Vjerujemo da si sigurno iskusio/la prekid veze i pri tome se suočio/la s problemima: „Kako to obznaniti na društvenim mrežama?, Trebam li brisati slike?, Što će drugi reći/misliti?“ Je li problem doista tako velik ili ti se to samo čini – čitaj dalje i saznaj.

Ideje o tome što treba ili ne treba napraviti

Mladi imaju raznolike stavove o tome trebaju li nakon prekida obrisati slike s bivšim dečkom/curom s društvenih mreža ili ne, trebaju li ih obrisati s liste prijatelja/pratitelja ili ne…

Neki su mišljenja da je skroz OK ostaviti slike i bivšeg/bivšu na listi prijatelja/pratitelja, jer im je to bila važna i duga veza, ostali su u dobrim odnosima i ne vide razlog za brisanje ili još gore, blokanje.

S druge strane, neki smatraju da treba obrisati sve slike, kao i tu sobu s liste prijatelja, treba ju prestati pratiti i slično. Neki se odlučuju za najrigorozniju mjeru – blokiranje na svim društvenim  mrežama.

Odluku o tome što ćeš napraviti donosiš sam/a, a ona naravno ovisi o tvom iskustvu, o načinu prekida, o tome koliko si dugo u vezi, koliko je to bila ozbiljna veza i slično. Ako ne možeš donijeti samostalno konačnu odluku, svakako ti savjetujemo da o tome porazgovaraš s tebi važnim i bliskim osobama (frendovima, braćom/sestrama, mamom i sl.).

White Smartphone
Preuzeto s: www.pexels.com/

Ponašanje na društvenim mrežama nakon prekida

Neovisno o tome je li ti prekid bio težak i gorak (još uvijek se sjećaš svih detalja sa suzama u očima) ili ste prekinuli bez previše drame – uvijek postoje neka nepisana pravila ponašanja na društvenim mrežama.

1. Pisanje ružnih/uvredljivih komentara/postova

Nitko nema koristi niti mu je ugodno kada pročita ili čuje da je netko napisao neki ružan/uvredljiv ili općenito neprimjeren komentar. Stavi se u poziciju – što da o tebi netko napiše nešto ružno? Kako bi se osjećao/la? Neka ti odgovori na ta pitanja budu smjernice za to što ćeš pisati o bivšima.

2. Postanje neprimjerenih slika

Događa se da neki po prekidu koriste priliku i objavljuju neprimjerene slike bivših. Pitamo se – koja je korist od toga? Što objavljivanjem takvih slika želiš dobiti? Kako bi se osjećao/la da druga strana isto napravi tebi? Znači li to da još uvijek nisi odustao/la od bivše/g?

3. Blokiranje bivšeg/bivše i pisanje neprimjerenih i uvredljivih statusa ili objavljivanje storya

Ovo je definitivno najgore što možeš napraviti – blokirati drugu stranu i onda pisati ružne i neprimjerene statuse ili objavljivati takve slike. Blokiranjem ne daješ šansu drugoj osobi da se „obrani“, da te zamoli da to makneš i slično. Druga strana je bespomoćna, a ono što ti radiš je krajnje neugodno i posramljujuće. Što takve stvari govore o tebi? Koji su stvarni razlozi takvog ponašanja?  Što dobivaš time?

4. Brisanje zajedničkih slika – tu postoji više razloga zašto to napraviti

Prvi u nizu razloga je taj što ćeš time „lakše“ i možda brže preboljeti bivšu/bivšeg. Stalnim gledanjem starih zajedničkih slika samo možeš produbiti tugu i druge manje ugodne emocije. Osim toga, možeš „zaboraviti“ zašto je točno došlo do prekida i pokušati obnoviti vezu za koju već odavno znaš da nikada ili vrlo vjerojatno neće funkcionirati.

Drugi razlog veže se uz potencijalnog novog dečka ili curu. Ako s nekim stupiš u kontakt, dopisujete se, nalazite i volio/voljela bi biti s tom osobom u vezi, misliš li da bi se potencijalni novi dečko/cura dobro osjećao kad bi vidio sve te slike s bivšim/om na tvojem profilu? Hoće li to biti pokazatelj toga da si ga/ju prebolio/la ili da još uvijek za tom osobom patiš? Ako i dalje ne vidiš smisao u tome, stavi se u poziciju tog novog dečka/cure i razmisli, kako bi bilo da si s nekim u vezi, a na profilu društvenih mreža se nalazi hrpa postova i slika s bivšim/bivšom.

5. Muteanje (mjutanje) bivšeg/bivše

Ako si mišljenja da je brisanje bivših s društvenih mreža za tebe djetinjasta stvar, a opet ne želiš stalno gledati što objavljuju osobe koje su te povrijedile, tada ti opcija mjutanja/gašenja objava definitivno može pomoći. Time možeš sam/a sebi napraviti uslugu i poštedjeti se objava koje bi te možda povrijedile ili zbog kojih bi se loše osjećao/la.

People Holding Their Phones
Preuzeto s: www.pexels.com/

Za kraj, želimo naglasiti da je prekid vrlo privatna stvar te da će svatko postupiti onako kako  misli da je najbolje. Hoćeš li si uzeti više ili manje vremena za donošenje odluke o tome što ćeš napraviti po pitanju društvenih mreža, hoćeš li nastaviti s praćenjem bivše/g ili ne, to svakako ovisi o tebi, o tome kakva je bila veza, kakav je bio prekid i što planiraš dalje s time – želiš li ući u novu vezu ili se nadaš obnovi stare veze.

Kako god bilo, vjerujemo da će ti biti lakše preboljeti prekid kad uz sebe imaš prijatelje, osobe od povjerenja, kad si iskren/a prema sebi i ono što zapravo želiš i kad donosiš promišljene, a ne ishitrene odluke.

Ako ćeš i dalje imati poteškoća ili nekih pitanja slobodno se javi u komentar, upitom na obrazac ili na mail sm.savjetovanje@gmail.com. Isto tako, možeš nam se javiti i na Facebooku – Podrži me.

Piše: Lorena Rukav, mag.socijalne pedagogije

Objavljeno: 03/08/2020

Koliko ti se naš članak svidio?

[Total: 1    Average: 5/5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.