste kožu od masnoće. One vrlo često znaju uništavati gornji sloj kože i samim time koža se više masti kako bi taj sloj nadoknadila.
  • Nadalje, pokazalo se kako preko ljeta sol i sunce znaju očistiti kožu i smanjiti nastajanje akni. S druge strane, tijekom zimskih mjeseci možeš u vodu staviti sol i s dobivenom otopinom umiti lice. Postupak možeš ponoviti više puta, no važno je naglasiti da sol isušuje kožu, stoga je važno da ju ponovno nakon ispiranja hidratiziraš.
  • Poput prethodnog savjeta, u vodu možeš staviti jabučni ocat i namočiti blazinice u dobivenu otopinu. Nakon što umočiš blazinicu njome možeš više puta prijeći po aknama. Nakon što si “umila lice” pričekaj da se otopina osuši na zraku, odnosno na tvome licu.
  • Neki naši poznanici koristili su i vodu koja sadrži mali udio srebra u sebi. Navodno mala količina srebra u vodi pospješuje izgled kože, a to su znale koristiti i osobe koje nisu imale probleme s aknama.
  • Pokazalo se kako zelena glina i neem prah upijaju višak sebuma i pospješuju izgled kože. Naime, zelenu glinu u prahu i neem u prahu možeš pronaći u bio trgovinama. Međutim, tu treba istaknuti da oni dosta isušuju kožu te ju je nakon tretmana potrebno obavezno hidratizirati. U drogerijama također možeš pronaći proizvode/preparate koji ih sadrže te ne isušuju toliko kože, a pristupačnih su cijena.
  • Također postoji jedna teorija koja navodi da su naše akne posljedica neispravne prehrane ili točnije posljedica unošenja hrane koja ne odgovara našem organizmu. Postoji „mapa“ lica na kojoj možeš određeno područje lica povezati s određenim organom u tijelu koji ne funkcionira dobro. Možda si čula kako mnoge žene u periodu neposredno prije menstruacije dobe akne na području vilice. Smatra se kako je to područje vezano uz jajnike i hormon estrogen. Ponavljamo, mnoge djevojke imaju probleme s aknama upravo zbog hormona te je u tom slučaju najbolje posjetiti dermatologa.

Nadamo se da smo ti dale barem pokoji koristan savjet. Napominjemo, nakon razdoblja adolescencije akne se uvelike smanje, no ne znači da će u potpunosti nestati. Ova te činjenica ne treba obeshrabriti jer govorimo o vrlo malom postotku.

Nadalje, ne znamo smatraš li da je tvoj izgled i problem vezan uz akne uzrok tome što još nisi imala dečka, ili ti je veći problem što su tvoje vršnjakinje već bile u vezi? Postoji mnogo ljudi, među kojima su i naši prijatelji i koji još nisu bili u vezama. Mnogi od njih nisu imali vremena, nisu izlazili, nisu htjeli biti s nekime tko ih ne privlači ili im je karakter bio potpuno različit. U tom pogledu razmisli o tome što zapravo ti želiš od dečka i kakvi dečki te privlače (u smislu karaktera, osobnosti i slično). U današnjem svijetu postoji veliki pritisak na mlade u pogledu toga da je važno biti u vezi, da se mnogo toga propušta ako osoba nije u vezi, da samo tako možemo pokazati da smo privlačni ili da vrijedimo… Upravo se zbog takvih stvari vrlo često uspoređujemo s drugima smatrajući da, ako nismo poput drugih, vrijedimo manje. Taj problem između ostalog proizlazi i iz široke upotrebe raznih društvenih mreža koje stavljaju veliki naglasak na veze.
Međutim, činjenica je da mnogi ne znaju ili si ne žele priznati da je vrlo teško naći nekoga tko nam po svim, ili barem većini,  karakteristika odgovara. Samim time, mnogi ulaze u veze nespremni, bez stvarnih osjećaja, odnosno ulaze u veze samo zato kako bi mogli reći da su u vezi. Shvaćamo da se osjećaš loše jer nisi imala dečka, ali uvjeravamo te da postoji još mnogo djevojaka i mladića koji nikada nisu bili u vezi, unatoč tome što su neke tvoje prijateljice već iskusile kako je to.

Nadalje, prije nego što osoba upozna nekoga i prije nego postane spremna ući u vezu, važno je da upozna sebe i ono što ona smatra da zaslužuje. Na primjer, ako smatramo da imamo problema sa samopouzdanjem, potrudit ćemo se da ga steknemo. U tome pogledu možemo se obratiti nekome za pomoć i razmisliti o situacijama, vrsti odjeće, mjestima  itd. na kojima se osjećamo ugodno i dobro u svojoj koži. U tom pogledu također je vrlo važno vidjeti kako samački život ima i mnogo prednosti poput solo izlazaka, ostaje nam više novaca na kraju mjeseca, više vremena možemo provoditi s našim prijateljima i prilikom svega toga možemo tražiti nekoga tko bi nam mogao odgovarati ili možemo upoznati svoju srodnu dušu. Nakon što upoznaš osobu za koju smatraš da ti odgovara po raznim kriterijima, vrlo je važno ne požurivati ulazak u vezu, pogotovo ako tu osobu ne poznajemo dovoljno dobro.
Uz sve navedeno, potičemo te da upišeš neku sportsku aktivnost, da izlaziš s vršnjacima (na koncerte, neke evente i slično), da upišeš neki tečaj koji te zanima, također možeš volontirati i slično, i pri tome ćeš upoznati mnoge osobe koje će, kao i ti, imati slične interese.

Nadamo se da smo ti barem malo pomogle i želimo ti svu sreću u budućnosti. Ako imaš neko dodatno pitanje ili ti nešto nije dovoljno jasno, javi nam se ponovno.

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od Podrži me! 🙂

One Reply to “Akne i problem s pronalaskom dečka”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.