Nikola15 – pozz, imam pitanje za vas. Idem u prvi razred opće gimnazije, ali želim se prebaciti u tehničku gimnaziju, smjer tehničar za računalstvo jer mislim da ne želim ići na fakultet… Ne znam kako reći roditeljima pa vas molim za savjet što da radim?

Dragi Nikola,

za početak ti želimo reći da se slažemo s tobom da trebaš porazgovarati s roditeljima. Postoji vjerojatnost da im “na prvu loptu” neće biti drago čuti da ne želiš ići na fakultet, no ono što mi vjerujemo jest da je otvorena i pozitivna komunikacija dobar početak na putu pronalaska rješenja. Na temelju informacija koje si nam dao u pitanju, ne možemo točno znati iz kojih razloga ne želiš na fakultet. No, svakako ti predlažemo da prije razgovora s roditeljima dobro razmisliš zbog čega to ne želiš. Možeš na papir ispisati razloge protiv odlaska, a pokraj svakog od njih pokušati pronaći neku pozitivnu stranu.

Želiš li se prebaciti na smjer tehničara za računalstvo jer je to smjer koji te zanima ili samo zato da izbjegneš odlazak na fakultet? Želiš li se prebaciti jer tebi dragi prijatelji idu na taj smjer? Postoji li neki drugi razlog? Ako se želiš prebaciti jer je to smjer koji te zanima, vjerujemo da će tvoji roditelji imati razumijevanja. No, svejedno te podsjećamo da postoje fakulteti koji se bave tim područjem i da njih uvijek možeš upisati nakon završetka srednje škole! Svaka promjena je na neki način stresna pa tako i prelazak iz osnovne u srednju školu. Ako se osjećaš kao da želiš pobjeći od zahtjeva koje pred tebe postavlja srednja škola, ne odustaj olako. Daj sve od sebe, a malu pomoć možeš pronaći i u našem članku Kako uspješno učiti i naučiti. Ako se želiš prebaciti na drugi smjer jer većina tvojih prijatelja pohađa taj smjer, i to je razumljivo. No, imaj na umu da će oni i dalje ostati tvoji prijatelji čak i ako ne idete u isti razred! Isto tako, u trenutnoj školi ćeš prije ili kasnije steći dobre prijatelje. Nadamo se da ćeš u razgovoru s roditeljima pronaći najbolje rješenje kojim ćeš i ti, ali i oni biti zadovoljni. 

Uvjeti prebacivanja iz škole u školu

Bez obzira na to slažete li se ti i tvoji roditelji oko prebacivanja, ono nije toliko jednostavno. Postoje određeni uvjeti koje je potrebno zadovoljiti kako bi se mogao prebaciti. Savjetujemo da ovdje pročitaš neke najosnovnije informacije o prebacivanju. Ne bi bilo loše ni da uz pomoć roditelja ili neke druge odrasle osobe pročitaš koje to točno uvjete prebacivanja postavlja Zakon. Te informacije možeš pronaći ovdje. Neka te ne zbunjuje količina teksta koja se nalazi na ovoj poveznici. Ono što te zanima nalazi se ispod ”podnaslova” članak 23. Nakon što proučiš tekstove koje smo ti savjetovale, znat ćeš je li za tebe prebacivanje moguće. 

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 

 

122 Comments on “Pogrešan izbor srednje škole ili nešto drugo?”

 1. Zanima me , kako da ja znam da sam se prebacio u drugu srednju skolu , oce li men doc neka obavijest ili šta?

  1. Podrži me

   Dragi Karlo,
   mislimo da je najjednostavnije i najbrže rješenje da nazoveš i pitaš školu u koju si se želio prebaciti je li ti to uspjelo (a usput možeš dobiti i druge odgovore poput toga trebaš li možda donijeti još neke dokumente iz stare škole i slično). Sretno! 🙂

 2. Mogu li se ja sa Elektrotehnike prebaciti u drugu školu na Računalni tehničar za strojarsvo?

  1. Podrži me

   Dragi Marko,
   prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, učenik može tijekom obrazovanja promijeniti upisani program u istoj ili drugoj školi, odnosno prijeći iz jedne škole u drugu koja ostvaruje isti obrazovni program, najkasnije do početka drugog polugodišta. Na zahtjev učenika, odnosno roditelja, odluku o promjeni programa u istoj ili drugoj školi, odnosno odluku o prelasku iz jedne škole u drugu koja provodi isti obrazovni program donosi učiteljsko/nastavničko vijeće, vodeći računa o tome da odluka ne utječe na kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa uz poštovanje propisanih pedagoških standarda. Ne znamo koji si razred, no pretpostavljamo da si 1.razred. S obzirom da još nije završilo prvo polugodište, najbolje bi bilo da pitaš razrednika/razrednicu što možeš i kada napraviti i to što prije (prije zimskih praznika obavezno). U slučaju da oni ne znaju koji je postupak, slobodno možeš to pitati stručnog suradnika u školi (socijalnog pedagoga, pedagoga, psihologa i sl.). Slobodno nam pošalji upit ako imaš još nekih nedoumica! Sretno =)

   PS. OVDJE MOŽEŠ POGLEDATI ZAKON, ČLANAK 23. http://www.propisi.hr/print.php?id=8361

 3. Idem u ugostiteljsku skolu ali mislim da to nije skola za mene. Dali postoji mogucnost da se prebacim u drugu skolu iako je sada polovina nobembra. Ili mogu poceti prvu godinu sledece godine ako se otpisem

  1. Podrži me

   Dragi Aki,
   kao što smo odgovorile Marku, prema zakonu RH je takav prebačaj moguće ostvariti najkasnije do početka drugog polugodišta, a i uvelike ovisi o tome u koju školu bi se htio prebaciti. Možemo ti savjetovati da si ovaj put dobro razmisliš (uskoro ćemo objaviti članak sa savjetima na koji način odlučiti koji fakultet upisati, iako se u tvom slučaju radi o srednjoj školi, mislimo da će ti savjeti dobro doći kao i anketa koju ćemo ponuditi) i savjetuješ s roditeljima/drugim bliskim osobama koje bi ti mogle pomoći u izboru druge srednje škole. Isto se možeš zatražiti savjet razrednika/razrednice i drugih stručnih osoba u školi koji će ti znati pomoći. Ako imaš još kakvih pitanja slobodno pošalji upit. Sretno! 😀

 4. Idem u geodetsku skolu 1 sam razred i zelim se prebacit u teslu za elektrotehnicara. Lose sam poceo imam puno jedinica i ne zanima me. Pa me zanima jel bi mogo sa tako losim ocjenama se prebacit u teslu. Kad sam se upisivao mogo sam upasti u teslu al sam izabrao geodetsku i sad se zelim prebacit. Hvala

  1. Podrži me

   Dragi Frane,

   pretpostavljamo da bi škola u koju se želiš prebaciti mogla uvjetovati tvoj prebačaj popravkom ocjena. No, takve odluke se razlikuju od škole do škole. U svakom slučaju, najsigurnije je da ih kontaktiraš i postaviš im sva pitanja koja te zanimaju. Oni će ti ipak dati najpouzdanije informacije 🙂

   Sretno! 🙂

 5. pozz idem u skolu za elektroinstalatera trogodisnja i zelim se prebaciti u cetverogodisnju za agroturistickog tehnicara imam poprilicno dobre ocjene pa nezz dali ce mi dat iz trogodisnje da se selim i ocul morat polagat razliku ispita ;(

  1. Podrži me

   Dragi Mario,

   kao što smo već spomenule, svaki učenik (odnosno njegov roditelj) ima pravo zatražiti promjenu škole najkasnije do kraja prvog polugodišta. Prema tome, i ti imaš to pravo. No, konačnu odluku o tome možeš li se prebaciti i moraš li polagati razliku ispita donosi nastavničko vijeće škole u koju se želiš prebaciti. Stoga bi tvoj sljedeći korak trebao biti kontaktiranje te škole. Oni će ti dati sve informacije. To što imaš dobre ocjene ti svakako ide na ruku.

   Pozdrav od našeg tima 🙂

 6. Pozdrav zanima me da li se mogu premjestiti u drugu srednju na kraju prvog polugodista nisam sigurna .

  1. Podrži me

   Draga Maja,

   promjena je moguća najkasnije do kraja prvog polugodišta. Kako se kraj približava, savjetujemo ti da što prije kontaktiraš školu u koju se želiš prebaciti kako bi dobila sve potrebne informacije i imala vremena zadovoljiti uvjete (koje ti mogu, ali i ne moraju postaviti).

   Sretno!
   Tim Podrži me
   🙂

 7. Pozdrav
  Zanima me dali je moguci premjestaj iz opce gimnazije u neku od strukovnih skola jos sada pocetkom drugog polugodista?

  1. Pozdrav
   Zanima me dali je moguci premjestaj iz opce gimnazije u neku od strukovnih skola jos sada pocetkom drugog polugodista?

  2. Podrži me

   Draga Lea,

   prema našim saznanjima promjena škole moguća je do kraja prvog polugodišta. Međutim, za svaki slučaj savjetujemo ti da telefonski ili preko e-maila kotaktiraš školu u koju se želiš prebaciti da vidiš postoji li ikakva mogućnost da se prebaciš i sada.

   Lijep pozdrav! 🙂

 8. Pozdrav.Idem za cnc operatera i htio bih se prebaciti za tokara zbog ocjena a i malog djela zbog drustva.Ta dva zanimanja su u istoj školi mogu li se prebacit posto je 2 mjesec a čitao sam da je odlukom nastavničog vijeca to izvedivo da li je to istina?Hvala unaprijed Lp

  1. Podrži me

   Dragi Patrik,

   u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi piše da je potreno prebaciti se do drugog polugodišta te da je prebačaj nakon toga moguć jedino u dva slučaja:
   a) ako se učenik preseli u drugo mjesto
   b) ako je učeniku izrečena pedagoška mjera preseljenja u drugu školu

   Međutim, unatoč tome savjetovale bismo ti da pošalješ e-mail ili se uživo javiš nekom zaposleniku u tvojoj školi (na primjer socijalnom pedagogu) da se raspitaš o tome postoji li ipak ta mogućnost. Nikad ne znaš, možda ti se posreći! 🙂

   Pozdrav!

  1. Podrži me

   Draga Marija,

   temeljem tvog upita ne znamo koji točno razred pohađaš, no nastojat ćemo ti odgovorom pomoći koliko god možemo.

   Na samom početku želimo skrenuti pozornost na to što kaže Zakon u svezi prebacivanja.
   U članku 23. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi navodi se da učenik može promijeniti upisani program u istoj ili drugoj školi, najkasnije do početka drugog polugodišta. Odluku o prebacivanju donosi nastavničko vijeće, pri čemu su neki od uvjeta da: je ostalo dovoljno mjesta ili da imaš jednak ili veći broj bodova od posljednjeg upisanog učenika te se može zahtijevati polaganje razlikovnih ispita.
   Isti Zakon u članku 24. navodi da učenik koji je završio obrazovni program u trajanju od tri godine može nastaviti obrazovanje i to u roku od dvije godine od završenog strukovnog programa ako želi zadržati status redovnog učenika. Pri tome također može biti zatraženo polaganje razlikovnih ispita.

   Iza navedenog proizlazi da postoji mogućnost za nastavkom obrazovanja, no kako ne znamo koji si točno razred i kad bi se točno htjela prebaciti u drugi obrazovni program ne možemo ti konkretnije odgovoriti.

   U svakom slučaju savjetujemo ti da kontaktiraš ravnatelja, stručnog suradnika, poput socijalnog pedagoga ili nekog od profesora kako bi dobila najtočnije informacije glede uvjeta i okolnosti koje moraju biti zadovoljene da bi se mogla prebaciti u drugi obrazovni program.

   Nadamo se da smo ti ovim putem barem malo pomogle i da ćeš nastalu situaciju uspjeti riješiti na najbolji način čiji će ishod biti u tvoju korist.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 

 9. Oke… ja sam ucenik 1. srednje u varaždinu i idem za smjer tehničara za računalstvo-novi kurikulum. Vec sam se prebacio jednom u isti smjer samo iz starog u novi kurikulum, ali ispada da ja nisam za taj smjer jer makar sam odlican ucenik bio u osnovnoj ovdje mi je doista tesko makar sam odlican programer, ali su ostali predmeti kao matematika dosta teski za mene… mislio sam da cu moci programirat i raditi na svojoj igrici, ali sam bio u krivu pa je moje najvaznije pitanje ako se mogu opet prebacit ali u smjer arhitekta zbog moje ljubavi prema crtanju i stvaranju. Posto sam se vec prebacio ali ista skola i isti smjer samo u novi iz starog kurikuluma mogu li se prebacit sada ili kada ova skolska godina zavrsi…?

  1. Podrži me

   Dragi Denise,

   žao nam je što se nisi pronašao u smjeru koji si upisao, no mislimo da je jako pohvalno što primjećuješ da ti ne odgovara. Nažalost, ove se godine više ne možeš prebaciti, no možeš pokušati prije početka sljedeće školske godine ponovno predati zahtjev za prebacivanje na drugi smjer. Jedino bismo ti mogle predložiti da se dobro informiraš putem interneta ili preko drugih učenika koji idu na taj smjer o tome kako im je, kakav je školski program, kakvi su predmeti/profesori itd., kako bi ovaj put bio siguran da je to ono što zaista želiš i što će ti odgovarati 🙂

   Nemoj brinuti oko svojeg programiranja, na internetu imaš mnogo besplatnih predavanja i tečajeva uz pomoć kojih možeš proširiti svoje znanje i nastaviti se razvijati u tom području! Nemoj odustati i samo njeguj tu volju, u današnje vrijeme postoji mnogo freelancera i mogao bi kad tad uspjeti ako imaš dovoljno želje i uložiš trud u to što te zanima. Ako trebaš neke dodatne savjete, slobodno nam se obrati opet ovdje ili preko kontakt forme na početnoj stranici 🙂

 10. Je li moguce se prebaciti iz jezicne gimnazije u zdravstvenu gimnaziju nakon zavrsetka 1.razreda

  1. Podrži me

   Draga Antonela,

   u hrvatskim propisima koji su nam dostupni ne spominje se mogućnost promjene programa srednje škole nakon završenog prvog razreda. Stoga bi bilo najbolje da kontaktiraš (telefonom ili e-mailom) školu u koju se želiš prebaciti i upitaš je li to moguće. Druga opcija je da upitaš nekoga u vlastitoj školi (na primjer socijalnog pedagoga, pedagoga, psihologa, nekog profesora itd.) što znaju o tome i bi li se mogla prebaciti. Ako se možeš prebaciti, budi spremna na to da će te možda tražiti polaganje razlikovnih ispita, s obzirom da zdravstvena gimnazija ima malo drugačiji program od jezične gimnazije (postoje dodatni predmeti iz medicinske struke) 🙂

 11. Zanima me može li se upisati dopisna škola i nastaviti redovno ići u srednju koju već pohađam. To jest može li se polagati dvije srednje škole istovremeno kao što neki idu u srednju glazbenu i još neku. Ako znate ili imate zakon gdje je to navedeno možete navesti.

  Unaprijed hvala.

  1. Podrži me

   Dragi Ante, čitajući Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Zakon o obrazovanju odraslih nismo našle podatak o polaganju ispita u istovremeno dvije srednje škole. U članku 24. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi navodi se kako osoba može polagati dodatne ispite ako je stekla nižu razinu srednjoškolskog obrazovanja ili obrazovni program u trajanju od tri godine. Pretpostavljamo da se time dobiva još jedno zanimanje, ali ono se stječe nakon završene srednje strukovne škole.
   Ako si planirao imati dvije srednje škole tj. dva zanimanja upisana u radnu knjižicu, preporučamo ti da pogledaš programe koji se nude u Pučkom otvorenom učilištu. Na njihovoj stranici (www.pou.hr) postoji kontakt na koji se možeš javiti i pitati postoji li mogućnost da paralelno sa svojom srednjom školom pohađaš njihovu nastavu. Naravno, ona kraće traje i plaća se, ali nakon položenih ispita priznaje se kao redovno zanimanje.

   Nadamo se da smo ti ovim putem malo pomogle. Lijep pozdrav od tima Podrži me!

 12. Imam pitanje..Idem u ekonomsku skolu 1 sam razred…dali je moguće prebaciti se sada na kraju školske godine u arhitektonskog tehnicara… Unaprijed hvala!

  1. Podrži me

   Draga Sabina,
   prema članku 23. Zakona o odgoju i obrazovanju stoji da učenik može promijeniti upisani obrazovni program u istoj ili drugoj školi najkasnije do početka drugog polugodišta. Kako se sada bliži kraj drugog polugodišta, savjetujemo ti da to pokušaš prije početka ili za vrijeme trajanja sljedećeg polugodišta. Prije toga bilo bi dobro da odeš do ravnatelja škole kako bi se mogla raspitati što ti je sve potrebno od dokumentacije i koji su uvjeti za prebacivanje. Također, postoji mogućnost da ćeš morati polagati razlikovne ili dopunske ispite zbog promjene programa što bi također trebala uzeti u obzir. Naša preporuka jest da se raspitaš o polaganju razlikovnih ispita i ostalih informacija potrebnih za prebacivanje te se pokušaš prebaciti prije početka nove školske godine.

 13. Pozdrav!
  Zavrsavam prvi razred turističke, smijer hotelijersko-turistički tehničar. Postoji li ikakva mogućnost da se prebacim u gimnaziju?

  1. Podrži me

   Draga Tea,
   ne možemo ti sa sigurnošću reći postoji li mogućnost da se prabaciš ili ne. Zato ti za početak savjetujemo da kontaktiraš školu, odnosno ravnatelja ili pedagoga/socijalnog pedagoga škole koju bi željela upisati i pri tome provjeriš i prikupiš neke potrebne informacije jer tako ćeš dobiti najtočnija saznanja. Kontaktirati ih možeš putem e-maila, telefonom ili možeš jednostavno otići do škole i pitati ih sve što te zanima.
   No, s obzirom da sada pohađaš hotelijersko-turističku školu, pretpostavljamo da bi tijekom prebacivanja mogla naići na zahtjev za polaganjem razlikovnih ispita. Također postoji vjerojatnost da će ti neki dio predmata priznati, poput matematike, stranog jezika, hrvatskog jezika i slično.
   Nadamo se da će ti naši savjeti i preporuke barem malo pomoći i da ćeš uspjeti u onom što želiš.

   U slučaju da ti nešto nije dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja, slobodno nam se možeš obratiti odgovorom na ovaj mail ili preko novog upita.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 14. Idem u opcu gimnaziju, dali je moguce prebaciti se u medicinsku za farmaceutskog tehnicara, sada su praznici kada bi to onda trebalo napraviti? Hvala.

  1. Podrži me

   Draga Mate,

   s obzirom da si već završila razred u općoj gimnaziji, nismo sigurne možeš li se prebaciti za farmaceutskog tehničara u isti razred koji ćeš na jesen upisati u gimnaziji, ili bi morala krenuti školovanje ispočetka od prvog razreda. Najbolje bi bilo da telefonom ili mailom kontaktiraš školu u koju se želiš prebaciti kako bi vidjela možeš li to učiniti, a oni će ti dati sve potrebne informacije vezane uz prebacivanje.

   Lijep pozdrav od Podrži me tima i sretno! ?

  1. Podrži me

   Dragi Nikola,

   u Republici Hrvatskoj je moguće prebaciti se u drugu školu ako imaš manje bodova od traženih za upis određene srednje škole, ali samo ako ima mjesta unutar unaprijed određenog broja moguće upisanih učenika. U svakom slučaju, taj podatak, kao i broj upisanih učenika možeš provjeriti u školi u koju se želiš prebaciti, slanjem e-maila ili telefonski 🙂

 15. Dobar dan! Zanima me ja sam se vec upisala u srednju skolu ali su upisi vec prosli. Mogu li se jos nekako prebacit u drugu srednju. Inace tek krecem u prvi razred a upisi su prosli jucer,a razmisljala sam i ipak ta srednja nije za mene i ima li kajve sanse da se jos prebacin u drugu srednju. Hvala?

 16. jel moguce da se prebacim u sk ms vinogradska za med. teh. jel sam nest pogrijesio i upo sam u trgovacku sk za komercalista a imao sam bodova za sk ms vinogradska za med. tehn jel je nekako moguce
  pozz

  1. Podrži me

   Dragi Ivona i Josip,

   S obzirom da ste oboje postavili slična pitanja, ovim putem objema odgovaramo.

   Prema članku 23 Zakona o odgoju i obrazovanju stoji da učenik može promijeniti upisani obrazovni program u istoj ili drugoj školi najkasnije do početka drugog polugodišta. Međutim, kako u vašem slučaju još nije ni započela školska godina savjetujemo vam da odete do ravnatelja škole ili drugog suradnika, npr. socijalnog pedagoga kako bi se mogli raspitati možete li se prebaciti već sada. Potencijalni problem je taj da su sva mjesta već popunjena i da vas zbog kvote neće moći primiti. No, ako ima slobodnih mjesta vjerujemo da bi se u željenu školu mogli upisati na jesenskim rokovima. Ako vam odobre upis, poželjno je da provjerite što vam je sve potrebno od dokumentacije. U konačnici naglašavamo kako je najbolje da osobno odete do željene škole, nazovete ih telefonom ili kontaktirate e-mailom i raspitate se o mogućnostima koje nude jer tako ćete dobiti najtočnije informacije. Josipe, tebi savjetujemo da u postupku kontaktiranja dodatno objasniš svoju situaciju.

   Nadamo se da smo vam barem malo pomogle i želimo vam sreću u postupku raspitivanja i prebacivanja.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 😀

  1. Podrži me

   Draga Emma,

   iako su upisi završili, predlažemo ti da svejedno pokušaš nazvati školu u kojoj se nalazi htt smjer i upitaš ih za mogućnost prebacivanja. U slučaju da su djelatnici škole već otišli na godišnji odmor, pokušaj ponovno tjedan ili dva prije početka školske godine. Ako je ostalo mjesta na tom smjeru postoji vjerojatnost da se možeš prebaciti odmah na početku školske godine. No, ako to neće biti moguće, svakako možeš pokušati ponovno tijekom 1.polugodišta.

   Sretno i lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 17. Pozdrav!

  Zavrsila sam prvu godinu ekonomske skole, zanima me da li bi se mogla prebacit u filolosku gimnaziju pocetkom druge godine?
  Unaprijed hvala! 🙂

  1. Podrži me

   Draga Laura,

   temeljem podataka dostupnih u zakonu nismo u potpunosti sigurne možeš li se nakon završenog prvog razreda prebaciti u drugu školu. No, neovisno o tome savjetujemo ti da odeš do željene škole ili da ju kontaktiraš (ravnatelja, socijalnog pedagoga, pedagoga, psihologa ili drugo stručno osoblje) putem telefona ili e-maila kako bi prije svega provjerila odobravaju li oni prebacivanje te koju dokumentaciju trebaš predati kako bi ono bilo izvršneno. Također ih trebaš pitati koliko razlikovnih predmeta trebaš polagati i koji su rokovi za njihovo polaganje. Uz to, provjeri mogu li ti priznati neke predmete iz prethodne škole.

   Nadamo se da smo ti barem malo pomogle i da ćeš bez većih problema uspjeti u svojem naumu.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me. 🙂

 18. Završio sam 3 godišnju školu te položio završni ispit. Dali je moguće da se prebacim sad s time u 4 godišnju školu? Te da mi se vode ta 2 zanimanja?

  1. Podrži me

   Dragi Jokac,

   vezano uz pitanje „vode“ li ti se oba zanimanja – sve što si završio u životu, u pravilu, se treba gledati i voditi kao zanimanja/zvanja koja si stekao. Isto kao što ljudima koji završe neku strukovnu srednju školu i steknu određeno zanimanje, mogu upisati fakultet za zanimanje koje nije u istoj struci te time stječe oba zanimanja. Prema iskustvu, možeš se upisati na četverogodišnji strukovni program neke škole (ili pak škole za obrazovanje odraslih), no vrlo vjerojatno ćeš morati polagati određene razlikovne ispite ukoliko se ta dva zanimanja razlikuju. Predlažemo ti da već sad kontaktiraš školu u kojoj bi upisao 4.razred (putem maila ili telefona), te im postaviš to pitanje. Oni će ti najbolje znati odgovoriti i dati sve informacije koje su ti potrebne oko polaganja ispita i potrebnih dokumenata te rokova za isto.

   Nadamo se da smo ti pomogle i sretno s daljnjim obrazovanjem!
   Lijep pozdrav od tima Podrži me. 🙂

 19. Sad krecem u druu godinu,upisao sam Sumarsku u Kraljevu imao sam 60 poena,da li u drugoj godini ja mogu da se prebacim u Ekonomsku skolu u Krusevcu u Finansijskog administratora za koji treba 77,15 poena?

  1. Podrži me

   Dragi Lazar,

   žao nam je što ti ne možemo pomoći u vezi tvog pitanja, no nismo upoznate sa zakonodavstvima drugih zemalja, samo s onim koje vrijedi za Republiku Hrvatsku. No, ono što ti savjetujemo jest kontaktiranje škole u koju se želiš prebaciti (e-mailom, telefonom ili ih možeš posjetiti). Time ćeš dobiti konkretne i najtočnije odgovore na svoja pitanja.
   Nadamo se da ćeš uspjeti dobiti odgovor na svoje pitanje i da ćeš se uspjeti prebaciti u željenu školu 🙂

   Sretno s tim i lijep pozdrav od tima Podrži me.

  1. Podrži me

   Draga Sandra,
   prema hrvatskom zakonu moguće je prebaciti se u drugu školu do početka drugog polugodišta. Međutim, najbolje bi bilo da kontaktiraš školu u koju se želiš prebaciti čim prije vezano uz mogućnosti i uvjete prebacivanja. Možeš se javiti mailom, telefonski ili osobno otići i raspitati se.
   Sretno i pozdrav od Podrži me! ?

 20. aad cu u 1 razred ekonomije da li se mogu prebacit iz ekonomije u htt , ako mogu dali je to moguce prebacit se samo ako netko iz htt-a odustane tj da ih u razredu bude 23 a ne 24 ili se moze prebacit i ako nitko nije odusto , tj da samnom ih bude 25 u razredu?

  1. Podrži me

   Draga Emma,

   nažalost, ukoliko je zadovoljena kvota učenika prvog razreda moguće je da se nećeš moći prebaciti u HTT. No, s obzirom da uvijek postoji mogućnost da, kao što si navela, netko odustane i u međuvremenu se prebaci u neku drugu školu, savjetujemo ti da što prije porazgovaraš sa svojim roditeljima (ako već nisi), te da se obratiš razredniku ili stručnom suradniku u Ekonomskoj školi te Hotelijersko-turističkoj (možeš nazvati ili poslati mail). Na taj način ćeš dobiti najtočnije informacije koje su ti potrebne.

   Sretno i lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 21. dali se mogu premjestit samo ako je ostalo mijesta ili je netko odusto pa je jedno mjesto vise , ili se mogu premjestit i ako je popunjeno svih 24 mjesta pa da nas u razredu bude 25 samnom ?hvala

  1. Podrži me

   Dragi Gabriel,
   prema hrvatskom zakonu moguće je prebaciti se u drugu školu do početka drugog polugodišta. Međutim, pri tome bi trebao brinuti o tome jesu li u gimnaziji popunjena sva mjesta prilikom upisa. No, najbolje bi bilo da kontaktiraš školu (putem telefona ili e-maila) ili jednostavno otiđi do škole u koju se želiš prebaciti čim prije kako bi prikupio i provjerio sve informacije u vezi prebacivanja. Prije svega provjeri možeš li se uopće prebaciti, koju dokumentaciju trebaš prikupiti i predati ako se možeš prebaciti i u kojem roku sve to moraš obaviti.

   Nadamo se da smo ti barem malo pomogle.
   Sretno i pozdrav od tima Podrži me! 

 22. Pozz ja sam David i idem za stojarskog računalnog tehničara ,no shvatio sam da to nije za mene i zelim se upisati za tehnicara za racunalstvo kako mogu to postići
  hvala

  1. Podrži me

   Dragi Davide,

   ako se želiš prebaciti na drugi smjer najbolje bi bilo da kontaktiraš telefonski ili e-mailom nekoga tko je zaposlen u školi u kojoj se nalazi taj drugi smjer (poput ravnatelja, tajnika, socijalnog pedagoga, psihologa itd.). Oni će ti reći najtočnije informacije u vezi toga možeš li se prebaciti (što ovisi o tome koliko dugo pohađaš smjer strojarskog računalnog tehničara i koliko se ta dva smjera međusobno razlikuju) te što točno moraš učiniti kako bi se prebacio.

   Imaj na umu vjerojatnost da ćeš možda morati pisati razlikovne ispite kako bi se mogao prebaciti na drugi smjer i pratiti nastavni program za tehničara za računalstvo, što će zahtijevati još dodatnog učenja.

   Nadamo se da ćeš se uspjeti prebaciti, a ako imaš dodatnih pitanja – slobodno nas ponovno kontaktiraj 🙂

 23. Pozdrav ja sam Luka. Htio sam upisati Školu za medicinske sestre mlinarsku, ali nisam imao potreban broj bodava kako bih upao. Imam li kakve šanse se prebaciti iz szms Vrapče u Mlinarsku?

  1. Podrži me

   Dragi Luka,
   u zakonu stoji kako se može upisati druga srednja škola koja ima isti nastavni program ukoliko učenik ima jednak ili veći broj bodova od zadnjeg učenika na popisu upisanog u taj program te školske godine. Možeš se upisati i ako imaš manji broj bodova ukoliko je ostalo mjesta. Najbolje bi bilo da kontaktiraš Szms Mlinarsku kako bi dobio potrebne informacije o prebacivanju.
   Nadamo se da smo ti dale potrebne informacije i da ćeš se uspjeti prebaciti. 
   Lijep pozdrav od tima Podrži me!

 24. Dobar dan
  -Dali je moguce prebaciti se iz Tehnicke Skole Novi Beograd (smer mehanicar optike)u cetvorogodisnji smer u Politehnickoj a imao sam 47,72 bodova i bio sam u politehnickoj i rekli su mi da mi fali 2,28 boda da bi mogao da upadnem u njihovu skolu e sad zanima me dali mogu pisati molbu i ako je mogu pisati kako bi mogao da je napisem hvala unapred,

  1. Podrži me

   Dragi Zola,

   žao nam je što ti ne možemo previše pomoći s obzirom da znamo kako stvari stoje samo u Republici Hrvatskoj. Razumjele smo da se nisi uspio upisati u željenu školu u redovnom roku, te da bi se sada htio prebaciti iako imaš manjak bodova. Savjetujemo ti da opet kontaktiraš školu u koju se želiš prebaciti (e-mailom, telefonom ili ih možeš posjetiti), sada, kada si se već upisao u drugu školu situacija može biti drugačija. Time ćeš dobiti nove i najtočnije odgovore na svoja pitanja, posebno dijela koji se tiče bodovnog praga. Molbu možeš napisati i predlažemo da ju napišeš prije odlaska u željenu školu, a primjer kako bi ona trebala izgledati možeš pročitati u našem odgovoru na jedno pitanje: https://podrzi.me/zamolba-za-premjestaj-u-drugi-obrazovni-program/
   Nadamo se da ćeš uspjeti dobiti odgovor na svoje pitanje i da ćeš se uspjeti prebaciti u željenu školu! 🙂
   Lijep pozdrav od Podrži me!

 25. Mislim da vam je sajt stvarno pučan i saveti koji mogu pomoći svima nama koji nismo razmisljali ili iz nekih drugih razloga pogresili i upisali pogresnu srednju skolu. Ja sam na nagovor bivsih ucenika te srednje skole upisala nju,takodje i zbog blizine.Upisala sam gimnaziju Patrijarh Pavle,koja je jako blizu i mojoj kući i to je bio jedan od razloga upisa bas te skole. Gimaziju sam upisla jer nisam imala neko zanimanje koje me je interesovalo. Medjutim vremenom gimnazija je postala mnogo ozbiljnija nego ranije i ne snalazim se medju decom oko mene koja su sva bila odlična u osnovnoj skoli dok sam ja bila uvek vrlo dobar djak koji nije puno učio priznajem. Pokusali su roditelji da me prebace u Farmaceutsko fizioterapeutsku skolu,ali tamo su tati rekli da ima previse molbi i da ni ne pokusava da napise molbu,pokusali su da me premeste i u petu ekonomsku ali ista prica je i tamo. Sada pokusavaju da preko ministarstva pisu molbe,jer kao i svaki roditelj brinu se i nerviraju zbog mene. Pa sam odlučila da i vas pitam za savet,jer u poslednje vreme se bas nerviram oko toga. Ja sam se dobro snasla u ginaziji i imam stvarno super drustvo,ali sam upisala prirodni smer,a neko sam ko bas ne voli prirodne predmete,a svake godine se sve vise povecava broj tih predmeta,a i nisam neko ko 100 posto moze da kaze da će zavrsiti fakultet tako da mislim da meni mesto u gimnaziji nikako nije. Hvala unapred na odgovoru

  1. Podrži me

   Draga Vladana,

   drago nam je što ti se sviđa naša stranica i što ju smatraš korisnom. 🙂

   Prije svega želimo naglasiti činjenicu da si upisom u gimnaziju zasigurno imala dosta bodova, što zapravo znači da ti taj dio (u svezi bodova) ne bi trebao predstavljati problem kod prebacivanja. Žao nam je što do sada niste uspjeli pronaći školu u koju bi se prebacila, ali potičemo te da i dalje ustraješ tome, bez obzira na to što drugi govore. Predložile bismo ti da pošalješ molbe čak i u one škole za koje su ti drugi rekli da nema potrebe jer je previše učenika zainteresirano. Međutim, mislimo da pokušajem ništa nećeš izgubiti, a možda se dogodi da te upravo tamo prime. Stoga, nemoj gubiti nadu! ? Potičemo te da šalješ molbe, da budeš uporna te da i dalje pokušavaš pronaći onu školu koja te doista zanima i s kojom ćeš u konačnici biti zadovoljna.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me. 🙂

 26. Znaci upisao sam elektrotehnicku skolu i svatio da nije to za mene zelim skolu gdje mogu imati vise vremena , sad vidim po prijasnim komentarima ako se ides prebaciti iz gimanzije u strukovnu strugova skola to odlucuje ali sto je naprimjer u mom slucaju iz strukovne u umjetnicku skolu molin za to brzi odgovor .
  HVALA

  1. Podrži me

   Dragi Josip,

   na samom početku želimo reći kako nam je drago što si svjestan da elektrotehnička škola nije za tebe. Također želimo naglasiti kako svaka škola koju upišeš sa sobom donosi određene obaveze i zadatke. Tako da moraš biti svjestan kako je u svakoj školi potrebno raditi u smislu pisanja domaćih zadaća, učenja, izrade plakata, prezentacija itd. U tom pogledu želimo naglasiti da se dobro informiraš o obavezama koje donosi preseljenje u novu školu i da dobro razmisliš o tome želiš li ti to ili ne, i imaš li tada više ili manje obaveza u odnosu na obaveze u trenutnoj školi.

   Međutim, ni mi ne znamo točno kako je regulirano prebacivanje iz elektrotehničke škole u umjetničku. No, ono što ti savjetujemo odnosi se na stupanje u kontakt sa željenom školom. Naime, bilo bi najbolje kad bi otišao u školu ili ih kontaktirao telefonom ili e-mailom. Tada možeš pitati i dobiti najtočnije informacije vezane uz uvjete prebacivanja. Možeš pitati trebaš li polagati razlikovne ispite, koji dokumenti su ti potrebni za prebacivanje, zahtijeva li upis u ovu školu polaganje neke vrste prijemnog ispita i slično. Navedena i slična pitanja možeš postaviti ravnatelju, socijalnom pedagogu ili nekom drugom stručnom osoblju škole.
   Nakon što dobiješ tražene odgovore vjerojatno ćeš morati pisati zamolbu za prebacivanje kako bi započeo taj postupak. No, ako škola to neće tražiti, možda ju nećeš morati pisati.

   Nadamo se da smo ti barem malo pomogle i želimo ti svu sreću u postupku prebacivanja. Ako imaš neka dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, javi nam se ponovno.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 27. Zelim se prebaciti sa prve godine tehnicara za elektroniku-novi strukovni kurikulum na tehnicara za racunalstvo-novi strukovni kurikulum sljedece skolske godine 2018/2019 unutar iste skole je li to moguce prema hrvatskim obrazovnim zakonima ili postoje neki drugi zakoni koje skola odreduje u vezi toga i sto bih ja trebao napraviti kako bih to postigao.(spreman sam i na padanje godine) Hvala unaprijed na odgovoru !

  1. Podrži me

   Dragi anonymous,

   prema zakonu moguće je prebaciti se na drugi obrazovni program do kraja prvog polugodišta. Savjetujemo ti da se o svim postupcima i za savjet obratiš razredniku i/ili stručnoj službi u školi što prije kako bi na vrijeme podnio zamolbu (vidi ovaj članak: http://podrzi.me/zamolba-za-premjestaj-u-drugi-obrazovni-program/) i sve ostalo što je potrebno. Vjerujemo da će ti oni moći dati najtočnije informacije i savjete kako da što lakše upišeš željeni smjer, nadamo se bez pada godine.

   Nadamo se da smo ti pomogle i pozdravi od tima Podrži me 

  2. Mislim da se nisam jasno izrazio..trenutno sam prva godina tehnicara za elektroniku-novi strukovni kurikulum i zelim se prebaciti nakon zavrsenog (ili ako dode do toga) padnutog prvog razreda za smijer koji ce biti tek u novoj skolskoj godini 2018/2019…dakle upisao sam za jedan smjer 2016/2017 godine mogu li se po zavrsetku prvog razreda unutar iste srednje skole prebaciti i ponovo ici u prvi razred drugacijeg smjera u mom slucaju to bi bio tehnicar za racunalstvo-novi strukovni kurikulum..postoji li neki zakon u hrvatskoj koji to osporava ili je to do skole hoce li mi to dozvoliti ili ne. Unaprijed hvala na odgovoru!

   1. Podrži me

    Sada nam je jasnije na što si točno mislio, hvala ti na pojašnjenju.
    Međutim, moramo priznati da se u zakonskoj regulativi nigdje ne spominju takvi slučajevi, kada je u pitanju novi obrazovni program, zbog čega bi najbolje bilo da informacije provjeriš u svojoj školi.

 28. Jos jedno pitanje od mene , znam da se moglo prebaciti ja pocetku godine prva 2-3 tj dali to vrijedi i za cijeli 10,11,12 mjesec ili moram cekati kraj prvog polugodista i tijekom praznika se prebaciti .
  Hvala unaprijed na odgovoru

  1. Podrži me

   Dragi Josipe,

   u zakonu stoji da se učenik može prebaciti u drugu školi ili drugi smjer najkasnije do početka drugog polugodišta. Prema tome, učenik se može prebaciti od početka školske godine do siječnja kada počinje drugo polugodište. Ako želiš upisati drugi školski program u drugoj školi, pretpostavljamo da ćeš trebati polagati razlikovne ispite. Iz tog razloga bilo bi dobro da se raspitaš što je sve potrebno da se prebaciš i koje razlikovne ispite trebaš položiti do početka drugog polugodišta koji počinje u siječnju. Najbolje bi bilo da kontaktiraš školu u koju želiš prijeći kako bi mogao dobiti potrebne informacije u vezi prebacivanja.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 29. ja sam se pokušavam prebaciti iz kuhara za Tehničara za RAčunalstvo ali kad je moj tata tamo bio rekli su mu da prebacivanje trenutno nije moguće jer su popunjena sva mjesta da li je moguće da se ja prebacim iako su pounjena mjesta sa zamolbom ili nećim sličnim. molio bi vas da mi odgovorite u što kraćem vremenu

  1. Podrži me

   Dragi Antonio,

   žao nam je što te moramo razočarati, no ako su sva predviđena mjesta popunjena, vjerojatnost da te prime u razred je jako niska. Međutim, svejedno bismo ti preporučile da pokušaš i samostalno kontaktirati školu te napisati zamolbu jer time nećeš ništa izgubiti.

   Druga mogućnost o kojoj možeš razmisliti je prebaciti se u neku drugu, dalju školu, ako je tehničar za računalstvo ono što bi zaista volio završiti.

   Sretno!

    1. Podrži me

     Dragi Antonio,

     takve nam informacije nisu poznate. Znaju ih isključivo osobe koje odobravaju premještaj u drugu školu.

 30. Imam jedno pitanje dakle drugi sam razred srednje škole Matija Antun Reljković Slavonski Brod smjer-tehničar nutricionist ali nisam tu od prve godine nego sam se prebacio pri završetku prve godine koju sam pohađao u Industrijsko obrtničkoj školi Slavonski Brod smjer-CNC operater.Ukratko već sam s jednom prebacio i sad se želim prebaciti natrag u istu školu u isti smjer gdje sam pohađao prvu godinu srednje škole dakle za smjer CNC operater u Industrijsko obrtničkoj školi Slavonski Brod i već sam tražio prebačaj ali nastavničko vijeće moje bivše škole je odbilo zamolbu jer je većina profesora bila za to da se ne vratim jer se po zakonu ne može učenik prebaciti 2 puta osim ako nastavničko vijeće to ne odluci i rečeno mi je od njihove strane da mogu pisati žalbu na njihovu odluku i za vrijeme zimskih praznika na završetku 1. polugodišta mogu opet poslati zamolbu i žaliti se na njihovu odluku ali ja imam pitanje u vezi prebačaja dakle da li se ja mogu prebaciti iz jedne škole u drugu kako oni navode samo jednom tijekom godine ili se mogu prebaciti iduće godine ako zakon glasi tako jer ako taj zakon vrijedi samo za jednu školsku godinu onda ću pričekati iduću i prebaciti se bez problema.Ako ne što onda učiniti?Da li mi je onda jedina opcija žaliti se na polugodištu i ponovno poslati molbu ili nešto drugo?

  1. Podrži me

   Dragi Damien,

   žao nam je što ti se dogodilo negativno iskustvo prebacivanja i što si se ipak odlučio vratiti se nazad u školu koju si prvu upisao. Problem je što u zakonu piše da odluku donosi učiteljsko/nastavničko vijeće. Odnosno, sljedeće godine se ne možeš prebaciti, kako navodiš, bez problema jer će tvoj zahtjev opet biti na razmatranju u tom vijeću. Međutim, ono što je pozitivno jest činjenica da vijeće ne mora biti u istom sastavu kao i ove godine.
   No, bez obzira na to, savjetujemo ti da napišeš dobru žalbu na odluku u kojoj ćeš objasniti svoje postupke i razloge ponovnog prebacivanja u školu iz koje si se ispisao. Pri tome pokušaj budi realan oko ponovnog odbijanja. Ponekada se dogodi da čovjek donese pogrešnu odluku, no naposljetku ipak mora snositi odgovornost za nju. Žao nam je što se neke životne lekcije moraju naučiti na takav način.
   Ipak, želimo ti sreću u nastavku školovanja i pronalaska prave škole i interesa za školu koju si odabrao.
   Pozdrav od Podrži me tima! 🙂

 31. sin mi ide u 1. raz. srednje ekonomske škole, i prebacio bi se u drugi razred iste škole zbog problema s nastavnicom iz matematike koja je prezahtjevna , sve ostalo štima.
  Ne bi htjeli navesti baš taj razlog za prebacivanje, da li imate drugi prijedlog?
  U školi su 3 razreda ekonomista 1a., 1b i 1g.
  On bi se prebacio iz 1b. u 1g.
  Kome se obratiti i što navesti kao razlog?

  1. Podrži me

   Poštovana,

   žao nam je što Vaš sin ima problema s matematikom u školi. Međutim, htjele bismo Vam osvrnuti pažnju na to da ponekad učenici od zahtjevnijih profesora mnogo više nauče, što im kasnije jako dobro dođe za nove i teže nastavne sadržaje, za pisanje državne mature, upis fakulteta te praćenje gradiva na fakultetu. Matematika je u ekonomskoj struci vrlo važna. Ako Vaš sin namjerava upisati Ekonomski fakultet nakon završene srednje škole, moramo također napomenuti da je na fakultetu u Zagrebu matematika jedan od najtežih kolegija te da brojni studenti imaju poteškoće s njezinim polaganjem. Nadalje, možda bi mu sa svladavanjem matematike pomogla dopunska nastava u školi (ako je profesorica ne održava, možda bi joj se moglo tako nešto predložiti, ako više učenika ima problema s matematikom?), instrukcije, pomoć od prijatelja i slično.

   Ako unatoč tome i dalje želite prebacivanje u drugi razred, možete se s time obratiti razrednici. Nažalost, naša nam profesionalnost ne dopušta da Vam dajemo savjete na pitanje što biste mogli osmisliti kao razlog prebacivanja, a da pritom ne kažete točan razlog. No, unatoč tome nadamo se da ćete situaciju riješiti na najpovoljniji način za budućnost Vašeg sina.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me!

 32. profesori u gimnaziji pula su takve budale, muče djecu, psihički poludimo, ZELIMO SE PREBACIT!!!!

  1. Podrži me

   Dragi Deni,

   na samom početku želimo naglasiti kako nam je žao zbog problema koji si naveo. Međutim, procjenjujemo da je riječ o dosta kompleksnom problemu o kojem je prije svega potrebno dobro razmisliti i tek onda reagirati.

   Naime, stvari koje navodiš dosta su ozbiljne optužbe, te bi trebao dobro promisliti o značenju riječi „budale“ i „psihički poludimo“, jer ipak govoriš o svojim profesorima i kolegama iz razreda. Nadalje, iz tvojeg komentara ne možemo točno procijeniti o čemu se radi, o kakvom je konkretno problemu riječ, kako je došlo do toga da „psihički poludiš“ i slično. Nije nam jasno je li riječ o nekom nesporazumu ili se profesori konstantno ponašaju u suprotnosti s nekim pravilima, ili je pak riječ o nekom drugom i ozbiljnijem problemu. Isto tako, ne znamo koliki je broj učenika procijenio ponašanje profesora kao „toliko loše“ da se žele prebaciti. Također, ne znamo postoje li poteškoće samo s nekoliko profesoria ili doista svi profesori prave probleme. Kada bi razmislio o navedenim područjima i dao nam barem neke konkretnije informacije, tada bismo mogle i konkretnije odgovoriti.
   Sve u svemu, smatramo da biste trebali uzeti u obzir činjenicu da je gimnazijski program težak, te da vas profesori žele pripremiti i podučiti što je više moguće kako bi kasnije bez većih poteškoća napisali maturu i lakše upisali željeni fakultet. Ako vam je to sve jasno, a i dalje niste zadovoljni, možete se obraditi razredniku/ici (ako i on/a nije među tim profesorima na koje se žalite) ili pak stručnom suradniku u školi (socijalnom pedagogu, pedagogu ili psihologu) koji će vam više pomoći i savjetovati što da radite i koje je ponašanje „do vas“ a koje „do profesora“.

   Nadamo se da smo ti barem malo pomogle. U slučaju da ti nešto nije dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja, možeš nam se opet javiti.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 33. Idem u osijeku za geodetskog tehnicara prvi sam razred i imam jako puno jedinic.Smjer mi je pre tezak.Zanima me dali su problem jedinice i izostanci mod prebacivanja i ako mozete da mi preporucite nesto sa cime bi imao neku buducnost a da je lakse od geodetskog tehnicara

  1. Podrži me

   Dragi Branimire,

   žao nam je što ti je ovaj smjer pretežak. No, istovremeno je dobro to što si to već sada shvatio.

   Zakon o odgoju i obrazovanju ne spominje negativne ocjene prilikom prebacivanja. Jedino što se spominje odnosi se na činjenicu da se gledaju tvoje ocjene iz osnovne škole, odnosno gleda se broj bodova koji se ostvario za upis u srednju školu. Konačnu odluku o prebacivanju donosi nastavničko vijeće škole u koju se želiš prebaciti. Izostanci kao takvi također nisu posebno spomenuti. Međutim, neovisno o tome hoćeš li se prebaciti u drugu školu ili ne, savjetujemo ti da nastojiš kontinuirano pohađati nastavu, da pratiš na satu, vodiš bilješke i da za svaki ispit redovito učiš. Ako mnogo izostaješ iz škole, možda ti je i zbog toga „preteško“ u školi. Ponekad zbog neredovitog učenja i prevelikog broja izostanaka učenik može imati zaostatke zbog kojih se gomilaju negativne ili slabije ocjene. S time možeš imati problema u bilo kojoj školi.

   Na žalost ne možemo ti reći što bi bilo bolje za tebe u budućnosti jer ne znamo što te zanima, što bi želio raditi (ili studirati, ako te zanima nastavak obrazovanja). Danas je budućnost neizvjesna kod mnogih zanimanja. Međutim, bilo bi dobro da razgovaraš s učenicima škola koje te zanimaju, da se dobro informiraš o tome što uče, kako im je u školi i slično, i da temeljem prikupljenih informacija doneseš konačnu odluku. Zapitaj se što te točno motiviralo prilikom odabira ove škole, postoji li nešto slično tome ili misliš da bi htio krenuti u nekom drugom smjeru. Ne znamo jesi li pogledao naš članak koji govori upravo o odabiru srednje škole, pa ako nisi, predlažemo da ga pročitaš (http://podrzi.me/odabir-srednje-skole/).

   Nadamo se da smo ti barem malo pomogle. Ako imaš dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, slobodno nam se ponovno javi.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 34. Poštovani,

  sestra mi pohađa jezičnu gimnaziju u BiH, drugi razred. Da li postoji mogučnost prebacivanja u srednju školu (ne nuzno jezična gimnazija) u RH i koji su uvjeti? Posjeduje državljanstvo RH te bi bila prijavljena kod mene.

  Unaprijed zahvalna.

  Srdačan pozdrav.

  1. Podrži me

   Poštovana Đurđica,

   u Zakonu o odgoju i obrazovanju (RH) navedeno je da učenik može prijeći iz jedne škole u drugu koja ostvaruje isti obrazovni program, najkasnije do početka drugog polugodišta. A, iznimno, ako se učenik preseli iz jednog mjesta u drugo, škola koja ostvaruje isti obrazovni program u drugom mjestu dužna je upisati učenika i nakon kraja prvog polugodišta. Odluku o tome donosi Nastavničko vijeće, a škola je dužna učenika uputiti u potrebnu dokumentaciju. Na žalost, nismo pronašle odnosi li se preseljenje u drugo mjesto unutar Republike Hrvatske ili vrijedi i za vaš slučaj. Najbolje je da kontaktirate Upravu za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja na mail: odgojiobrazovanje@mzo.hr.

   Sretno i pozdrav od Podrži me!

  1. Podrži me

   Dragi Mario,

   prema Zakonu o odgoju i obrazovanju učenik se može prebaciti u drugi smjer najkasnije do početka drugog polugodišta. Kako nastava traje još samo sutra, nadamo se da ipak nisi zakasnio s predajom zahtjeva/zamolbe za prebacivanje. Ako ne stigneš sve predati do sutra, predlažemo ti da se raspitaš u školi (kod razrednika/ce, stručnog suradnika) kako radi škola za vrijeme školskih praznika i možeš li u nekom terminu dostaviti potrebnu dokumentaciju u koju te treba uputiti netko iz škole.

   Sretno i pozdrav od Podrži me!

 35. Postovani,

  Htio sam dosta dugo upisati mioc. Imao sam 80 bodova na kraju osnovne skole(s time da za neka postignuca na natjecanjima pogotovo npr iz robotike nisam dobio bodove kao ni moji prijatelji iz tima). Naime, mene jako zanimaju matematicko-informaticki i prirodoslovni predmeti. Mioc je uveo prijemni ispit i imao sam podrsku i profesorice i prijatelja i clanova obitelji. Odlucio sam pristupiti prijemnom ispitu da ispunim svoje velike zelje i primio se toga iako imam probleme sa stresom, tremom, blokadom itd., a petu gimnaziju sam stavio na listi kao drugi izbor skole.
  Za prijemni sam puno vjezbao i pripremao se i ispit je stvarno bio lagan no meni se dogodilo sljedece:krenuo sam rjesavati i sve je bilo super prvih pola sata dok sam imao visoku koncentraciju a poslije me svasta nesto pocelo ometati dogodila se vec navedena blokada i panika da necu uspjeti. Na prijemnom sam imao 2,5 boda od mogucih 5(znaci tocno ona polovica testa koju sam uspio rjesiti dok se sve bilo u redu). Sveukupno sam imao 82,5 boda i nedostajalo mi je pola boda da upisem mioc. Na kraju sam otisao u petu gimnaziju koja ima isti obrazovni program te iste smjerove. Razred u petoj mi nije sjeo, dobio sam goru grupu profesora, razrednica nije bas dobra, skola je u smjenama sto mi nikako ne pase(ne mogu se priviknut, imao sam u osnovnoj samo jutarnju smjenu, moram prilagodjavat i ukidat dosta aktivnosti kojim se volim baviti jos od prije i na kraju ovog jednostavno nisam osoba kojoj pase biti u skolu popodne kad izgubis cijeli dan vracas se kuci po mraku dok jutro skroz izgubis jer se nista ne stigne a moras se dizat da bi pokusao nesto ucit ja to ne mogu), dok je mioc samo u jutarnjoj smjeni. Ne pase mi jos dosta stvari u petoj. Razmisljao sam o promjeni razreda vise puta i to o razlicitim razredima u koje bih se mogao prebaciti ali sve to izgleda dosta lose i ne znam sto bih time mogao postici iskreno. Sad mi je uzasno zao sto nisam upao u mioc i pokusao sam se pomiriti s tim rekoh visa sila nisam se jos izborio protiv tih blokada ali i dalje mislim o miocu. Zanima me mogu li se ja kad zavrsim prvi razred pete gimnazije prebaciti u drugi razred mioca ikako? Sto bi mi se sve gledalo(ocjene, bodovi i koji bodovi i opcenito sto bi mi trebalo da me, ako je moguce, prime u tu skolu da se potrudim ako mogu sad naknadno da to ostvarim?)

  Unaprijed hvala

  1. Podrži me

   Dragi Mark11,

   jako nam je žao zbog toga što nisi uspio upisati ono što si toliko želio. Trema je nešto što mnogima stvara probleme i nisi jedini koji je “zablokirao” tijekom pisanja nekog ispita. Međutim, na nju je i poprilično teško utjecati. Neke najjednostavnije tehnike koje se mogu pritom koristiti su relaksacija (duboko disanje, smirivanje tijela, zatvaranje očiju, pokušaj skretanja misli koje stvaraju poteškoću i slično) te vizualizirajuće tehnike (kada se unaprijed zamišljaš u situaciji koja ti može predstavljati problem i na taj se način pripremiš za taj događaj te smanjiš nivo stresa i treme).

   Kada bi se prebacio u neki drugi razred, možda bi mogao riješiti probleme koji se odnose na to da ti ne odgovaraju kolege iz razreda ili pojedini profesori. Međutim, i dalje bi ostao problem koji se tiče jutarnje i popodnevne smjene.
   U slučaju da se odlučiš prebaciti u MIOC, gledaju se svi bodovi jednako kao pri upisu u prvi razred srednje škole. Međutim, nismo sigurne je li ti pola boda falilo za prolaz prijemnog ispita ili za upad u prvi razred (u smislu da je zadnja osoba koja je upisala MIOC imala samo pola boda više od tebe). Ako je riječ o prijemnom ispitu, mislimo da je tada riječ o odlučujućem čimbeniku bez kojega se nitko ne može upisati u tu školu ako ne ostvari dovoljan broj bodova. No, ako se radi o drugom slučaju, tada bi se mogao prebaciti uz uvjet da se oslobodilo neko mjesto unutar razreda (primjerice ako razred može primiti 30 učenika, a trenutno ih ima 29).

   Za sve informacije možeš kontaktirati i nekog tko radi u MIOCU (stručnog suradnika poput socijalnog pedagoga, pedagoga, ravnatelja i slično).

   Nadamo se da smo ti pomogle i želimo ti svu sreću! ?

 36. Puno hvala na savjetima!
  Iako nisam bas najbolje razumio ovaj dio sa upisom u mioc i bodovima. Ja sam u osnovnoj skoli imao svih 80 mogucih bodova. Na prijemnom sam dobio 2.5 boda. Falilo mi je pola boda da upadnem u mioc. Neki “prag” je bio 83 boda, a ja sam imao 82.5(znaci zadnje osobe koje su upisale mioc znaci osobe s najmanjim brojem bodova su imale 83 boda).
  Ako nije problem mozete li mi sada objasniti u kojoj se ja situaciji nalazim od ove dvije koje ste naveli, naravno ako ste shvatili koja je moja pozicija jer sam malo ostao zbunjen… inace dobio sam informaciju da se par ucenika ispisalo iz mioca iz prvih razreda te da ima nekih slobodnih mjesta.
  Pozdrav

  1. Podrži me

   Dragi Mark11,

   žao nam je ako nismo bile dovoljno jasne. Mislimo da sad razumijemo o čemu je riječ i potičemo te da se javiš nekome u MIOC-u i raspitaš se u vezi prebacivanja. Ako se nekoliko učenika ispisalo iz razreda, mogli bi te primiti. Pritom ćeš vjerojatno morati podnijeti molbu za prebacivanje, no o tome i ostatku procedure će te informirati netko iz MIOC-a.

   Sretno! 🙂

 37. Poštovani,
  Upisala sam jezičnu gimnaziju i zasada mi ide sasvim dobro,ali ja se ne pronalazim tu..Više sam zainteresirana za Medicinsku školu-smjer medicinska sestra..I sad jeli to moguće?Kad se mogu prebaciti ?Kako?Rekla sam roditeljima,ali mislim da me nisu dovoljno ozbiljno shvatili. Može savjet?

  1. Podrži me

   Draga Patricija,

   drago nam je da si shvatila kako te srednja škola za medicinske sestre više zanima u odnosu na jezičnu gimnaziju.

   Naime, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju možeš se prebaciti u drugu školu najkasnije do početka drugog polugodišta. Kako je sad već počelo drugo polugodište, ove školske godine se više ne možeš prebaciti. Moramo napomenuti i da je jedan od uvjeta za prebacivanje taj da škola u koju želiš ići ima slobodnih mjesta u razredu. Dakle, ako se na početku školske godine smjelo upisati 30 učenika u prvi razred, sada mora postojati barem jedno slobodno mjesto (odnosno 29 učenika) kako bi te škola mogla primiti. Također ističemo da postoji velika vjerojatnost da ćeš trebati polagati i razlikovne ispite.
   Informacije o dokumentaciji koja ti je potrebna za prebacivanje, kao i o razlikovnim ispitima, možeš dobiti kontaktiranjem željene škole.
   Prema tome, savjetujemo ti da kontaktiras željenu školu putem e-maila, telefonom ili da jednostavno odeš do nje i pitaš sve što smo ti gore navele. Ako će sve biti u redu, napisat ćeš molbu za prebacivanjem u tu školu. Konačnu odluku o tome hoćeš li biti primljena ili ne donosi nastavničko vijeće te škole.

   Nadamo da smo ti barem malo pomogle. Ako imaš dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, slobodno nam se ponovno javi.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! ?

 38. Ja idem u masinsku skolu a zelim da se prebacim u ekonomsku dali to moze sad jer se zavrilo prvo polugodje

  1. Podrži me

   Dragi Vukman,

   na žalost ove školske godine se više ne možeš prebaciti. Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj učenik se može prebaciti u drugu školu/drugi smjer do kraja prvog polugodišta. Predlažemo ti da ovo polugodište ipak kontaktiraš željenu školu (Ekonomsku školu) u kojoj te trebaju uputiti u potrebnu dokumentaciju vezanu za prebacivanje kao i o razlikovnim ispitima koje ćeš vrlo vjerojatno morati polagati. Na taj način ćeš već sada imati sve potrebne informacije kako bi se što lakše mogao prebaciti u prvom polugodištu iduće školske godine.

   Želimo ti puno sreće i pozdrav od Podrži me! 🙂

 39. pozdrav idem u 1.trgovacku i htio bi se na kraju šk godine prebacit u drugu školu ali isto zanimanje i dali će mi prihvatiti imam izrečenu pismenu opomenu

  1. Podrži me

   Dragi Lojz,

   čitajući Zakon o odgoju i obrazovanju nismo naišle na podatak da bi pismena opomena mogla biti prepreka za preseljenje u drugu školu. Međutim, iz tvojeg upita nije nam jasno o kakvoj vrsti pismene opomene je riječ. Je li riječ samo o „običnoj“ opomeni ili o opomeni pred isključenje?
   Naime, taj podatak je možda dosta važan jer „obična“ opomena vrijedi samo za tekuću školsku godinu, što znači da vrijedi do kraja nastave ove školske godine. To znači da nakon što završiš trenutačni razred i predaš molbu za preseljenje, ta opomena zapravo ne bi trebala imati nikakav utjecaj. Međutim, opomena pred isključenje vrijedi do kraja srednjoškolskog obrazovanja. Može li ona imati neki utjecaj na tvoje preseljenje i o kakvom utjecaju je riječ, to ne možemo reći jer nema podataka o tome u Zakonu.

   Nadamo se da smo ti barem malo pomogle. Ako imaš dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, javi nam se ponovno preko upita ili komentara.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 40. Pozdrav
  Pohađam opću gimnaziju u malom mjestu. Pri upisu u srednju imala sam 73 boda, no prvi razred srednje škole ću završiti s +4.3. Zanima me mogu li se ja prebaciti u MIOC u Zagreb u drugom srednje? Čula sam da se može prebaciti samo iz mioca a ne i u njega, no znam za par konkretnih slučajeva gdje su se učenici iz raznih općih gimnazija sa prosjekom sličnim mojem prebacivali u mioc. Bi li se ja mogla prebaciti u mioc?

  1. Podrži me

   Draga Ana,

   prema Zakonu o odgoju i obrazovanju učenik može upisati drugu školu ako ima veći broj bodova od posljednjeg učenika na popisu koji je upisao srednju školu, ili ako škola nije popunila upisnu kvotu. Možda iz tog razloga mnogi učenici nisu uspjeli upisati MIOC, jer su sva upisna mjesta bila popunjena.

   Najbolje bi bilo da kontaktiraš željenu školu i pitaš djelatnike škole (psihologa, socijalnog pedagoga, ravnatelja itd.) možeš li se prebaciti, ima li slobodnih mjesta i koju je dokumentaciju potrebno predati 🙂

   Ako imaš dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, slobodno nam se ponovno javi.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me 🙂

 41. Pozdrav!
  Prvi sam razred ekonomske škole, smjer upravni referent i zanima me kako da se prebacim u strukovnu školu, smjer stolar jer vidim da se baš i nisam pronašao u ekonomskoj, predmeti mi nisu zanimljivi a i ocjene baš nisu dobre. Možete li mi reći kako da se prebacim kad završim prvi razred!

  1. Podrži me

   Dragi Ivane,

   pohvalno je što uviđaš da ti trenutna škola ne leži i što razmišljaš o prebacivanju na drugi smjer, koji bi ti više odgovarao.

   Savjetovale bismo ti da čim prije kontaktiraš neku osobu iz željene škole, poput ravnatelja, socijalnog pedagoga, pedagoga i slično. Telefonske brojeve i/ili e-mail adrese možeš pronaći na web stranici škole. Upitaj postoji li mogućnost prebacivanja u tu školu i koje dokumente za to moraš prikupiti. Jedino što još želimo napomenuti jest da postoji mogućnost da se ne možeš prebaciti u drugi razred s obzirom da se ta dva smjera poprilično razlikuju, pa ćeš možda morati krenuti ponovno od prvog razreda. U svakom slučaju, osoba zaposlena u školi će ti najbolje moći odgovoriti na sva pitanja.

   Sretno!
   Lijep pozdrav od Podrži me 🙂

 42. Pozdrav
  Drugi sam razred strojarske skole i shvatio sam da mi je program pretezak i mislim da cu pasti dva predmeta.U prvom razredu je bilo lakse i mnogo jednostavnije, a trenutno mi je tesko sa ucenjem i u velikom sam zaostatku.Sad,htio bi se prebaciti na drugu skolu za neki laksi smjer(npr. kuhar). Moram li ispraviti te predmete (iz kojih imam negativni prosjek) da mi prosjek ocjena bude pozitivan na kraju godine ili se mogu prebaciti na drugu skolu bez ispravljanja ocjena i mukotrpne produzne nastave i ako bi uvjeti zadovoljavali kako bih upao u zeljeni smjer?
  Lijep pozdrav.

  1. Podrži me

   Dragi Marko,

   Žao nam je što ti je škola koju si odabrao preteška. Prvo bismo te zamolile da dobro promisliš iz kojeg razloga imaš toliko negativnih ocjena. Je li to zato što si previše izostajao, nisi redovito učio, jesi li se dovoljno potrudio shvatiti gradivo? Ponekad ti školsko gradivo može biti teško, a kako vrijeme prolazi, gomilaju se negativne ocjene, a time može doći do pada motivacije i volje za učenjem tog gradiva.

   Isto tako, treba napomenuti da ugostiteljska škola također može biti teška. Nitko ne garantira da će ti tamo biti lakše – nekome je, nekome nije. Sve u svemu, možeš se obratiti stručnim suradnicima u školi (socijalnom pedagogu, psihologu, pedagogu) s navedenim upitom i zamolbom koju ćeš sam sastaviti (ovdje možeš vidjeti primjer). Oni će ti najbolje znati reći trebaš li ići iz početka (od 1. razreda), koje razlikovne predmete moraš položiti ako bi nastavio s trećim razredom i slično. Pri tome također provjeri što je s praktičnom nastavom koju su drugi učenici odrađivali. U Zakonu o odgoju i obrazovanju nije naveden uvjet da moraš imati sve pozitivne ocjene u trenutnoj školi, no škola iz koje se prebacuješ izdaje prijepis ocjena. Međutim, ako u drugoj školi želiš nastaviti s trećim razredom (i ako je to moguće s obzirom na nastavni program), moraš završiti drugi razred u trenutnoj školi. To znači da moraš imati zaključene sve pozitivne ocjene, bilo na kraju školske godine, bilo nakon popravnih rokova.

   Sretno! 🙂

 43. Pozdrav,
  Ja sam ucenica srednje skole i trenutno zavrsavam 2 razred hoteljersko turistickog smjera no sve vise shvacam da ja to ne zelim i puno me vise zanima umjetnost
  Zanima me mogu li se prebaciti u 3 razred umjetnicke srednje skole?

  1. Podrži me

   Draga Lela,

   nismo u potpunosti sigurne možeš li se prebaciti u treći razred na neki drugi smjer, zbog razlike u nastavnom sadržaju. Postoji mogućnost da se možeš prebaciti uz prethodno polaganje razlikovnih ispita, kako bi se osiguralo da možeš pratiti nastavni program.

   Najtočnije će ti informacije reći škola u koju bi se htjela prebaciti, pa ti savjetujemo da kontaktiraš e-mailom ili telefonom nekog iz škole (ravnatelja, socijalnog pedagoga, pedagoga i sl).

   Sretno! 🙂

 44. Zanima me ovako.. upisala sam arhitektonskog tehnicara i odustala.. pala sam godinu kako bi se mogla prepisati u frizere.. u frizerima je teska kemija nenormalno i imam je negativnu (2 kemije) i padam ovu godinu.. postoji li ikakva mogucnost za dalje?

  1. Podrži me

   Draga Tina,

   žao nam je što si se našla u ovoj situaciji i nadamo se da ćeš ju uspjeti riješiti na najbolji mogući način.

   U svezi dijela upita vezanog uz ponovno prebacivanje, moramo te upozoriti kako prema Zakonu o odgoju i obrazovanju učenik ne može više od dva puta upisati isti razred, što bi trebalo značiti da se nećeš moći premjestiti opet u drugu školu ako ne završiš razred u kojem si se već dva puta prebacivala. Ako ta druga škola ima dovoljno mjesta u razredu i ako položiš potrebne razlikovne ispite, mogla bi se prebaciti. Međutim, prije toga bi morala riješiti popravne ispite i proći trenutni razred u sadašnjoj školi. To je jako važno jer se ne možeš se premjestiti u viši razred u slučaju da padneš trenutni razred.

   Što se tiče procedure premještanja u drugu školu, savjetovale bismo ti da čim prije ili telefonskim putem ili e-mailom kontaktiraš nekoga u željenoj školi (primjerice ravnatelja, stručnog suradnika socijalnog pedagoga, pedagoga i slično) te priupitaš postoji li mogućnost premještaja. Oni će te uputiti u daljnji postupak i svu potrebnu dokumentaciju. Postoji vjerojatnost da ćeš morati napisati i zamolbu za premještaj u drugi obrazovni program, o kojoj nešto više možeš pročitati ovdje. Imaju na umu da će premještaj biti moguć samo ako postoji slobodnih mjesta u razredu u koji bi se htjela prebaciti (primjerice, ako je pri upisu postojalo 30 učeničkih mjesta, a razred je upisalo njih 29). O premještaju naposljetku odlučuje nastavničko vijeće škole u koju se želiš prebaciti.

   Nadamo se da smo ti uspjele odgovoriti na pitanja. Ako postoji još nešto što te zanima, javi nam se.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 45. Pozdrav!
  Već sam postavio pitanje kako se mogu prebaciti iz ekonomske škole smjer upravni referent za stolara jer mi se u ekonomskoj predmeti ne sviđaju, nisam se pronašao i Vi ste mi na postavljeno pitanje o prebačaju za stolara u drugom razredu odgovorili da možda moram krenuti ponovno od prvog razreda.
  Pa me zanima, ne želim ponovno u prvi razred pa ako se ne mogu prebaciti za stolara jer se mogu u 2. srednje prebaciti u strukovnu školu za konobara?
  Možete li mi nešto više o tome reći?
  Unaprijed Vam hvala!

  1. Podrži me

   Dragi Ivane,

   U Zakonu o odgoju i obrazovanju piše kako se učenik može prebaciti u drugu školu najkasnije do početka drugog polugodišta. Kako je sad kraj školske godine, bilo bi poželjno da kontaktiraš željenu srednju školu kako bi saznao postoji li mogućnost da nastaviš obrazovanje od 2. razreda srednje škole. Prelazak iz jedne u drugu školu može se uvjetovati polaganjem razlikovnih ispita koje određuje nastavničko vijeće. Također, htjele bi ti napomenuti da većina strukovnih škola ima praksu što ponekad otežava prelazak. Iz tog razloga bilo bi najbolje da kontaktiraš ravnatelja, stručnog suradnika (pedagoga, socijalnog pedagoga…) ili nekog drugog djelatnika škole koji će ti moći reći postoji li mogućnost prelaska te koji su uvjeti.
   Dakle, postoji vjerojatnost da u sljedećoj školskoj godini, pod uvjetom da završiš prvi razred u trenutnoj školi, upišeš drugi razred za konobara. Pritom bi morao položiti razlikovne ispite i možda nadoknaditi praksu. Kontaktiraj željenu školu i sve ćeš saznati iz prve ruke.

   Pozdrav od našeg tima!

 46. Postovani,
  Imam 2 pitanja.
  Do kada se moze prebaciti iz jedne skole u drugu?(mislim konkretno sad preko praznika ima li neko vremensko ogranicenje i do kad se ja mogu prebaciti a da novu skolsku godinu zapocnem u novoj skoli?)
  I
  Ako sam ja ucenica prirodoslovno-matematicke gimnazije i zelim se prebaciti u mioc, znate li mozda Vi koji su uvjeti tj. bi li oni mene primili ili ne(ako znam da se par ucenika ispisalo i da se oslobodilo minimalno 3 mjesta u generaciji)? Jos sam cula iz nekih izvora da se prosle godine jedna cura uspjela prebaciti u mioc iz druge prirodoslovno-matematicke gimnazije i da je uz nju bilo jos puno molbi za prebacivanje ali su nju prihvatili prvu zato sto se prebacuje iz istog obrazovnog programa sto je prirodoslovno-matematicki(kao i ja).
  Ako vi niste upuceni u detalje za prvo pitanje, mozete li mi reci gdje da se raspitam a da ne kontaktiram izravno skolu za to?(mozda negdje na internetu gdje bih to mogla vidjeti?)

  Puno hvala,
  Jana

  1. Podrži me

   Draga Jana,
   u Zakonu o odgoju i obrazovanju stoji kako se učenik može prebaciti u drugu školu koja ostvaruje isti obrazovni program najkasnije do početka drugog polugodišta. Možeš predati zahtjev za prebacivanjem i prije početka školske godine kako bi mogla krenuti u željenu školu od početka prvog polugodišta. Također, učenik se može prebaciti u drugu školu ako ima jednak ili veći broj bodova potrebnih za upis od zadnjeg učenika upisanog u taj školski program. No, ukoliko tijekom upisa je ostalo slobodnih mjesta, učenik se može upisati i s manjim brojem bodova potrebnih za upis u određeni obrazovni program. Djevojka koji si spomenula vjerojatno se uspjela prebaciti jer je imala dovoljan broj bodova koji je određeni obrazovni program tražio unatoč velikom broju molbi. Iz tog razloga savjetujemo ti da kontaktiraš školu kako bi saznala koji su točno uvjeti za prebacivanje u prirodoslovno-matematički smjer. Također, zaposlenici škole mogu ti pružiti informaciju o točnom broju slobodnih mjesta, broj bodova potrebnih za upis (ukoliko su oni potrebni) te ostalim uvjetima. Na žalost, ne znamo gdje možeš dobiti dodatno informaciju vezano uz prebacivanje, a da ne kontaktiraš željenu školu.

   Nadamo se da smo ti barem malo pomogle i da ćeš se uspjeti prebaciti u željenu školu.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me!

 47. Sada sam zavrsio 1. elektrotehnicke.Za par dana idem na prijemni za srednu glazbenu skolu i ako prodjem icu u redovnu srednju i srednju glazbenu skolu (dvije srednje skole)Jel se smije ispisati iz redovne srednje skole?Da li vise necu moci ici u srednju glazbenu ili ce me se smatrati likom koji nije zavrsio “srednju skolu redovnu” ?

  1. Podrži me

   Dragi Emir,

   drago nam se što ćeš uskoro ići na prijemni za srednju glazbenu školu i nadamo se da ćeš istu i upisati.

   Srednja glazbena škola nosi naziv srednje škole, ali završetkom iste ne dobivaš zanimanje s kojim se kasnije možeš prijaviti na zavod za zapošljavanje. S druge strane, završetkom redovne srednje škole dobivaš zanimanje i kasnije se temeljem tog zanimanja možeš prijaviti na zavod za zapošljavanje ili možeš nastaviti svoje školovanje. Iz navedenog želimo naglasiti kako te definitivno potičemo na to da završiš redovnu srednju školu jer ona predstavlja budućnost za tebe, dok glazbena škola predstavlja dodatni plus za tvoj životopis i ujedno ti upotpunjuje slobodno vrijeme. Završetkom srednje glazbene škole možeš nastaviti obrazovanje u području glazbe kroz upisivanje na glazbenu akademiju i slično. no, za upis na akademiju također su ti potrebne ocjene iz redovne srednje škole jer upravo temeljem njih i ocjena iz srednje glazbene škole konkuriraš na listi za upis.
   Je li polaženje redovne srednje škole uvjet za polaganje srednje glazbene, to ne znamo, ali definitivno je za tebe bolje da prvo završiš redovnu srednju školu, a glazbeno obrazovanje uvijek možeš naknadno završiti.
   Nadamo se da smo ti barem malo pomogle. Ako imaš dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, javi nam se ponovno.
   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 48. Završila sam 1.razred opce gimnazije i nije mi bas najbolje islo,pa se planiram prebaciti u ekonomsko-birotehnicku skolu u 2.razredu jeli to moguce?

  1. Podrži me

   Draga Ivana,

   u Zakonu o odgoju i obrazovanju stoji kako se učenik može prebaciti u drugu srednju školu najkasnije do početka drugog polugodišta. Prilikom prebacivanja iz gimnazije u ekonomsko-birotehničku školu, nastavno vijeće može tražiti polaganje razlikovnih predmeta. Također, htjele bismo ti napomenuti kako prilikom prebacivanja u drugu školu treba provjeriti ima li slobodnih mjesta. Ipak, savjetujemo ti da kontaktiraš željenu školu kako bi saznala koji su točno uvjeti za prebacivanje u ekonomsko-birotehničku školu (npr. koje razlikovne predmete je potrebno položiti). Dobiješ li potrebne informacije u vezi prebacivanja, postoji mogućnost da kreneš u drugi razred od početka prvog polugodišta. Želimo ti puno sreće prilikom prebacivanja.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me!:)

 49. Zavrsio sam drugu godinu elektrotehnicke srednje skole.Da li se mogu prebaciti u treci razred medicinske ili ukoliko zavrsim ovu skolu da li mogu upisati medicinski fakultet.

  1. Podrži me

   Dragi newwcg,
   u tvom komentaru prepoznajemo veliko zanimanje za medicinu. Ne znamo kada se to javilo, možda od prije, a možda si i kroz učenje u elektrotehničkoj školi shvatio da to nije za tebe i otkrio što želiš raditi u budućnosti. Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju Republike Hrvatske možeš se prebaciti u željenu školu, no kako si završio već drugi razred, vjerujemo kako će biti teško uspjeti se prebaciti u treći razred srednje medicinske škole. Ukoliko je to moguće, bit će tu dosta razlikovnih ispita. Bilo kako bilo, možeš pisati zamolbu za prebačaj srednjoj medicinskoj školi do kraja prvog polugodišta, no predlažemo ti da to napraviš što prije. Možeš se obratiti i njihovom ravnatelju ili nekom od stručnih suradnika koji te moraju informirati o potrebnoj dokumentaciji.
   No, ono što je super kod državne mature je to što omogucava upis na fakultete koje nisu srodni srednjoj školi. Ono što još možeš napraviti je pogledati uvjete za upis Medicinskog fakulteta i vidjeti koje sve izborne predmete moraš polagati (npr. biologija) kao i koje razine osnovnih predmeta ti trebaju. Iz iskustva znamo da je teže polagati predmete koje nisi slušao u srednjoj školi, ali uz dodatne materijale koje možeš kupiti (priprema za državnu maturu ili biologija na državnoj maturi) ili skinuti prošlogodišnje ispite možeš upisati medicinu. U bilo kojoj opciji trebat će ti puno želje, volje, truda i puno puno učenja. No, to je mala sitnica u usporedbi da ćeš cijeli život moci raditi ono što želiš i voliš.
   Sretno od Podrži me!

 50. Pozdrav imam pitanje
  Dali se mogu prebaciti iz strukovne u strukovna makar sam sada krenuo 2 razred jer sam nacuo da bih mogao samo moram polozit ispite te struke

  1. Podrži me

   Dragi Martin,

   prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u drugu školu ili istu školu, ali drugog obrazovnog programa (npr. iz jednog strukovnog razreda u drugi) se možeš prebaciti najkasnije do početka drugog polugodišta. Odluku o tome hoćeš li se prebaciti ili ne donosi nastavničko vijeće škole u koju želiš ići i isto to vijeće donosi odluku o polaganju razlikovnih ispita i rokovima kad te ispite trebaš položiti. Preporučujemo ti da se sa zamolbom za prebacivanje javiš školi u koju želiš ići i da nakon toga slijediš upute koje će ti dati ravnatelj škole, socijalni pedagog, psiholog ili neki drugi stručni djelatnik. Njima se također možeš obratiti za pomoć ako ti nešto nije jasno ili ne razumiješ.

   Želimo ti puno sreće u tome. Ako ti nešto nije dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja, javi nam se ponovno.

   Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 51. ucenica sam 1 razreda ekonomske skole ali sam shvatila da to i nije bas za mene pa me zanima mogu li se prebaciti u zdravstveno uciliste zagreb ili medicinsku mlinarsku ili vinogradsku i moram li neki ispit prije polagat

  1. Podrži me

   Draga Maja,

   drago nam je što si ovako rano shvatila da trenutna skola nije ono što te zanima. 🙂 U drugu se školu možeš prebaciti sve do drugog polugodišta. S obzirom da je razlika u programu između te dvije škole malo veća, postoji velika vjerojatnost da ćeš morati polagati razlikovne ispite kako bi mogla pratiti nastavu u drugoj školi. Probaj na web stranici škole u koju se želiš prebaciti pronaći e-mail adresu nekog stručnog suradnika poput socijalnog pedagoga, psihologa, pedagoga ili ravnatelja te poslati upit vezan uz prebacivanje i polaganje razlikovnih ispita. Također možeš nazvati i telefonski broj, ili reći svojim roditeljika da nazovu. Iz škole će ti dati sve potrebne informacije. 🙂

   Sretno!

 52. Pozdrav,ja sam trenutačno 2. razred industrijsko-obrtničke škole (Elektroničar-Mehaničar mi je smjer) u Puli i htio bi se prebaciti u Elektrotehničara ili Tehničara za mehatroniku u Tehničku školu nakon završetka 2. razreda u 3. razred. Dali je to moguče i ako je šta bi trebao učiniti (roditelji se već slažu sa prebačajem)

  1. Podrži me

   Dragi Marin,

   drago nam je što se na vrijeme raspituješ u vezi prebacivanja.

   Škola koju trenutno pohađaš je trogodišnja, dok je škola u koju se želiš prebaciti četverogodišnja. Temeljem toga moramo ti istaknuti da ćeš sigurno trebati polagati razlikovne ispite, a uz to postoje i druga pravila vezana uz prebacivanje. Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju učenik koji je završio obrazovni program u trajanju od tri godine može nastaviti s obrazovanjem, u skladu s potrebama tržišta rada, pri čemu je rok za prijavu za nastavak obrazovanja u statusu redovnog učenika dvije godine od završetka strukovnog obrazovanja.
   S obzirom na to da si ti trenutno 2. razred i želiš se prebaciti u novu školu početkom 3. razreda, predlažemo ti da telefonski kontaktiraš školu u koju želiš ići, pri čemu možeš zvati ravnatelja, socijalnog pedagoga ili drugog stručnog djelatnika i raspitati se u vezi prebacivanja kod tvog slučaja.
   Pravilnik o uvjetima i načinima nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije navodi da se obrazovanje za stjecanje više kvalifikacije može nastaviti u istom obrazovnom sektoru u odnosu na strukovno obrazovanje. U tvojem slučaju je to pravilo ispoštovano jer su zanimanja slična. Pravilnik također navodi da moraš imati prosjek ocjena najmanje 3.50 (zaokruženo na dvije decimale) kako bi se mogao prebaciti. Uz sve to polagat ćeš i razlikovne ispite.
   Odluku o tome koje ispite ćeš polagati i možeš li se uopće prebaciti donosi nastavničko vijeće škole u koju želiš ići.

   Savjetujemo ti da prvo nazoveš željenu školu i vidiš što će ti oni reći, a nakon toga ćeš im vjerojatno trebati poslati pismenu zamolbu za prebacivanje.

   Nadamo se da smo ti barem malo pomogle i želimo ti puno sreće u nastavku tvojeg obrazovanja.

   Ako ti nešto nije dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja, javi nam se ponovno 🙂

   Lijep pozdrav od tima Podrži me!

 53. Pozdrav ja sam trenutno 2 srednje jezicne gimnazije i zeljela bi se prebaciti u neku strukovnu skolu je li je to moguce?

  1. Podrži me

   Draga Ana,

   učenik se može prebaciti u drugu školu najkasnije do kraja prvog polugodišta. Međutim, kako je u tvojem slučaju riječ o različitim školama, očekuje da ćeš morati polagati razlikovne ispite, pri čemu predmete i datume polaganja ispita određuje nastavničko vijeće. Uzevši u obzir da si upisala jezičnu gimnaziju vjerujemo da ćeš imati dovoljno bodova za prebacivanje u strukovnu školu, no imaj na umu da ćeš vjerojatno trebati i nadoknađivati praksu. U svakom slučaju, obrati se željenoj školi sa zamolbom za prebacivanje i tada ćeš vidjeti što će ti odgovoriti. Odluku o prebacivanju i razlikovnim ispitima donosi nastavničko vijeće. Također možeš osobno otići u tu školu i razgovarati sa stručnim suradnicima (socijalnim pedagogom, psihologom, pedagogom), ravnateljem ili drugim stručnim djelatnicima škole i/ili nastavnicima. Od njih možeš prikupiti dodatne informacije o tome što možeš očekivati kod prebacivanja.

   Želimo ti puno sreće u tom procesu i nadamo se da ćeš uspjeti prebaciti se.
   Ako imaš dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, javi nam se ponovno! 🙂

   Lijep pozdrav od tima Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *