Upisana škola mi se ne sviđa, mogu li se prebaciti u ekonomsku?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Selena: Pozdrav sada je prvi mjesec od kada polazim prvi razred srednje skole farmaceutski tehnicar.Smjer mi se ne svida i htjela bih se premjestiti smjer ekonomija.Zanima me mogu li se premjestiti unotac tome sto imaju tocan broj ucenika.Imam dovoljoljno bodova za upis u ekonomiju.Ako me ne bi htjeli primiti mogu li ja ove godine pauzirati i ne odlaziti u skolu a onda sljedece godine upisati prvi razred ekonomije i ako bih to napravila kako bih dosla do pina,lozinke,korisnickog imena za –upisi.hr i da li bih imala pravo na upis.Molim vas odgovorite HITNO
Puno vam hvala:)

Draga Selena, prema zakonu učenik se može prebaciti u drugu školu najkasnije do kraja prvog polugodišta. No s obzirom da želiš upisati školu drugog obrazovnog programa, možda ćeš imati problema s prebacivanjem, ali u prednosti si jer je škola tek počela. Također, vjerojatno  ćeš morati pisati neke razlikovne ispite. No, to sve ovisi o školi.

Vezano uz tvoje pitanje za “uzimanje pauze”, moramo priznati da nismo upoznate s takvom mogućnosti, ali u zakonu stoji da
“Ako učenik prekine srednje obrazovanje, škola ga može upisati ako od kraja školske godine u kojoj je prekinuo obrazovanje do početka školske godine u kojoj nastavlja obrazovanje nije proteklo više od dvije školske godine, o čemu odluku donosi nastavničko vijeće”.
Što bi značilo da takva opcija postoji, ali ono što ti za sada možemo savjetovati je da obavezno kontaktiraš (telefonski ili e-mailom) školu koju želiš upisati (Ekonomsku), te će ti oni znati najbolje odgovoriti oko mogućnosti prebacivanja i ako je moguće na koji način ćeš se prebaciti (preko upisa.hr ili ne). Isto tako se možeš obratiti svom razredniku/ici ili stručnom suradniku u školi u kojoj si trenutno, te se posavjetovati s njima.

Za kraj bismo te zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti! 🙂

Lijep pozdrav od tima Podrži me! ?

2 Replies to “Upisana škola mi se ne sviđa, mogu li se prebaciti u ekonomsku?”

  1. Pozdrav.Idem u prvi razred smjer:agroturisticki tehnicar.A sad je vec sredina 1.mjeseca,pa me zanima na kraju god za upravnu jer prevelika razlika ispita?

    1. Draga Vanesa,

      nažalost, nemamo informacije o razlikovnim ispitima koje bi trebala položiti prilikom prebacivanja na drugi smjer. Najbolje bi bilo da se s ovim upitom javiš nekome u školi u kojoj se nalazi smjer u koji se želiš prebaciti (nekom stručnom suradniku poput socijalnog pedagoga, pedagoga i sl. ili ravnatelju). Možeš nazvati telefonom ili poslati e-mail, ovisno o tome koji kontakt pronađeš na internetskoj stranici škole.

      Nadamo se da ćeš saznati sve što te zanima i želimo ti sreću!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.