5 web stranica i mobilnih aplikacija za izgradnju bolje verzije sebe

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Tehnologija je svuda oko nas, stalno nešto gledamo, tražimo, na brz i učinkovit način dobivamo razne informacije koje nam trebaju. U zadnje vrijeme, s ovim novim okolnostima s kojima se moramo uskladiti kako god znamo, kreirane su web stranice i mobilne aplikacije koje nam mogu pomoći u rastu i razvoju, mogu doprinijeti izgradnji boljoj verziji nas. Samo za tebe donosimo popis korisnih stranica i aplikacija koje možeš proučiti ili skinuti i odlučiti jesu li dobre za tebe ili nisu. Svakako je možda bolje pročitati nešto korisno nego tupo scrollati po društvenim mrežama.

Kako si je online platforma s korisnim i provjerenim psihoedukativnim sadržajima i savjetima za nošenje sa životom u vrijeme korona virusa. Studenti psihologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu bili su primorani nastavu preseliti online te su došli do izvrsne ideje – napraviti platformu s edukativnim tekstovima i video sadržajima koji će biti dostupni svima, a ne samo njima. Kolegij u sklopu kojeg je nastala platforma je Psihički poremećaji – etiologija i dijagnostika, pod vodstvom prof.dr.sc. Nataše Jokić-Begić. Osim korisnih materijala, na platformi možeš dobiti i psihološku pomoć. Kategorije koje su na platformi su: aktivnosti, emocije, komunikacija, obitelj, škola i zdravlje.

Kako si ti? ?

Blog Sluša – Lica vodi Sara Peranić, magistra socijalne pedagogije i polaznica edukacije iz psihoterapije. Kreirala je sluša-licu jer je željela svoje znanje i iskustvo približiti ljudima, ali i učiniti dostupnijim i razumljivijim teme osobnog rasta i razvoja, odnosno upoznavanja sebe i izgradnje bolje inačice sebe. Na blogu piše o mentalnom zdravlju, partnerskim odnosima, radu na sebi i putopisima. Kreirala je i dvije e-knjige:   Moj dnevnik zahvalnosti i Samopouzdano, ženo, potpuno besplatno, a e-knjiga Samopouzdanija košta 137kn. Osim na blogu Saru možete naći na Facebooku, Instagramu i Youtubu na kojem ima svoj podcast. Uz to, najveća novost je online program SamopouzdaniJA na koji se za 475kn možeš prijaviti na blogu.

Stručnjaci su pokrenuli mentalnozdravlje.hr kako bi uslugu psihološkog savjetovanja i psihoterapije učinili dostupnom svima na klik! Mentalno zdravlje nalazi se na udaru vremena u kojem živimo. Posljedice virusa i potresa ostavile su brojne ljude narušenog mentalnog zdravlja. Psihološka pomoć dostupna je putem besplatnih telefona i brojnih članaka no to je dovoljno samo kao prvi korak u unaprjeđenju mentalnog zdravlja pojedinca. Oni su spona između pružatelja usluge i klijenta koji traži stručnu pomoć. Osim toga, ovo je platforma koja će svim zainteresiranim biti izvor stručnih i korisnih materijala za samopomoć s obzirom da neki neće moći platiti stručnjaka. 

  • Calm

Aplikacija za meditaciju, tehnike disanja te relaksirajuću glazbu. Često u ovom ubrzanom vremenu zaboravimo biti prisutni u trenutku. Pojam mindfulness označava svjesnost, prisutnost u trenutku. Mnogi imaju problema s pretjeranim razmišljanjem o prošlosti, najčešće nekim pogreškama i ružnim događajima koji su im se dogodili, ili pak pretjerano brinu i žele predvidjeti budućnost. Oboje odvlači od sadašnjosti jer ne možemo ništa napraviti u prošlosti niti možemo sad nešto znati o budućnosti, ali danas možemo raditi za tu budućnost. Aplikacija prati tvoje navike, može izračunati koliko vremena si meditirao/la i podsjeća te da to učiniš. Za meditaciju ne treba puno vremena, to može biti i 2-10 minuta, a unatoč uvriježenom mišljenju, za vrijeme meditiranja ne moraš biti u Budda pozi ili sjediti, nego možeš ležati, stajati, hodati, odnosno možeš raditi ono što te inače opušta.

  • Happify

Happify sadrži znanstveno utemeljene aktivnosti i igre za prevladavanje negativnih misli i stresa. Također, doprinosi izgradnji otpornosti pružajući efikasne alate i programe za unaprjeđenje emocionalne dobrobiti. Kroz jednostavne vježbe možeš raditi na sebi, svojim mislima, osjećajima i uvjerenjima. Tehnike koje se koriste u aplikaciji su kreirane su od strane vodećih znanstvenika i stručnjaka iz područja pozitivne psihologije, mindfulnessa i kognitivno bihevioralne terapije.

Reci nam što misliš o listi i svakako nadodaj još nešto na popis ako koristiš neku korisnu aplikaciju ili čitaš neki dobar blog.

Piše: Iva Zaimović, mag. socijalne pedagogije

Objavljeno: 02/11/2020

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.