Akne- glavni problem što nemam dečka?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Pošiljatelj: 123

Bok! Imam 19 godina i problema sa prištićima od 6. razreda..sad ih imam manje nego prije, ali imam osjećaj kao da ih se nikad neću riješiti..nekako me već živciraju..usput ne šminkam se svaki dan, a i čula sam da nije dobro stavljat puder na prištiće tako da ne znam kako da to prekrijem..nisam imala ni dečka još i mislim da je to zbog prištića..a da budem iskrena ne volim bas ni izlazit i dosta sam povučena i sramežljiva i stvaram neki štit jer sam bila dosta povrijeđena u osnovnoj školi i strh me da mi se to neće vratiti..nadam se da ćete mi nekako uspjet pomoći..

 

Draga 123,

žao nam je što imaš problema s aknama već dulje vrijeme. Mnogi mladi od puberteta „vode rat“ s njima i nakon što su se hormoni stabilizirali. Drago nam je što vodiš brigu o njima i ne koristiš kozmetiku svaki dan. Lice, kao i ostali dijelovi tijela, trebaju biti izloženi kako bi koža mogla „disati“. Naravno, ponekad koristimo šminku kako bi prekrili naše nedostatke, no sve je dobro u određenoj količini. Također, postoji određena kozmetika (poput pudera u kamenu ili tekućih pudera) koji daju porama da više dišu i ne začepljuju ih poput ostale kozmetike. Ovdje je bitno napomenuti kako je važno i nakon takvih sredstava dobro očistiti kožu. Naš savjet je da ne koristiš konstantno preparate za čišćenje namijenjene masnoj koži jer one često znaju biti previše agresivne. Dobro je i hidratizirati koži ujutro i prije spavanja. Ukoliko te zanimaju još neki savjeti kako da čistiš svoju kožu, možeš pronaći ovdje.

Ne možemo ti sigurno reći jesu li akne razlog zbog kojeg nemaš dečka. U tvojim godinama fizički izgled je bitan kod većine osoba. Ipak, nekoga procjenjujemo zbog toga kako on izgleda! Naravno, prvi dojam ne mora uvijek biti ispravan i vrlo često nas netko zna zavarati svojim izgledom. Npr. nesigurna osoba može se oblačiti u markiranu odjeću kako bi prekrila svoju nesigurnost, no može ju oblačiti jer joj se sviđa. Postoje mnogi razlozi koji variraju od osobe do osobe. Isto tako je i kod fizičkog izgleda-  određene osobe nam se sviđaju na prvu i njih želimo blizu sebe. No, nakon što upoznamo nekoga malo bolje, možda shvatimo kako s tom osobom ne dijelimo slične interese. Možda nisi upoznala dečka kojemu si se mogla svidjeti (ili jesi pa nisi toga svjesna!) upravo zbog razloga koje si navela – smatraš kako si povučena i sramežljiva te si stvorila štit oko sebe kako bi se mogla zaštititi od drugih osoba da te ne povrijede. Jednim dijelom odlučila si se zaštititi kako ne bi morala biti povrijeđena, dok s druge strane ne dozvoljavaš sebi i drugima da te upoznaju i da ti sama bolje upoznaš druge. Kako bi našli „pravu osobu“ ili kako bi se uopće svidjeli drugoj osobi, potrebno je da budemo ponekad „izloženi“. To znači da je potrebno nekada izaći iz svoje čahure koja nas štiti i želimo pokazati drugima kakvi jesmo i kakvi možemo biti. Možda postoje brojne prilike oko tebe gdje si mogla pokazati drugima kakva si, mogla si izaći iz čahure i pokazati koliko imaš dobrih vrlina. Sramežljivost, povučenost, bahatost, šutljivost, pričljivost i ostale osobine koje želimo promijeniti na sebi i koje nam se ne sviđaju, vježbom se mogu svesti na minimum. Na koji način? Tako da dozvoliš sebi da te drugi upoznaju, da popričaš s drugima, izađeš van na neko mjesto koje ti se ne sviđa i da tako shvatiš gdje bi htjela izlaziti, možda da upišeš neku novu aktivnost koja te zanima gdje možeš upoznati osobe koje dijele slične interese kao i ti… Postoje brojni načini kako možeš raditi na sebi i kako možeš sebe upoznati i na kraju krajeva – zavoljeti! Možda misliš da ovo što pišemo nema smisla, ali želimo da malo razmisliš o pitanjima: kako se možeš svidjeti drugoj osobi ako iz tebe zrači nesigurnost (možda zbog fizičkog izgleda?) i ako izbjegavaš mjesta gdje su druge osobe (kako ne bi bila ponovno povrijeđena)? Većina nas je bila u poziciji gdje smo bili grubi sami prema sebi u najboljoj namjeri. I uostalom, kako bi se mogla drugima (najprije i dečkima) svidjeti potrebno je upoznati sebe, slušati druge osobe sa sličnim iskustvima i potom vidjeti koji nam put najviše odgovara.

Nadamo se da smo ti barem uspjele malo pomoći. Najvažnije od svega je ne odustati ponajprije od sebe. Sve kreće od nas i naših misli i ponašanja. Naše misli mogu nam biti najgori neprijatelji, ali i najveći saveznici! Konstantnim radom na njima znat ćemo što nam se sviđa, što želimo i kakvog dečka na kraju želimo pored sebe.

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

 

Lijep pozdrav od Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.