Iva: Koji imaju pravo dobiti stpendiju? Koji prosjek mora imati? Što ako padne razred dali treba vratiti novac od stipendije ?

Draga Iva,

odgovaramo ti ovim putem, s obzirom da si na ostavljenu e-mail adresu ne možemo poslati odgovor.

Na samom početku želimo naglasiti da ne možemo konkretno i sa sigurnošću odgovoriti na sva tvoja pitanja, s obzirom na činjenicu da gotovo svaki davatelj stipendije ima svoja pravila po pitanju isplate i vraćanja stipendije.

Pravo na stipendiju imaju svi redovni učenici osnovne i srednje škole, kao i redovni studenti (osim ukoliko u natječaju piše drugačije). Pri tome stvarni razlozi/uvjeti za dobivanje stipendije mogu biti ekonomske prirode (niski socijalno ekonomski status obitelji), nadarenost (izuzetno dobri učenici i studenti), sportski i drugi uspjesi te invaliditet ili drugi oblici posebnih potreba. Prema tome, ovisno o razlozima, odnosno uvjetima za dobivanje stipendije, davatelji stipendije mogu, ali i ne moraju odrediti minimalni prosjek koji osoba mora imati kako bi istu i dobila. No, nekad se u praksi dogodi da se određeni prosjek za dobivanje stipendije spusti ili podigne, ovisno o tome koliko seosoba prijavilo za stipendiju. Odnosno, ukoliko se prijavi veliki broj učenika koji imaju jako dobar prosjek i time popune ukupnu kvotu za izdavanje stipendije, tada vrlo vjerojatno osobe s nižim prosjekom na žalost neće dobiti stipendiju. No, navedena situacija ovisi o prethodno navedenim uvjetima za njezino izdavanje, što znači da nekad prosjek ocjena „igra“ važniju i veću ulogu, a nekad ne. Iz navedenog možeš vidjeti da je riječ o relativnoj i promjenjivoj stvari, pri čemu točnog i konkretnog odgovora nema.

S druge strane, tu se nalaze i uvjeti glede vraćanja stipendije koje također propisuje davatelj stipendije. Nekad su uvjeti vezani uz prosjek, a nekad uz prolazak razreda, odnosno godine, a nekad ih uopće nema. Što znači da je potrebno u samom natječaju pažljivo pročitati postoji li uvjet za vraćanje i koji je on. Ukoliko se uvjet odnosi na minimalni ostvareni prosjek (npr. 3.5), tada primatelj stipendije treba dobro razmisliti o tome hoće li moći postići taj prosjek i održavati ga tijekom primanja stipendije jer ukoliko neće, tada sve dobivene novce mora vratiti. Ukoliko se uvjet odnosi samo na prolazak razreda, tada bi bilo najbolje da se primatelj potrudi da prođe razred, koliko god to teško bilo.

Za kraj valja naglasiti da je u natječaju za stipendiju potrebno detaljno iščitati koji su točno kriteriji za dobivanje stipendije, te koji su uvjeti za to da se stipendija ne vraća, odnosno postoje li oni uopće. Tada treba dobro razmisliti o tome ima li učenik šanse za stipendiju, te imali šanse za to da ispuni uvjete da ju ne vraća. Nakon toga, potrebno je prikupiti potrebnu dokumentaciju i predati ju davatelju stipendije u roku u kojem je navedeno u natječaju. Nekad su kriteriji postavljeni dosta visoko, no, isto tako se može dogoditi da se prijavi premali broj učenika, pa davatelj snizi kriterije. Stoga te ohrabrujemo da se prijaviš na natječaj, odnosno što više njih jer nikad ne znaš kakvi će biti rezultati.

Za detaljnije informacije o pretraživanju davatelja stipendija iz različitih područja pročitaj naš članak http://podrzi.me/sto-je-stipendija-i-kako-do-nje/.

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.