Mima: Ne znam šta mi se dešava kad sa instruktorom radim poligon i vožnja radim sve normalno kad izdajem na polaganje osjećam da nisam opušteno i uhvati me neki strah da ne ću položiti ne znam sta da radim dali da odem kod psihologa?

 

Draga Mima,

strah i trema za vrijeme događaja koji su nam osobno vrlo važni, u tvome slučaju ispita iz vožnje, sasvim je normalna. Mnoge osobe uhvati trema kada izađu prvi put na ispit, ali nije niti iznimka prilikom nekog drugog pokušaja. To nam je samo znak da nam je stalo da prođemo i da dobijemo vozačku dozvolu za koju smo se potrudili i koju priželjkujemo. Mnoge osobe su prije tebe imale problema sa strahom i tremom te ti savjetujemo da pročitaš njihove upite (dio upita nalazi se ispod članka o vozačkom ispitu :)).

Također, na našoj web stranici možeš pronaći članak koji govori upravo o strahu od polaganja ispita iz vožnje. Prije ispita savjetujemo ti da vizualiziraš cijeli ispitni sat, da razmišljaš pozitivno i da si spremna voziti na poligonu. Bilo bi dobro da porazgovaraš s instruktorom o tome na što moraš pripaziti prilikom obavljanja poligonske radnje i kasnije na cesti kako bi dobila dodatnu sigurnost. Instruktor ti može biti od velike pomoći jer je i njemu u cilju da uspješno položiš ispit. Ako sazna ranije tko ti je ispitivač, neka ti objasni rute kojima uglavnom vozi kako bi mogla predvidjeti i vizualizirati lakše vožnju. Također, želimo ti napomenuti kako poligonska radnja ne mora biti savršena te da imaš dodatni pokušaj u slučaju da nisi uspjela iz prvog pokušaja. Dodatnu podršku mogu ti pružati prijatelji i tvoja obitelj s kojom možeš popričati o tremi koju osjećaš i koju su oni vjerojatno osjetili prilikom vlastitog ispita. Ako smatraš da ti odlazak kod psihologa može biti od velike pomoći, savjetujemo ti da probaš porazgovarati sa stručnom osobom o svojem strahu. No, isto tako ti napominjemo da pomoć i podršku uvijek možemo dobiti od osoba koje su nam bliske. 🙂

Nadamo se da smo ti barem malo pomogle. U slučaju da ti nešto nije dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja, javi nam se putem novog upita ili komentarom. Želimo ti puno sreće kod polaganja ispita iz vožnje.

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.