Koji fakultet odabrati – medicinu ili arhitekturu?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Ivan: “Evo dogodine sam maturant opće gimnazije i  često razmišljam o upisima na faks. Dugo sam bio siguran da ću upisati neku od biomedicinskih znanosti(medicina, farmacija, medicinska biokemija) dok me u zadnje vrijeme nije izrazito počela zanimati arhitektura koja je nebo i zemlja u odnosu na spomenute. Volio bih da mi generalno usporedite ova dva područja i date neki savjet.
Lijep pozdrav.”

Dragi Ivan,

nije rijetko da nas ponekad privlači neko područje kroz cijelu osnovnu školu, pa krenemo u srednju s idejom što želimo upisati/raditi. Kako vrijeme u srednjoj školi prolazi, mi rastemo, razvijamo se i sazrijevamo. Učimo puno različitih stvari i otvaraju nam se nova područja koja nas zanimaju pa tako i upis na neki fakultet.

Medicinska usmjerenja zahtijevaju 100% posvećenosti, odnosno sigurnosti da se time želimo baviti u životu jer ipak je to rad s ljudskim životima. Nema mjesta sumnji. No, vjerujemo da ne bi bio ni prvi ni zadnji tko je probao i ipak upisao neki drugi fakultet nakon godinu dana studiranja. Uvijek se možemo predomisliti i zaključiti da to ipak nije za nas. Nema u tome ništa sramotnog. Problematično bi bilo da se tjeraš na upis nekog fakulteta, sumnjaš u te upise i ustraješ 5-6-7- godina studirajući nešto u čemu se ne osjećaš dobro i za što imaš onaj osjećaj da “nije to to”.

Arhitektura se, s druge strane, bavi jednim skroz drugim područjem. Mislimo da ih nema ni smisla uspoređivati jer uopće nema međusobne sličnosti. Ono što ti predlažemo je da se kroz ljeto i početak iduće školske godine igraš idejama oko upisa na neki od fakulteta, razmišljaš što želiš raditi u budućnosti, vidiš li se kao medicinskog djelatnika ili pak arhitekta? Koje su mogućnosti specijalizacije, što sve svako zanimanje nudi?

Na internetskoj stranici E-usmjeravanje možeš pronaći opis svih zanimanja, a mi ćemo ovdje izdvojiti par onih koje si spomenuo:

Arhitekt

Farmaceut

Liječnik

U tražilicu možeš upisati i neko drugo zanimanje te pronaći više informacija o poslovima koje bi u tom zanimanju mogao obavljati.

Također, možeš na stranici oba fakulteta pogledati opis i popis kolegija koji te čekaju na preddiplomskom studiju. Samim čitanjem toga možeš dobiti odgovor na pitanje što bi radije, odnosno koje te zanimanje više privlači prema kolegijima koji ti se više sviđaju i tako vrlo lako vidjeti koji fakultet zaista želiš upisati. 🙂 Također, na stranici Postani student možeš vidjeti popis svih fakulteta i smjerova u Republici Hrvatskoj te linkove na službene stranice fakulteta. Na stranici jednostavno pronađi smjer koji te zanima te pogledaj kolegije (predmete) koje bi morao učiti na tom određenom smjeru na pojedinoj godini fakulteta. Ovdje primjerice možeš pronaći kolegije koje bi učio na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Još jedna stvar koja ti može pomoći je da riješiš neke testove na stranicama poput:

E-usmjeravanje

Test karijere

Interaktivni upitnik

Ako trebaš još neki savjet, slobodno se ponovno javi putem obrasca ili na e-mail [email protected]

Puno pozdrava od Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.