Vjerujemo da je mnogima već poznata ova (možda teška) situacija, ali neke čitatelje ona tek čeka, a riječ je dakako o izlascima s ekipom. Vjerujemo da nije baš najbolji osjećaj kad neki tvoji frendovi ili cijela ekipa mogu vikendom van u grad, u kino i na druženje s ekipom, a ti moraš ostati doma i gledati tv, igrati se s mlađom braćom… Na koji način reći: želim ići van s ekipom, kako možeš pregovarati s roditeljima o tome da te povremeno puste van/na druženje – čitaj u nastavku.

Spontani i otvoreni razgovor

Vjerovao/la ili ne, razgovor je često ključ za rješenje svih potencijalnih i stvarnih problema. 😊 Bilo da je riječ o nekim strahovima, lošim ocjenama, problemima koji te muče, poteškoćama koje imaš u odnosu s nekim prijateljima/kolegama iz razreda… Što god bilo, razgovorom uvijek možeš dobiti riječi podrške, razumijevanja, neki dobar savjet i pomoć svojih roditelja. Koliko god to zvučalo suludo, tako je i u ovom slučaju. Zato, sjedni s roditeljima, razgovaraj s njima o svojim prijateljima, o tome kako vam je u školi ili pod odmorima, pričaj im o tome kakvi su oni kao osobe, što vole, što ih zanima, kako provodite zajedničko vrijeme… I tako polako, ali sigurno spomeni temu druženja s njima u obliku izlaska u grad i vidi što će roditelji reći na to.

Slušaj i budi spreman/a na pregovore

Čak i ako na početku roditelji kažu „ne“, nemoj očajavati, ljutiti se i započinjati svađu – time nećeš ništa riješiti. Bolje je da se smiriš, duboko udahneš i provjeriš s njima zašto tako misle i u čemu se razlikujete kad je u pitanju izlazak van. Pitaj ih koji su njihovi argumenti (npr. loše ocjene, to što ne poznaju ekipu, nedostatak povjerenja u tebe…), pažljivo slušaj što ti govore i uz sve to nemoj kolutati očima, tipkati po mobitelu, nemoj ići u kontra napad već sebi i njima daj vremena da razmislite o tome što ste si međusobno rekli. Što to znači i zašto bi to za tebe bilo dobro? To znači da im prije svega daješ do znanja da si dovoljno hrabra osoba da ih to pitaš, a istovremeno i dovoljno mudra i zrela osoba da se nosiš s njihovim neodobravanjem – što ti dugoročno ide u prilog. Umjesto da se ljutiš, da se ponašaš otresito, nezrelo i bezobrazno, izaberi ono ponašanje koje ti doista može pomoći i razmisli kroz nekoliko dana o tome što su ti rekli, što ti misliš i što možeš napraviti da se situacija promijeni. Ako ti roditelji predlože smanjenje izlazaka kroz tjedan, u zamjenu za izlazak u subotu – razmisli o tome što ti je važnije i što više želiš. S druge strane, možda ti predlože da popraviš neke ocjene, preuzmeš kućanske poslove, više se uključiš u donošenje obiteljskih odluka, da malo više brineš o mlađoj braći… Umjesto da poludiš, stani, razmisli i gledaj na to kao na sjajnu priliku da pregovarate oko nečeg što žele oni i onog što želiš ti te da u konačnici dođete do cilja koji će biti dobar za obje strane.

People Gathered Inside House Sitting on Sofa

Predloži okupljanje i druženje kod tebe

Ako je jedan od ključnih razloga što te ne puste van i na druženje u grad taj što ne poznaju tvoju ekipu, svakako razmisli o tome da ih pozoveš kod sebe na druženje/sok/kavu/film/kolač… Time ćeš roditeljima dati šansu da ih upoznaju, vide s kim se ti družiš, da procjene kakvi su stavovi i interesi tvoje ekipe, kroz razgovor možete proći planove oko toga što biste radili u gradu/izlasku, kuda biste išli i slično. Znamo da ti to možda zvuči glupo ili staromodno, no definitivno ti može pomoći u tome da što prije dobiješ odobrenje za pokusni izlazak u grad s društvom. 😉

Što ako tvoji roditelji žele stupiti u kontakt s drugim roditeljima?

Što ako se to doista dogodi ili još gore, žele upoznati druge roditelje? Predstavlja li to kraj svijeta ili samo dobru priliku da dobe više povjerenja u tebe i tvoje društvo? Koliko ti se god to ne sviđa, toliko to uopće nije loš prijedlog jer znači da roditelji razmišljaju o tome da te puste van te žele nekoga s kim će moći razmijeniti informacije oko nekih detalja (do kad će vas pustiti u gradu, koji roditelji će vas pokupiti, u koje klubove možete ići…). Činjenica što brinu o tebi, žele biti u kontaktu s drugim roditeljima, žele upoznati tvoju ekipu i slično, predstavlja dobru priliku da se dodatno povežete i stvorite neke dodatne teme za razgovor o načinu na koji provodiš svoje slobodno vrijeme. Iako ti to možda nije najdraža tema za razgovor, saberi se i procjeni još jednom je li ti gore povremeno s roditeljima o tome razgovarati ili ne imati odobrenje za izlaske.

People Looking at Laptop Computer

Kad si kod kuće – provodi vrijeme s roditeljima

Znamo da ćeš sad reći, pa provodim vrijeme s njima, živimo u istoj kući. No, to ne znači da se družite, razgovarate, razmjenjujete iskustva, prepričavate kako vam je bilo tijekom dana, što se dogodilo u školi/na poslu… Ako ti je neugodno s njima o nekim temama razgovarati kod kuće, predloži da odete do grada na sladoled/kolač/kavu, da odete u kino, u šetnju parkom, do tržnice ili trgovine… Kako god ti je draže ili bolje, svakako ti sugeriramo da pokušaš roditeljima kroz razgovor približiti svoja svakodnevna iskustva, prepričati im neke dogodovštine i razgovarati s njima o drugim temama koje ti se možda čine važnima… Time ujedno pridonosiš boljem povezivanju, razumijevanju, izgradnji povjerenja…

Izbjegavaj lažna obećanja i kršenje dogovora!

Kad konačno dođeš do toga da te roditelje puste u grad s ekipom, u izlazak za vikend i sl. svakako se drži dogovora koji imate. Ako se dogovorite da ćeš doći kući do 22 ili 23 sata, tada doista dođi kući do dogovorenog vremena i nemoj ni pomisliti na sve one lažne isprike koje si izmislio/la jer ćeš time postići kontra učinak i smanjiti vjerojatnost da te idući put puste van. Ako roditeljima daš obećanje da ćeš se pridržavati nekih dogovorenih pravila (npr. nećeš piti alkohol, pušiti cigarete, ići u neke klubove i sl.), tada se istih i pridržavaj jer je sve to važno kako bi imali povjerenje u tebe i s vremenom ti dopuštali da ostaneš duže vani, da prespavaš kod frenda/ice nakon izlaska i slično.

Four Person Standing at Top of Grassy Mountain

I za kraj…

Zapamti da svađanjem, bezobraznim i otresitim ponašanjem, kršenjem dogovora i obećanja, ljutnjom, durenjem i ostalim sličnim ponašanjima definitivno nisi ni blizu onog što želiš postići – već se samo udaljavaš od željenog cilja. Isto tako imaj na umu da početne zabrane i neslaganje s roditeljima nisu pravila uklesana u kamen, već samo privremena situacija koju možeš promijeniti na raznolike načine, među kojima je najučinkovitiji način taj da promijeniš svoje ponašanje na bolje, da razgovaraš s roditeljima i daš si vremena kako bi o svemu razmislio/la. Prema tome, sve šanse su na tvojoj strani, samo postupaj mudro, donosi dobre odluke i biraj ona ponašanja koja su dugoročno bolja za tebe.

Piše: Lorena Rukav, mag.paed.soc.

Objavljeno: 3/2/2020

Koliko ti se naš članak svidio?

[Total: 0    Average: 0/5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.